Heropening Anyfma.
Heropening Anyfma. Foto: Jan Hermens

NA JAAR EVALUATIE AANPAK WOONBELEID

Raad wil een jaarlijks debat over woonagenda

Jan Hermens

,,Ik zet vraagtekens bij het sturend vermogen van de organisatie." Fractievoorzitter Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) laat zich kritisch uit over de uitvoering van het woonbeleid in Boxtel de laatste jaren. De gemeenteraad debatteerde dinsdag over het onderzoek van de rekenkamercommissie (RKC) naar het lokale woonbeleid.

Uit het rapport van de RKC komt nadrukkelijk naar voren dat de organisatie rondom woningbouw sinds 2016 niet goed op orde was. Van den Einden: ,,Wij hebben hier al eerder gezeten om soortgelijke onderzoeken te bespreken en stuitten toen op dezelfde problemen."

Burgemeester Ronald van Meygaarden gaf aan dat het ambtenarenapparaat een capaciteitsprobleem heeft. Niet alleen zijn er 'te weinig handjes', ook ontbreekt er ervaring en specifieke kennis. ,,Is die capaciteit in 2021 op orde? Vast niet", vermoedt de burgemeester.

DEBAT

Wanneer de gemeenteraad minder ad hoc vragen zou stellen over het lokale woonbeleid, zou dat de druk op de ambtenaren verlichten. Niet voor niets beveelt de RKC een jaarlijks debat aan over het woonbeleid, zodat duidelijk is hoe de zaken ervoor staan. Daar staan de fracties positief tegenover. Voor zo'n debat is een woonagenda nodig. Die komt dit jaar niet meer van de grond, verwacht burgemeester Van Meygaarden. Hij gaf aan dat het opstellen ervan eerder een taak voor het nieuwe college is.

Dat er gebouwd moet worden, niet alleen nu, maar ook na 2024, daar was de voltallige gemeenteraad het over eens. Oppositiepartij Balans blikte zelfs over de verkiezingen heen en diende een motie in. De fractie vroeg het huidige college 'om in de warme overdracht aan het nieuwe college focus te leggen op de uitvoering van de woonvisie en het bouwen van huizen om daarmee de opgelopen achterstand in te lopen'.

CDA en PvdA/GL konden zich daarin vinden, de overige fracties niet. Die achtten de motie sympathiek, doch overbodig. Het is wel duidelijk dat woningbouw aandacht behoeft, luidde de strekking van de betogen. ,,We moeten niet over ons graf heen willen regeren", aldus fractievoorzitter Joep Schalkx van coalitiepartij Combinatie95.

De RKC hamert in haar rapport op aandacht voor bouwplannen in de jaren na 2024, om te voorkomen dat de woningbouw in Boxtel opnieuw stagneert. De raadsleden herhaalden nog maar eens wat de RKC al stelde. Ze stemden vervolgens unaniem in met het rapport én gaven daarmee het college opdracht de aanbevelingen van de RKC uit te voeren. Na een jaar volgt bovendien een evaluatie.


Orgelconcert Van Doorn

Organist Tommy van Doorn geeft zaterdag 12 september ter gelegenheid van Nationale Orgeldag vanaf 14.00 uur een inloopconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Vanwege de coronamaatregelen kunnen bezoekers het Smitsorgel niet van dichtbij bekijken. Van Doorn bespeelt het hoofdorgel en een van de twee harmoniums. Daarop vertolkt hij werken van de Weense klassieken. Op het Smitsorgel speelt hij composities die met vogels van doen hebben.


DEMONSTRATIE SPELLEN EN KLEURPOTLODEN

Anyfma lifestyle opent deuren in Rechterstraat

De ondernemers in de Rechterstraat hebben Anyfma hartelijk ontvangen, vertelt mede-eigenaresse Yvonne Coset. ,,Ze toonden zich enthousiast over de komst van onze winkel." Anyfma lifestyle was tot voor kort gevestigd aan de Stationsstraat en is verhuisd naar Rechterstraat 16. Morgen en overmorgen, vrijdag 5 en zaterdag 6 september wordt de officiële opening gevierd.

Coset: ,,De winkel is in feite niet dicht geweest, terwijl we aan het inrichten waren, ging de verkoop door. We zijn nu nog bezig wat spullen op hun plek te zetten."

Het inrichten van de winkel was een intensief karwei, want het assortiment van Anyfma lifestyle is veelomvattend. Speelgoed, spellen, cadeau-artikelen, woonaccessoires, handwerkartikelen, noem maar op of het is in de schappen te vinden. ,,In minder vierkante meters dan voorheen, maar wel op een locatie met veel meer reuring. In de Rechterstraat is volop leven", aldus Coset.

Om de opening luister bij te zetten geeft een afvaardiging van Faber-Castell morgen vanaf 11.00 uur een demonstratie waaraan klanten mee mogen doen. ,,Faber-Castell is een merk van teken- en kleurbenodigdheden van hoge kwaliteit. Wie graag schetst of kleurt, moet zeker een kijkje komen nemen", zegt Coset.

SPELLEN

Zaterdag is er opnieuw een demonstratie, dan van gezelschapsspellen. Roll The Dice, een vereniging van spelletjesliefhebbers uit Veldhoven, verleent hieraan haar medewerking. Coset: ,,Met behulp van deze mensen ontdekken klanten of een spel bij hen past. Ze mogen ook meespelen. De leden van Roll The Dice zijn enorm gepassioneerde spelers die met veel enthousiasme spellen demonstreren."


q Medewerkers van Faber-Castell geven vrijdag een demonstratie bij Anyfma lifestyle aan de Rechterstraat 16 in Boxtel. De winkel viert vrijdag en zaterdag de officiële opening. (Foto: Jan Hermens).