Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WETHOUDER MARUSJKA LESTRADE GAAT EERST IN GESPREK MET BUURTBEWONERS

JOP verhuist nog niet naar hangplek op Fellenoord

JAN HERMENS & PÅL JANSEN

Het voorstel van B en W om de jongerenontmoetingsplaats (JOP) van de Dr. De Brouwerlaan te verplaatsen naar een groenstrook op de Fellenoord is verkeerd gevallen bij omwonenden van de nieuwe locatie. Roswitha van Wersch, bewoonster van de Kleine Beemd, sprak dinsdag tijdens de raadsvergadering in en mopperde dat de buurt niet op de hoogte was gesteld. Wethouder Marusjka Lestrade trok het boetekleed aan en beloofde alsnog met omwonenden in gesprek te gaan.

Ja, de JOP verdwijnt uit Boxtel-Oost, liet wethouder Lestrade woensdag tijdens het vervolg van de raadsvergadering weten. En nee, de JOP verhuist nu nog niet naar de hangplek op het doodlopende deel van de Fellenoord achter het tankstation. Dat wil niet zeggen dat het ijzeren 'bushokje' daar nóóit komt. Wel volgt eerst overleg met bewoners van Grote Beemd, Kleine Beemd, Fellenoord, nabijgelegen winkels en het Jacob-Roelandslyceum.

EXCUSES

Dat zegde wethouder Lestrade de gemeenteraad toe naar aanleiding van een motie van oppositiepartij Balans. Die stelde dat de buurt verrast was door het besluit en daar niet in gekend was, terwijl het dossier al sinds oktober 2019 bestaat. Raadslid Wim van der Zanden drong erop aan de JOP niet achter het tankstation te plaatsen voordat er gesprekken met buurtbewoners plaats hebben gevonden.

Wethouder Lestrade gaf toe dat te zullen doen: ,,Het proces is verkeerd gelopen, ik heb mijn excuses al aangeboden aan de buurt. Er is contact geweest en er staat een nadere afspraak gepland." Het antwoord van de wethouder stelde Balans en de overige raadsfracties tevreden. Na de toezeggingen van Lestrade trok de oppositiepartij haar motie in.

DOELGROEP

Het college wil de JOP verplaatsen omdat de beoogde doelgroep, jongeren van vijftien tot en met 21 jaar, de hangplek aan de Dr. De Brouwerlaan niet of nauwelijks zou gebruiken. Mede omdat deze niet goed toegankelijk is door jeugdige automobilisten. ,,De jongeren zijn dan ook uitgeweken naar andere locaties in Boxtel-Oost waar vervolgens ook weer overlast is ontstaan", schrijft het gemeentebestuur in zijn voorstel aan de raad. Het feit dat de afgelopen maanden met name 's avonds en 's nachts weer overlast wordt veroorzaakt bij de JOP - onlangs vond er nog een ernstige mishandeling plaats - is eveneens een reden om elders een JOP in te richten.

In de zomer van 2019 zijn - na overlastsituaties en meldingen van drugsdealers - verschillende verblijfsverboden ingesteld, onder meer bij de skateramp nabij de huidige JOP en het overdekt zwembad aan de Schijndelseweg. Waarnemend burgemeester Fons Naterop ging in oktober van dat jaar nog in gesprek gegaan met de jeugd en hij zegde toe een passend alternatief voor hen te zoeken.

Er waren twee plekken in beeld. Herplaatsing van de JOP bij jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat ging niet door vanwege de monumentale status van het voormalige Sint-Ursulaklooster waarin B-Town is gevestigd. De keuze voor het parkeerterrein achter het tankstation aan de Brederodeweg, bij de parkeerplaatsen op het doodlopende stuk Fellenoord, kwam tot stand na overleg met jongerenwerkorganisatie R-Newt (onderdeel van welzijnsorganisatie ContourdeTwern), buurtbewoners van de Dr. De Brouwerlaan en de jongeren zelf.

Ondanks bezwaren uit de buurt is er wel draagvlak voor de JOP op Fellenoord. Al jarenlang vertoeft daar een groep jeugd en dat verloopt volgens de politie goed. Ook medewerkers van Esso zouden de plaatsing van de stalen schuilhut voor jongeren zien zitten. De jeugd gebruikt de overkapping van het tankstation nu bij slecht weer. Eerst krijgt de buurt echter de kans met de wethouder om de tafel te gaan. Lestrade is van mening dat er iets moet gebeuren: ,,Het is wel onze jeugd, onze toekomst. Die moeten we iets bieden." In die gedachte kon de gemeenteraad zich gisteravond vinden.


p De hangplek achter het tankstation aan de Brederodeweg is nog steeds in beeld als locatie voor de JOP, maar voorlopig komt het 'bushokje' er nog niet. Eerst zijn er gesprekken met de buurt. (Foto: Peter de Koning).

Volgens B en W gebruiken jongeren tussen de vijftien en 22 jaar de JOP in Boxtel-Oost nauwelijks. Buurtbewoners ervaren bovendien overlast. (Foto: Pål Jansen)