Christ van Eekelen scant een foto uit het archief van Brabants Centrum in.
Christ van Eekelen scant een foto uit het archief van Brabants Centrum in. Foto: Peter de Koning

CHRIST VAN EEKELEN DIGITALISEERT OPNAMEN BRABANTS CENTRUM

Fotoarchief BC in Beeldbank

Jan Hermens

Het eerste halfjaar van 1993 heeft hij al gescand en ingevoerd in Beeldbank Boxtel. Christ van Eekelen digitaliseert namens Heemkunde Boxtel het analoge fotoarchief van stichting Brabants Centrum en maakt dit toegankelijk voor de buitenwereld. Geïnteresseerden kunnen straks speuren in talloze beelden die ooit in vroegere edities van deze krant hebben gestaan.

,,Zoeken kan wel, downloaden niet", legt Van Eekelen uit. ,,Wie bepaalde foto's in hoge resolutie wil hebben, komt terecht bij stichting Brabants Centrum voor toestemming en de betreffende foto."

25.000 FOTO'S

Inmiddels heeft de beheerder van Beeldbank Boxtel de 25.000e foto in de immense database gezet. Die mijlpaal bereikte hij maandag. ,,De bewuste foto is er een uit het archief van Brabants Centrum. Een opname van ijspret op het Leijsenven in wandelpark Molenwijk om precies te zijn. Hij stond in de krant van 7 januari 1993."

Het fotoarchief van Brabants Centrum voert terug tot pakweg 1960. In dat jaar trad Piet van Oers in dienst van de stichting en daarmee maakte ook de eerste eigen fotograaf van het lokale nieuwsbedrijf zijn entree. Vóór die tijd werden nauwelijks foto's gepubliceerd.

Dat Van Eekelen zijn karwei evenwel gestart is met 1993, is geen toeval. ,,Tot dat moment zijn de beelden op thema bewaard en niet op jaartal. Dat maakt het moeilijker om ze online te catalogiseren. Ik wil dat bezoekers van de beeldbank kunnen zoeken op trefwoorden, maar ook te weten komen in welk jaar een foto gemaakt is. Het precieze moment waarop een plaatje geschoten is, is niet altijd te herleiden. De publicatiedatum is wel terug te vinden."

De Boxtelaar werkt vol enthousiasme aan het project: ,,Ik vind het zonde dat al die mooie foto's niet voor de buitenwereld zichtbaar zijn, dat ze in dozen weggestopt liggen. We praten over de geschiedenis van Boxtel en omliggende dorpen in al haar facetten." Henk van der Zee, directeur van stichting Brabants Centrum: ,,De stichting is er voor de dorpen. Ik werk dan ook van harte mee aan de digitale ontsluiting van ons beeldarchief."

Het mes snijdt aan twee kanten: de collectie van Beeldbank Boxtel groeit met honderden foto's, die voortaan door iedereen te bewonderen zijn en de redactie van deze krant beschikt uiteindelijk over een compleet gedigitaliseerd archief waarin het snel zoeken is.

STREETVIEW

Van Eekelen koppelt in de beeldbank Google Maps én Streetview aan het betreffende beeld. ,,Daardoor kunnen bezoekers zien waar de foto precies genomen is en is het mogelijk te bekijken hoe de omgeving van toen er nu uitziet." Hij wil ook wat extra informatie toevoegen aan de plaatjes, bijvoorbeeld wie erop staan. ,,Dat is een kwestie van met de opnamen in de hand oude kranten doorbladeren, gegevens noteren en digitaal verwerken. Een idee voor later."

Voorlopig is de liefhebber van lokale historie nog wel even zoet met scannen en digitaal archiveren. ,,Ik heb mezelf geen deadline opgelegd; wanneer het werk af is, weet ik dan ook nog niet."



pp Christ van Eekelen is al twaalf jaar bezig met het scannen van historische foto's voor de Beeldbank van Heemkunde Boxtel. Deze week passeerde hij de magische grens van 25.000 gedigitaliseerde opnamen met een prent die begin januari 1993 werd gepubliceerd in Brabants Centrum. De komende tijd volgen nog er nog honderden analoge foto's uit het archief van de lokale nieuwsstichting. (Foto: Peter de Koning).


Foto 25.000 in Beeldbank Boxtel komt uit het archief van Brabants Centrum. (Foto: Piet van Oers).