...DINY STOLVOORT...
...DINY STOLVOORT... Foto: Pål Jansen

BELEIDSNOTA WORDT NOG NIET VASTGESTELD

Boxtelse ouderen zeggen vertrouwen in B en W op


HENK VAN WEERT

De samenwerkende Boxtelse ouderenorganisaties zeggen hun vertrouwen in het huidige gemeentebestuur op. Dat blijkt uit een brief die zij begin augustus verstuurden aan burgemeester en wethouders. De beleidsnotitite Samen Ouder Worden in Boxtel die de gelijknamige werkgroep vorig jaar opstelde, wordt niet door B en W vastgesteld. Eerder zei het college dit wél te willen doen. Afgelopen week slaakten de senioren een noodkreet.

Die noodkreet verwoordde de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel vrijdag in een brief aan de gemeenteraadsfracties én de besturen van de lokale politieke partijen. Daarin stelt zij teleurgesteld vast dat het college van B en W de urgentie voor een lokaal ouderenbeleid niet onderschrijft. Het verzoek om een onderhoud met verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade werd volgens de ouderenorganisaties afgehouden.

In een brief aan de werkgroep meldden B en W eerder die week te kiezen voor een 'levensfase- en inclusief beleid'. Het college vindt dat er beleid moet komen voor álle kwetsbare inwoners, niet alleen voor senioren. Die redenatie is enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds ook onverstandig, vindt de werkgroep. Ouderen móeten in haar ogen een bijzondere positie krijgen in het beleid: ,,Er is inmiddels kostbare tijd verloren gegaan, terwijl de onomkeerbare veroudering van de inwoners in Boxtel cruciale momenten nadert."

De ouderen hebben hun hoop nu gevestigd op het bestuur en de volksvertegenwoordigers die na de herindelingsverkiezingen in november aantreden. B en W zeggen daarvoor begrip te hebben, vooral omdat zij besluitvorming willen uitstellen tot na de kerntakendiscussie die de nieuwe raad moet gaan voeren vanwege noodzakelijke bezuinigingen.

'REK IS ERUIT'

In een toelichting op haar brieven, zegt de werkgroep dat de opstelling van het college onvermijdelijk resulteert in toekomstige problemen. Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen en opname in een verpleeghuis is op termijn alleen nog voorbehouden aan mensen met dementie, voorspelt Diny Stolvoort.

De gepensioneerd gerontoloog maakt zich al twaalf en een half jaar sterk voor een lokaal ouderenbeleid en constateert 'met pijn in het hart' dat dit er nog altijd niet is. Stolvoort zit namens WoonWijs en Dementievriendelijk Boxtel in de werkgroep. Die bestaat voorts uit Ad van den Brand (Ouderen in Regie), Leo de Kort (Hobbycentrum Boxtel), Jac Nouwens (Kinderboerderij) en Jo de Wilt (seniorenvereniging KBO).

,,Tot op heden merken wij helaas dat er van ons aanbod (de opgestelde concept-beleidsnotitie - red.) en van de informatie uit de landelijke programma’s feitelijk nauwelijks gebruik wordt gemaakt. Wij willen voorlopig nog doorgaan, maar de rek gaat er bij ons langzamerhand wel uit", schreef De Kort namens de werkgroep aan het college op 3 augustus.

MEEWERKEND BOXTEL

De beleidsnotitie Samen Ouderen Worden in Boxtel die de werkgroep dankzij haar interne expertise zelfstandig opstelde, werd vorig jaar nog met enthousiasme begroet door waarnemend burgemeester Fons Naterop, zegt De Kort. Hij vervolgt: ,,Naterop complimenteerde ons en zei dat het de gemeente een jaar lang twee voltijdsbanen heeft bespaard. Ook betitelde hij ons document als een sterk staaltje Meewerkend Boxtel. Het lijkt erop dat er vervolgens in het gemeentehuis niets mee is gedaan. Ondanks dat we wezen op de landelijke Taskforce Wonen & Zorg, wist de betrokken ambtenaar zelfs niet van het bestaan ervan..." De taskforce biedt gemeenten ondersteuning in de regie.

In juni voerde de werkgroep gesprekken met alle fracties in de gemeenteraad. Daaruit put zij vertrouwen dat een aantal van haar voorstellen terugkomt in de verkiezingsprogramma’s. ,,We gaan voor de komende verkiezingen een stemwijzer maken. Daarin moet duidelijk worden welke partij wat belooft voor ouderen in de komende jaren, maar ook wat in de afgelopen bestuursperiode is gerealiseerd", aldus De Kort en Stolvoort.

Zij geven aan dat hun werkgroep nadrukkelijk de hoop heeft dat met een adequaat ouderenbeleid níet wordt gewacht tot na de op handen zijnde kerntakendiscussie.

               ...LEO DE KORT...