ONDERWERP VAN KERNTAKENDISCUSSIE

Uitstel voor besluit over 'gemeenschapsfuncties'

Jan Hermens


Het begon als een motie van oppositiepartijen CDA en Balans en eindigde gisteren in een besluit van de voltallige gemeenteraad. De keuze of de gemeente in de toekomst gemeenschapshuizen subsidieert óf activiteiten bekostigt, wordt deel van de kerntakendiscussie in januari. Het onderwerp komt dus niet, zoals was gepland, op de raadsagenda voor dinsdag 22 september.

CDA en Balans lieten vorige week al doorschemeren dinsdag 22 september geen besluit te willen nemen over de zogeheten notitie gemeenschapsfuncties. Ze vinden het beleidsstuk onduidelijk en willen bovendien meer inspraak van de betrokken partijen.

De inhoud van het rapport kwam naar buiten voordat de besturen van de gemeenschapshuizen de notitie gezien hadden. Dat was echter niet de bedoeling. Het document verscheen per abuis voortijdig op de website van de gemeente Boxtel.

Dat er te weinig inspraak geweest zou zijn, bestreed wethouder Marusjka Lestrade, al beaamde ze dat de sessies met onderzoeksbureau T+Huis wel even geleden waren. ,,Maar ik vind het geen enkel probleem als jullie ervoor kiezen de notitie naar de kerntakendiscussie te verplaatsen."

Dymph van de Vries (VVD) had daar haar bedenkingen bij: ,,De besturen van de gemeenschapshuizen willen duidelijkheid. Er moet bezuinigd worden, dat weten zij ook. Wij dienen tijdig een richting aan te geven."

Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) voelde ervoor de motie van CDA en Balans te steunen, maar alleen als dit zou betekenen dat het besluit over gemeenschapsfuncties naar de kerntakendiscussie overgeheveld zou worden. Er kwam een andere oplossing: even beraadslagen met de complete raad, motie van tafel, debat en besluitvorming naar januari.

In de tussentijd schaaft wethouder Lestrade aan de notitie en neemt ze de gemeenschapshuisbesturen mee op de weg naar het besluit dat hoe dan ook een bezuiniging inluidt.


Boxtel steunt Raden in verzet

Eén mailtje van Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) naar haar collega-fractievoorzitters was voldoende. Ze waren er direct van overtuigd dat de Boxtelse gemeenteraad zich aan moet sluiten bij Raden in verzet.

De acht fracties dienden gisteren, tijdens het tweede deel van de gemeenteraadsvergadering een gezamenlijke motie in. Daarmee droegen zij het college van B en W op om via de VNG meer geld uit Den Haag te vragen. Dit is nodig omdat de kosten voor zaken als jeugdzorg en WMO voor veel gemeenten niet meer te dragen zijn. Het initiatief Raden in verzet is afkomstig uit Zoetermeer en kan op bijval rekenen van gemeenten uit het hele land.

PROBLEMEN

Het Rijk legde een aantal jaren geleden diverse taken bij de lokale overheden neer, omdat die ze goedkoper zouden kunnen uitvoeren. Dat blijkt niet het geval en steeds meer gemeenten raken in de financiële problemen. Vandaar de breedgedragen oproep richting de landelijke overheid.


Verhaaltijd

Bibliotheek Huis73 aan de Burgakker houdt morgen, vrijdag 4 september van 11.00 tot 12.00 uur de bijeenkomst VerhaalTijd voor volwassenen. Tussen 10.15 en 10.45 uur zijn de peuters aan de beurt. Bezoekers kunnen komen luisteren naar verhalen en gedichten die vrijwilligers voorlezen. Voor de volwassenen is aanmelden niet nodig, peuters dienen wel te worden aangemeld. De entree is gratis.


Cursus Windows 10

In Hobbycentrum Boxtel start dinsdag 8 september een nieuwe cursus Windows 10. Het gaat om vijf lessen, die van 10.30 tot 12.00 uur duren. Deelname kost 25 euro. Aanmelden kan via de website www.hobbycentrumboxtel.nl.

Leo's Liedboek

Liedjesschrijver Leo de Vlieger en toetsenist René Laros brengen zaterdag 5 september vanaf 20.00 uur het programma Leo’s Liedboek in kunstcafé Coupé aan het Stationsplein 4 in Boxtel. Reserveren kan door te mailen naar welkom@kunstcafecoupe.nl. De entree van het optreden is gratis.


Open Coffee

Open Coffee 't Groene Woud houdt woensdag 9 september een netwerkbijeenkomst bij Herenboeren Wilhelminapark. Die vindt plaats tussen 09.00 en 11.00 uur. Parkeren kan bij de carpoolplaats nabij het Wilhelminapark. Vooraf aanmelden kan via een e-mail naar opencoffee.hetgroenewoud@gmail.com.