Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GRAFFITIKUNSTWERKEN IN LEEGSTAANDE PANDEN IN BOXTEL

Tunnelvision geeft centrum meer kleur


MARIËLLE WIJFFELAARS

Prachtige kunstwerken verschenen zaterdag en zondag op de Markt in Boxtel. Tijdens Tunnelvision Centrum Edition gingen dertien artiesten aan de slag met het maken van indrukwekkende graffiti die uiteindelijk in de etalages van leegstaande centrumpanden komt te hangen. ,,Zo wordt het centrum meteen wat levendiger.”

Het coronavirus zorgde er ook in Boxtel voor dat veel activiteiten moesten worden afgelast. Bijvoorbeeld het jaarlijkse evenement Tunnelvision, waarbij graffitikunstenaars in één weekend de mooiste dingen maken. Dat dit in 2020 niet door zou gaan, was iets waar de gelijknamige stichting zich al zo’n beetje bij had neergelegd. Tot het moment dat Jordy van den Boer het bestuur benaderde. ,,Acht weken lang organiseerden we op de Markt allerlei activiteiten, coronaproof uiteraard”, vertelt coördinator Van den Boer van Bruisend Centrum Boxtel. ,,We wilden daarbij zoveel mogelijk verschillende doelgroepen bereiken. Tunnelvision mocht dus niet ontbreken.”

Van den Boer nam contact op met secretaris en graffitikunstenaar Jan Pennings en binnen de kortste keren had het tweetal Tunnelvision Centrum Edition op poten gezet. ,,Ik was eigenlijk allang blij dat ik eens niet over Lego werd benaderd”, zegt Pennings, die samen met Lola Nouwens het televisieprogramma Lego Masters won. ,,We willen als stichting Tunnelvision de negatieve associaties bij graffiti wegnemen. En hoe kan dat beter dan door midden in het centrum aan de slag te gaan?”

VEEL GEZONDER

De dertien kunstenaars mochten zelf bepalen hoe hun werk eruit zou komen te zien. Sommigen kozen voor een abstractere stijl, anderen maakten juist herkenbare figuren. ,,Het eindresultaat is echt gevarieerd”, zegt Pennings trots. ,,We hebben veel positieve reacties gekregen. De kinderen vonden vooral de afbeelding van Donald Duck heel gaaf, oudere Boxtelaren waren erg enthousiast over het kunstwerk van Michael van Gerwen.” Van den Boer vult aan: ,,Het is mooi om te zien dat er veel mensen kwamen kijken. We willen jongeren laten zien wat je allemaal met een spuitbus kunt maken. Misschien stimuleert hen dat wel ook deze richting op te gaan: het is een stuk gezonder dan achter een spelcomputer hangen.”

En de kunstwerken? Die worden tijdelijk opgeslagen, maar worden in de komende weken in etalages van leegstaande centrumpanden geplaatst. ,,Hierdoor wordt Tunnelvision letterlijk zichtbaar, maar het is ook goed voor het centrum”, vindt Pennings. Van den Boer: ,,Het maakt een leegstaand pand in ieder geval aantrekkelijker en levendiger. Winkelend publiek heeft straks genoeg moois om naar te kijken.”



p Dertien kunstenaars creëerden dit weekend graffitikunst op de Boxtelse Markt op initiatief van Jordy van den Boer en Jan Pennings.


Ook Finn Zweemer uit Best was dit weekend op de Markt om zijn kunsten te tonen. (Foto's: Albert Stolwijk).