Links de zuiveringsbassins van HydroBusiness, rechts het bedrijfsverzamelgebouw aan de Van Salmstraat. (Foto: Henk van Weert).
Links de zuiveringsbassins van HydroBusiness, rechts het bedrijfsverzamelgebouw aan de Van Salmstraat. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

HYDROBUSINESS: 'ANGST VOOR LEGIONELLA IS ONGEGROND'

Overlopend schuim waterzuivering Vion zorgt voor onrust bij buren

HENK VAN WEERT

Varkensslachterij Vion publiceerde onlangs een advertentie over de plaatsing van een permanente overkapping van een waterzuiveringsbassin om legionellaverspreiding tegen te gaan. HydroBusiness, exploitant van de biologische waterzuivering aan de Van Salmstraat, denkt dat de 'toch al geringe gezondheidsrisico's' door de maatregelen tot nul dalen. Ondernemers in het naastgelegen bedrijfsverzamelgebouw zijn er niet gerust op. Zaterdag liep opnieuw schuim over de buitenwand van een tweede bassin.

Twee jaar geleden kwam de waterzuivering van Vion negatief in het nieuws doordat de GGD Hart voor Brabant een legionellabesmetting constateerde bij HydroBusiness. Nevels die vrijkwamen in de toen nog niet overdekte bassins verspreidden de bacteriën. Voor met name ouderen en mensen die iets onder de leden hebben, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Een inwoner van Boxtel ondervond het drie jaar geleden aan den lijve en deed zowel op tv als in deze krant zijn verhaal.

OVERKAPPINGEN

Met de plaatsing van onder meer tijdelijke overkappingen en het installeren van een afzuigingssysteem met filters, kreeg HydroBusiness de problemen onder controle. Dat gebeurde in afwachting van een permanente oplossing. Die zou in maart 2019 gerealiseerd moeten zijn, maar het duurde nog tot deze zomer voordat een constructie van plaatstaal over een van de bassins werd geplaatst.

Zo'n zelfde oplossing voor een tweede bassin zou 'binnenkort' volgen, meldde Toine van Aard van HydroBusiness in de Vion-advertorial die op 20 augustus in deze krant werd gepubliceerd. Achteraf blijkt dat een misvatting. Op het tweede bassin kan een stalen overkapping vanwege technische redenen niet worden geïnstalleerd. Op die plek is gekozen voor een kunststof ponton als afdekking. Daaroverheen staat nu nog een immense 'feesttent', maar het is de bedoeling dat die gaat verdwijnen. Dat gebeurt op het moment dat het huidige legionella-onderzoek van dat bassin heeft uitgewezen dat verspreiding van bacteriën binnen de normen blijft.

'REGELMATIG OVERLOOP'

Ondertussen zien ondernemers die opslagruimte huren in het bedrijfsverzamelgebouw naast de waterzuivering dat de bassins regelmatig overlopen. Ze vrezen voor legionellabesmetting, maar die angst is ongegrond, benadrukt Van Aard. De natte plekken worden volgens hem onder meer veroorzaakt door condensvorming. Daarnaast zijn er sporen van schuim, zoals zaterdag vrijkwam. Dat wordt veroorzaakt door enzymen die tijdens het biologisch zuiveringsproces worden gebruikt. Dat ziet er onsmakelijk uit, maar gevaarlijk is het niet. Het gaat om onschadelijke eiwitten, aldus Van Aard.

Zaterdagmiddag zag Martien van Zon, een van de huurders van het bedrijfsverzamelgebouw, het schuim over de rand stromen. ,,Het gebeurt steeds in het weekeinde. Het lijkt erop dat op zaterdag en zondag de interne controle te wensen overlaat. Doordeweeks hebben we eigenlijk geen klachten", verduidelijkt Van Zon, die eigenaar is van een cateringbedrijf en snackbar Mikies.

KORTE UITVAL

Woordvoerder Van Aard van HydroBusiness spreekt tegen dat de controle te wensen overlaat in het weekeinde. Het gebeurt volgens Van Aard zelden dat het schuim over de bassinrand stroomt. ,,Dit was de derde keer in de zeven jaar dat de zuivering in bedrijf is. Ik was er zelf bij afgelopen zaterdag." Het bedrijf had te kampen met een korte uitval waarna het euvel zo snel mogelijk werd opgelost. Binnen een uur was al het schuim weer opgeruimd, volgens Van Aaerd. ,,De sporen die het schuim, maar ook condensvorming achterlaten op de buitenwanden van de bassins worden schoongemaakt. Dat doen we periodiek en staat nu gepland op het moment dat de tent van het bassin wordt verwijderd."

HOGE PIEPTOON

De overlopende zuiveringsbassins zijn niet de enige bron van irritatie bij de ondernemers van het bedrijfsverzamelgebouw. ,,Al jaren horen we een hoge pieptoon. Om gék van te worden", zegt Van Zon. HydroBusiness kent het probleem, aldus Van Aard en heeft er een onafhankelijk onderzoek naar laten doen. Daaruit bleek dat het geluid niet wordt veroorzaakt door de waterzuivering. ,,Ik ontken niet dat wij geluid produceren, maar de piep komt niet bij ons vandaan." De Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN) is volgens Van Aard op de hoogte gebracht en gaat ook nog een onderzoek uitvoeren.

pp Links de zuiveringsbassins van HydroBusiness. Op de voorste is recent een metalen overkapping geplaatst, op de achterste is de witte tent te zien op op termijn verdwijnt. Rechts het bedrijfsverzamelgebouw aan de Van Salmstraat. (Foto: Henk van Weert).


Boxtel

Hollandse middag

Radio TL houdt zondag 6 september bij gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof een gratis Hollandse Muziekmiddag met deejay Frank. Zanger Robert Pater verzorgt een gastoptreden. Bezoekers zijn van 13.00 tot 17.00 uur welkom om mee te deinen op de vrolijke klanken van de Nederlandstalige meezingers.

De enzymen die worden gebruikt voor de biologische waterzuivering van Vion veroorzaken schuim. Zaterdag liep dat uit het bassin. (Foto: VvE bedrijfsverzamelgebouw Van Salmstraat).