KlarinetNsemble treedt 3 oktober op in de Sint-Petrusbasiliek, onder hen de 81-jarige oud-Boxtelaar Rinus van Hamond, voormalig beroepsmusicus van Het Brabants Orkest. (Foto: Mathieu Ubben, 2012).
KlarinetNsemble treedt 3 oktober op in de Sint-Petrusbasiliek, onder hen de 81-jarige oud-Boxtelaar Rinus van Hamond, voormalig beroepsmusicus van Het Brabants Orkest. (Foto: Mathieu Ubben, 2012). Foto: Mathieu Ubben, 2012

RINUS VAN HAMOND IN 'KLASSIEK IN KERKEN'

Twintig klarinettisten treden op in Sint-Petrus

KlarinetNsemble uit Hilvarenbeek brengt zaterdag 3 oktober een bezoek aan de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. En dat betekent een bijzonder optreden van twintig klarinettisten. Ook oud-Boxtelaar Rinus van Hamond behoort tot de groep. Het concert, dat van 16.00 tot 17.00 uur plaatsvindt, wordt gegeven in het kader van Klassiek in de Kerken.

Het programma omvat onder andere Rossini's ouverture La Gazza Ladra, het Adagio For Strings van Barber, Beethovens Octet voor blazers en Song To The Moon uit de opera Rusalka van Dvorák.

Het KlarinetNsemble bestaat uit topamateurs en een aantal beroepsmusici, in totaal zo’n twintig klarinettisten. Zij vertegenwoordigen de complete klarinetfamilie, die uiteenloopt van hoge es- tot en met de lage contrabasklarinet. Het ensemble heeft een verrassend volle klank en is in staat symfonische werken te spelen. Soms klinkt het imposant, dan weer verstild, opzwepend, melancholiek of ontroerend.

De inmiddels 81-jarige Van Hamond studeerde klarinet aan het Brabants Conservatorium. Al op zeventienjarige leeftijd, een jaar voordat hij afstudeerde, werd hij ingelijfd door het toenmalige Brabants Orkest, dat uiteindelijk met het Limburgs Symfonie Orkest werd samengevoegd tot Philharmonie Zuid-Nederland. Bij zijn aantreden was Van Hamond de jongste professionele klarinettist van het land; hij nam jarenlang de solopartijen voor zijn rekening. Ook maakte hij furore als dirigent bij tal van harmonieorkesten, ook was hij 12,5 jaar artistiek leider van Boxtel’s Harmonie, waar hij als achtjarig ventje ooit zijn muzikale carrière startte. Drie jaar geleden keerde hij er even terug als juryvoorzitter van de succesvolle en drukbezochte dirigeerwedstrijd Maestro Boxtel.

Het KlarinetNnsemble staat sinds de oprichting een kwarteeuw geleden onder leiding van Maarten Jense, die alle stukken arrangeert en ook een aantal werken heeft gecomponeerd. Hij studeerde klarinet aan de conservatoria van Utrecht en Tilburg bij de internationaal vermaarde klarinettist Walter Boeykens. Hij maakte deel uit van een aantal professionele ensembles en richtte zelf ook een aantal gezelschappen op.

De toegangsprijs bedraagt vijftien euro, jeugd tot en met zestien jaar mag gratis naar binnen. Met anderhalve meter afstand is er plaats voor tachtig bezoekers. Reserveren kan via e-mail:
reserveren@klassiekindekerken.nl.


Kort Nieuws


Tekenlessen

Atelier De Ruimte op Selissen 6a start dinsdag 22 september weer met creatieve lessen voor kinderen. Er zijn nog plekken op dinsdagen tussen 16.30 en 18.30 uur, voor kinderen vanaf twaalf jaar, op woensdagen van 09.30 tot 12.00 uur en van 19.30 tot 22.00 uur en donderdagen tussen 09.30 en 12.00 uur en van 15.15 tot 17.15 uur (kinderen tussen zeven en twaalf jaar). Aanmelden: info@deruimtebeleven.nl.