Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

ACTIVITEITEN BRUISEND CENTRUM BOXTEL GAAN DOOR IN NAJAAR

Quizzen en bingoën op Marktterrassen

JULES HAMELEERS

,,We hebben het in alle besprekingen nooit gehad over wat niet kan, maar over wat er wél mogelijk is", aldus coördinator Jordy van den Boer van Bruisend Centrum Boxtel. De activiteiten die tijdens de zomermaanden voornamelijk op de Markt werden gehouden, vinden tot en met 25 oktober in verschillende vormen doorgang. ,,Als de goede mensen bij elkaar komen, valt alles snel op z'n plek", aldus burgemeester Ronald van Meygaarden.

Wie dacht dat na een live-radioshow, roofvogeldemonstratie en hondenshow de ideeën van Van den Boer op waren, heeft zich vergist. Tot en met de herfstvakantie gaat hij door met de organisatie van allerlei activiteiten in het centrum. Zo is er een terrasquiz in samenwerking met The Brain en werken kledingverhuur De Grapjurk en stichting Met Je Hart mee aan een bingo-activiteit voor ouderen op zondag 20 september. Daarnaast wordt als afsluiting op zondag 25 oktober vanaf de Markt een spooktocht in kasteelpark Stapelen georganiseerd. Bovendien is er nog meerdere keren live muziek.

STEUNTJE

Samen met de gemeente en Centrummanagment Boxtel wilde Van den Boer horeca- en detailhandelondernemers een steuntje in de rug geven: meer mensen in het centrum, daar zijn alle soorten bedrijven bij gebaat. ,,Ik vond vooral continuïteit heel belangrijk: doordat er elk zomerweekend wat te doen was, bleven mensen komen." Burgemeester Van Meygaarden: ,,Er ontstond een soort kruisbestuiving. Verschillende branches en leeftijdsgroepen kwamen met elkaar in contact. Ik merkte ook echt dat er meer begrip ontstond: in plaats van zeuren, keken mensen naar wat er wél kon."

Niet alleen de activiteiten op de Markt, maar ook de grotere terrassen droegen bij aan het 'bruisen' van het centrum in de weekenden. ,,Hierin speelden Ludy Meister en Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit een grote rol: zij fungeerden als spreekbuis voor de horecaondernemers. De nadelen van minder parkeerplaatsen verbleekten bij de voordelen van de reuring", aldus Van Meygaarden.

De reacties op alle centrumactiviteiten waren overwegend positief. Toch zijn er ook vragen. Bijvoorbeeld: hoe betaalt een gemeente, die toch al zo ontzettend krap bij kas zit, al deze festiviteiten? Luc Broos van Centrummanagment legt uit: ,,Er is een centrummanager gestopt en er gingen meerdere activiteiten niet door, waardoor wij geld overhielden. Ook Boxtel Vooruit heeft een gedeelte van zijn budget gedoneerd." Van den Boer vult aan: ,,We hebben veel gedaan met weinig: toen het boven de dertig graden was, deed ik het clowns niet aan om in zo'n warm pak te lopen en heb ik voor een paar euro waterslangen gehaald. De kinderen hadden de hele dag plezier."

Ook de focus op het centrum zorgde voor wat opgetrokken wenkbrauwen. ,,Wat dat betreft kijken we echt naar de behoefte per wijk én de ruimte, zodat alle coronamaatregelen toegepast kunnen worden", legt Van Meygaarden uit. ,,In winkelcentrum Oosterhof kunnen we nu niks organiseren en in de wijk Selissenwal is het vooral een winkelgebied, voor boodschappen. Maar in Liempde hebben we bijvoorbeeld wél de mini-kermis gefaciliteerd." Broos specificeert: ,,Maar ik ben wel met álle ondernemers in Boxtel aan het kijken naar de mogelijkheden."

Voor de centrumactiviteiten vraagt Van den Boer bewoners om de sociale media van Bruisend Centrum Boxtel goed in de gaten te houden. ,,Er is elk weekend wat te doen, maar in het najaar zijn we natuurlijk wel meer afhankelijk van het weer. Daarom staat de planning nog niet tot in detail vast." De burgemeester geeft de dorpsbewoners nog één ding mee: ,,Beleef, geniet met gezond verstand en houd rekening met anderen."


p Burgemeester Ronald van Meygaarden, Luc Broos van Centrummanagment Boxtel en coördinator Jordy van den Boer (v.l.n.r) blikken op de Markt terug en vooruit op Bruisend Centrum Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).