Tijdens de editie van 2019 was Boxtelse band Kasba en zijn Marokkaanse repertoire de feestelijke afsluiter van de Culturale. (Foto: Hans van Doorn).
Tijdens de editie van 2019 was Boxtelse band Kasba en zijn Marokkaanse repertoire de feestelijke afsluiter van de Culturale. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

ESCH CENTRAAL BIJ START THEATERSEIZOEN

Culturale 2020 krijgt heel andere invulling

JULES HAMELEERS

Culturale 2020, de opening van het Boxtelse theaterseizoen op zaterdag 19 september, zal er heel anders uitzien dan afgelopen jaren. Waar het normaal een in- en uitlopen is van cultuurliefhebbers in Podium Boxtel, vraagt de coronacrisis om een gestroomlijnder evenement. Dat mag de pret echter niet drukken, want het is een bijzondere editie die in teken staat van het dorp Esch, dat per 1 januari 2021 bij de gemeente Boxtel komt.

Stichting Bell zet zich in voor een verbonden, feestelijke en soepele toetreding van het dorp Esch tot de gemeente Boxtel. Daarom is deze organisatie met afgevaardigden uit Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel, de kartrekker voor de Culturale 2020. Om die reden is ook de datum gekozen: normaal is op de derde zaterdag van september een groot Esch' jeu-de-boulestoernooi. Toen de organisatie besloot die activiteit af te gelasten, nam Culturale die datum in.

Er treden twee bands op tijdens de traditionele opening van het Boxtelse cultuurseizoen: Saab uit Esch en VanBakkus uit Boxtel. Beide muziekgroepen werken samen met zangers en muzikanten uit alle vier de kernen, om zo de verbinding tussen alle dorpen te versterken. ,,En ook qua inhoud van de optredens worden er liedjes gekozen die passen bij het thema, maar daar zeg ik nog even niks over", aldus voorzitter Paul van Alphen van Podium Boxtel. Daarnaast wordt er een korte tussenstand gegeven over het boek 'Boxtel – 2020 in 366 verhalen', waarin 366 inwoners van de toekomstige gemeente Boxtel één datum van 2020 beschrijven.

CORONAMAATREGELEN

De optredens tijdens Culturale zullen er wel iets anders uitzien dan gewoonlijk: het wordt nogal een onderneming om aan alle coronamaatregelen te voldoen, legt Van Alphen uit. ,,Maar we doen ontzettend ons best om er een sfeervol evenement van te maken. Zo heeft iedere koppel stoelen een klein tafeltje met een kaarsje erop. Ook mogen mensen een drankje meenemen in de zaal; dat is normaal niet de bedoeling. Én het is mogelijk om een lekker pakketje te bestellen van speciaalzaak Proef! Culinair. Zo wordt het toch een mooie avond uit voor alle bezoekers."

Tijdens Culturale 2020 vindt er in twee ruimtes een show plaats: in de theaterzaal van Podium Boxtel en er worden drie grote lokalen van de naastgelegen creatieve vakschool SintLucas samengevoegd. Er zijn twee groepen die om de beurt de optredens van Saab en VanBakkus bezoeken. Om te voorkomen dat zij elkaar tegenkomen, zijn er speciale looproutes gemaakt en moeten beide groepen een andere ingang gebruiken. Beide shows duren ongeveer vijf kwartier, waardoor de bezoekers een avondvullend programma voor de kiezen krijgen. Tussen de optredens is er een pauze, want al het meubilair moet gedesinfecteerd worden voor de volgende shift cultuursnuivers.

Door de zaal aan de Burgakker op deze manier in te richten, kan het evenement zo'n honderdvijftig mensen coronaproof ontvangen. Hoewel Culturale net als andere jaren gratis is, is het reserveren van een kaartje verplicht. Zo kan Podium Boxtel zicht houden op de hoeveelheid bezoekers. Een week voor 19 september krijgen kopers een e-mail, waarin wordt uitgelegd aan welke regels zij zich moeten houden.

CONSTANTE AFWEGING

Het was geen gemakkelijke opgave om alles logistiek te regelen volgens de coronamaatregelen, geeft de voorzitter aan. ,,En het is een constante afweging: gaan we überhaupt iets doen? Minder bezoekers ontvangen, betekent ook hogere onkosten. Het is natuurlijk een verschil van dag en nacht met de manier waarop we normaal de Culturale organiseren. Vorig jaar hadden we misschien wel vijftien of twintig optredens."

Van Alphen: ,,Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat het een fantastische avond wordt. De muzikanten zijn zo enthousiast en blij dat ze weer mogen optreden, dat móét wel afstralen op het publiek. Ze mogen niet meezingen of staand dansen, maar ik weet zeker dat we iedereen toch een mooie avond kunnen bezorgen."