Beoogd voorzitter Henk van Beers (rechts) bekijkt het album met secretaris Christ van Eekelen. Filiaalmanager Oskar Martens van Jumbo en heemkundebestuurders Nellie van den Brandt, Fons van Heesch en Gerard Buiks (v.l.n.r.) kijken toe. (Foto: Albert Stolwijk).
Beoogd voorzitter Henk van Beers (rechts) bekijkt het album met secretaris Christ van Eekelen. Filiaalmanager Oskar Martens van Jumbo en heemkundebestuurders Nellie van den Brandt, Fons van Heesch en Gerard Buiks (v.l.n.r.) kijken toe. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VERZAMELACTIE JUMBO EN HEEMKUNDE

343 plaatjes sparen over geschiedenis van Boxtel

PÅL JANSEN

Samen met Henk van Beers, de beoogd voorzitter en de overige bestuursleden van Heemkunde Boxtel presenteerde filiaalmanager Oskar Martens van Jumbo Oosterhof zaterdag een verzamelalbum voor plaatjes over de Boxtelse geschiedenis. Acht weken lang kunnen klanten sparen voor een serie van 343 afbeeldingen die een fraai historisch overzicht geeft van het dorp.

De actie Verzamel Historisch Boxtel startte gisteren en duurt tot eind oktober. Wie de huis aan huis verspreide flyer bij de supermarkt in winkelcentrum Oosterhof inlevert, ontvangt een album. Dan kan het grote vullen beginnen.

Bij iedere besteding van tien euro aan boodschappen en bij wisselende actie-artikelen krijgen klanten een set van vier plaatjes. Het boek telt vijftien onderwerpen met plaatjes en toelichting.

OVERUREN MET KERST

Heemkunde Boxtel kreeg de vraag om mee te werken aan een verzamelalbum al in december 2019. Het was de bedoeling half januari plaatjes en bijbehorende verhaaltjes gereed te hebben. Tijdens de kerstdagen maakten de bestuursleden dan ook overuren om al het werk af te krijgen.

Uiteindelijk bleek alle haast overbodig, want de actie werd uitgesteld tot september. De supermarkt riep voor de actie de hulp in van heemkundesecretaris Christ van Eekelen. Hij is goed thuis in de lokale historie en bovendien beheerder van de plaatselijke beeldbank, een digitaal archief met duizenden foto's. Handig voor het samenstellen van een historisch album.

NIEUWE VOORZITTER

Samen met de andere bestuursleden van Heemkunde Boxtel nam Van Eekelen zaterdag het eerste album in ontvangst van de spaaractie. Dat deed hij samen met Henk van Beers. De 73-jarige oud-Bosschenaar woont sinds enige tijd in Boxtel en was tijdens zijn arbeidzame leven vooral actief in het openbaar bestuur, onder meer als burgemeester was Roermond. Hij is tevens de broer van de Boxtelse oud-burgemeester Frank van Beers en heeft zich beschikbaar gesteld om de vacature in te vullen van voorzitter.

De leden van Heemkunde Boxtel zouden eerder dit jaar over de benoeming van Van Beers stemmen. De jaarvergadering werd vanwege de coronacrisis echter uitgesteld.