Ondernemers vullen goodiebag mantelzorgers


Jaarlijks kunnen mantelzorgers in Nederland aanspraak maken op een financiƫle attentie. Maar het bedrag slonk door de jaren heen aanzienlijk: voor inwoners van de gemeente Boxtel van tweehonderd euro tot vijftien euro. Welzijnsorganisatie ContourdeTwern klopte bij stichting Brabants Centrum aan om een oplossing te bedenken. Gekozen werd om lokale bedrijven een goodiebag te laten samenstellen. Deze week zijn ondernemers daarvoor aangeschreven.

Directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum reageerde positief op een verzoek van Veerle Slosse. De coƶrdinator van het Steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern vroeg hem om eens mee te denken over een passend geschenk voor de mantelzorgers die bij de gemeente bekend zijn. In samenspraak werd besloten om een goodiebag samen te stellen met daarin een scheurkalender en voorts producten van drogisterij DA Van den Biggelaar (Oosterhof), delicatessenwinkel Proef! Culinair, boekhandel Bruna (beide Rechterstraat) en bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat). Deze ondernemers besloten spontaan om mee te doen, toen Van der Zee hen polste over het idee.

Deze week zijn ook andere ondernemers in de gemeente Boxtel benaderd om mee te doen. Elk van hen wordt gevraagd duizend zelfgemaakte kortingsbonnen beschikbaar te stellen. De winkelier of horecabaas kan zelf beslissen hoe groot de korting is en gedurende welke termijn deze wordt verstrekt. ,,Op die manier kan een ondernemer laten zien hoezeer hij of zij de mantelzorgers waardeert", vertelt Slosse. ,,De goodiebags worden rond de nationale Dag van de Mantelzorg (10 november) door vrijwilligers persoonlijk afgegeven bij de mantelzorgers."

AANDACHT

In de kranten van de stichting, zowel Brabants Centrum als De Meierij Boxtel, wordt aandacht aan de actie besteed. ,,Deelnemende ondernemers worden met naam en logo vermeld. Bovendien komen zij op een speciale manier onder de aandacht bij duizend mantelzorgers en hun gezinnen", aldus Van der Zee.