STIMULANS VOOR EIGENAARS ERFGOED

Monumentencommissie stelt een nieuwe prijs in

JAN HERMENS

De ter ziele gegane monumentenprijs Sluitsteen krijgt een opvolger. Dat heeft de monumentencommissie van de gemeente Boxtel besloten. De invulling van de blijk van waardering is in grote lijnen duidelijk, laat commissievoorzitter Bea Schoenmakers weten.

,,We hebben bedacht om jaarlijks of tweejaarlijks een lijst op te stellen met afgeronde restauraties en daaruit de volgens ons best uitgevoerde te kiezen. Dat kan een groot, maar ook een klein project zijn. Het gaat erom of mensen zorgvuldig te werk zijn gegaan, of ze adviezen oppakken en oog hebben voor het behoud van hun historisch erfgoed", legt Schoenmakers uit.

PUBLICITEIT

Voor de toekenning van de Sluitsteen werd nog een externe jury ingeschakeld, maar dat is bij de nieuwe prijs niet de bedoeling. Schoenmakers: ,,De monumentencommissie bepaalt zelf de winnaar. Wij zijn het gewend om als beoordelaars op te treden." Het inhuren van deskundigen van buitenaf liep nogal in de papieren. De nieuwe opzet is aanzienlijk betaalbaarder. Is er een winnaar vastgesteld, dan krijgt die bezoek van de monumentencommissie. Schoenmakers: ,,We willen publiciteit aan de prijs koppelen, een interview met de winnaar in Brabants Centrum, zodat die kan uitleggen wat voor restauratie er precies is uitgevoerd, hoe dat is gedaan en wat het effect ervan is. Zo'n artikel betekent tevens aandacht voor monumenten en de instandhouding daarvan."

Of de prijs een tastbare vorm krijgt en hoe die eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Schoenmakers: ,,Aan Sluitsteen was een sculptuur verbonden. Het laten maken daarvan kostte toch al gauw een paar honderd euro en het is altijd de vraag waar zo'n beeldje terechtkomt: op de schoorsteenmantel of ergens achterin een kast."

Wanneer de eerste monumentenprijs nieuwe stijl wordt uitgereikt, moet ook nog worden vastgesteld. Schoenmakers: ,,Het is de bedoeling dat er in de eerste vergadering van 2021 een lijst van in 2020 afgeronde restauraties ligt. We denken de komende maanden na over een geschikt moment om de prijs uit te reiken."

De blijk van waardering dient om monumenteneigenaars te stimuleren tot het restaureren van hun pand en dit zo voor de toekomst te behouden.


Wederopbouw centraal tijdens Monumentendag

Geen bouwmaterialen, weinig geld: veel middelen waren er niet in Boxtel tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Op allerlei creatieve wijzen pasten mensen er echter toch een mouw aan. Deze bijzondere periode staat centraal tijdens de Open Monumentendag op zondag 13 september.

De presentatie vindt plaats in Museum Boxtel (MuBo) aan de Baroniestraat. VVV-gids Harrie van den Berg houdt een virtuele rondwandeling langs twintig kenmerkende punten uit de wederopbouw. Vóór de pauze neemt architect Harrie van Helmond, tevens lid van de plaatselijke monumentencommissie, het woord. Hij verzorgt een digitale rondleiding door het Jacob-Roelandslyceum (JRL). De presentatie is vanwege de coronamaatregelen voor slechts een beperkt aantal mensen toegankelijk en wordt daarom twee keer gegeven: om 09.30 en om 11.15 uur. Aanmelden via info@muboboxtel.nl.