Gemeente negeert ratten in Boxtel-Noord

In Boxtel-Noord voltrekt zich een rattenplaag als gevolg van de huidige bouwwerkzaamheden tegenover Bosscheweg 125. De bewoners van Boxtel-Noord hebben meermaals meldingen doorgegeven aan de gemeente Boxtel respectievelijk het Kennis- en adviescentrum dierplagen.

Naar aanleiding van deze meldingen heeft de gemeente uiteindelijk een rattenvanger ingehuurd en voor een inspectie naar Boxtel-Noord gestuurd. Tijdens deze inspectie hebben de bewoners de sporen van de ratten laten zien en aangetoond dat de dieren van het oosten naar het westen trekken. Ook hebben ze de rattenvanger laten zien waar de ratten vanuit de riolering in de openbare ruimte naar de daken van de bewoners kruipen. De gemeente ziet echter geen noodzaak om actie te ondernemen en de rattenvanger heeft alle aangereikte feiten in zijn verslaglegging volledig weggelaten.

Hij refereert aan het project Langen Linden dat nog niet is gestart en waar de ratten ook niet vandaan komen. Dit is het verslag van de rattenvanger: ,,Hier worden ratten gezien op straat en in de tuinen. Naar aanleiding van deze meldingen het toekomstige bouwterrein bezocht en geïnspecteerd. Diverse gebouwen worden bewoond door anti-kraak, de beheerder Dura Vermeer ziet erop toe dat er geen rotzooi ontstaat. Alhoewel het terrein direct gelegen achter de Poolsestraat volledig overwoekerd is, zijn er geen sporen van ratten te vinden. Ook langs de gebouwen (welke een stuk verder het terrein op liggen) zijn geen sporen te vinden. Er zijn ook geen vervuilingen op het terrein. Geen verdere actie nodig."

De bewoners zijn verbijsterd. Op dit moment mogen de bewoners van Boxtel-Noord het zelf uitzoeken en vernemen taal noch teken van de gemeente. Een paar rattenvallen plaatsen bij de werkzaamheden tegenover Bosscheweg 125, zoals geopperd door de bewoners van Boxtel-Noord, is blijkbaar niet mogelijk in Boxtel. In bijvoorbeeld ’s-Hertogenbosch is men in de aanpak van ratten daadkrachtiger en bewonersvriendelijker. Daar leiden meldingen gelijk tot het plaatsen van vallen in de openbare ruimte rondom de bewoning waar de ratten zijn gesignaleerd. Waar is de gemeente Boxtel met haar zorgplicht in de openbare ruimte van Boxtel-Noord?


EDWIN PREVOO