Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

ZANGKOREN DUBBEN OVER VEILIG SAMEN ZINGEN

Koorrepetitie met handgel én looproute

LINDA VAN DE WIEL

Het coronavirus legt een groot deel van het sociale leven van velen aan banden. Zo ook dat van de enthousiaste zangeressen van het Wereldkoor uit Boxtel en koor Innovation uit Esch. Waar het Wereldkoor het nog niet aandurft te starten met repeteren, hield Innovation deze week in aangepaste vorm de eerste repetitie. Innovation-zangeres Carry Dirkx: ,,Het was heel anders dan gebruikelijk. Maar we waren net zo luidruchtig als normaal.”

Het was dinsdagavond anders dan anders in dorpshuis De Es. Het Essche koor Innovation, dat ongeveer vijftig leden telt, repeteerde maar met de helft van de zangeressen. ,,De groep is in tweeën gedeeld. Het koor bestaat uit uitsluitend dames en we zijn verdeeld in vier stemgroepen: de lage alt, de hoge alt, de lage sopraan en de hoge sopraan”, vertelt Dirkx. ,,Van elke stemgroep was de helft aanwezig waardoor we met bijna de helft van de koorleden konden repeteren en de benodigde afstand konden houden. De deuren stonden open voor een goede luchtcirculatie. Ook duurde de repetitie maar een uur. Normaal gesproken zingen we twee uur. Een vijftal leden durfde het niet aan om te komen.”

Dirkx vervolgt: ,,Het was best apart om op deze manier te oefenen. Normaal gesproken luister je naar elkaar en vind je muzikale steun bij de andere koorzangeressen. Nu stonden we zover van elkaar af dat ik de anderen niet goed kon horen. Maar het was wél heel gezellig. En we waren net zo luidruchtig als tijdens gewone repetities.”

SPITSPATSPITSPATSPIT

Gezongen werd er wel degelijk in Esch. En hoewel vooral oud repertoire van onder meer Ed Sheeran en Guus Meeuwis op de lessenaar verscheen, zorgde dit voor veel plezier bij de koorleden en hun dirigent Jacques Noyons. ,,Ik merk dat de stemmen een beetje uit vorm zijn”, reageerde hij deze week. ,,Er is natuurlijk weinig aan stemtraining gedaan de afgelopen periode. Om de stem op te warmen doen we vaak de oefening ‘spitspatspitspatspat’. Die slaan we nu maar over want dat geeft te veel gespetter”, aldus de dirigent.

Bestuurslid Francien Olijslagers was met de overige bestuursleden verantwoordelijk voor het organiseren van de repetitie volgens de richtlijnen van het RIVM. Dit gebeurde in goed overleg met Noyons. Zo stond er handgel en was een looproute uitgestippeld. In oktober bekijkt het bestuur van Innovation hoe het gaat met de aangepaste repetities en hoe ze de leden bevallen.

RISICOGROEP

Het Wereldkoor in Boxtel kiest er vooralsnog voor niet te starten met repeteren. ,,Dat vind ik heel jammer”, vertelt dirigent Geertje Schellekens, ,,maar het gaat niet. We moeten zingen op afstand en dat kan niet in de ruimte waar we repeteren (gemeenschapshuis De Walnoot - red.). Ook hebben wij veel leden die vallen in de risicogroep omdat ze op leeftijd zijn.”

Schellekens, ook dirigent van het eveneens stilliggende Dükerskoor, vraagt zich af of repeteren volgens de RIVM-richtlijnen werkt voor het Wereldkoor. ,,Door de afstand die we van elkaar moeten houden, horen de leden elkaar niet goed en hebben ze dus geen steun aan elkaar.” Zin in zingen met de andere dames heeft de dirigent wel: ,,Ik heb er vreselijk veel zin in en de leden ook. We zien elkaar nu helemaal niet, we missen elkaar én het zingen. Wellicht kunnen we een keer buiten koffiedrinken om elkaar op afstand te ontmoeten. Het Wereldkoor vervult een belangrijke sociale functie. Ik ben bang dat een aantal oudere leden nu vereenzaamt. Zij missen een terugkerend uitje dat nu al maandenlang wegvalt.”

p Innovation uit Esch repeteert met de helft van het ledental, op afstand van elkaar. Het Boxtelse Wereldkoor is nog niet samengekomen om te zingen. (Foto: Bas van den Biggelaar).