Normaliter staan er verkeerspalen op dit stukje Duinendaal, maar nood breekt weet: het paadje aan het Kanunnikenhuisje werd maandag opengesteld voor voertuigen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Normaliter staan er verkeerspalen op dit stukje Duinendaal, maar nood breekt weet: het paadje aan het Kanunnikenhuisje werd maandag opengesteld voor voertuigen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

TWEE ONTSLUITINGEN NIET GENOEG VOOR BOXTELS WIJKJE

Waarom bewoners Duinendaal zich zorgen maken om ontsluitingswegen

ANALYSE

De Vicaris Van Alphenlaan is zo'n driehonderd meter lang. En de afsluiting van dit stukje weg en de kruising met de Bosscheweg/Mgr. Wilmerstraat zorgde nogal voor verwarring onder buurtbewoners. Het legt bloot hoe het wijkje gevoeliger is geworden voor verkeersperikelen sinds de rijrichting op de Markt is omgekeerd.

Eind 2018 besloot de gemeenteraad op voordracht van het college van B en W om de rijrichting van de Markt te veranderen.

Op zich geen vreemde gedachte. Immers, hoe dikwijls heeft het verkeer vastgestaan op de noord/zuid-as (lees: Brederodeweg) en vooral de oost/westverbinding (Schijndelsedijk-Baroniestraat)? Dan was het voor sommige automobilisten handiger via de Markt naar hun werk of naar huis te rijden en daarmee deze routes deels over te slaan.

In de nabije toekomst wil het huidige college van B en W deze sluiproute nog verder ontmoedigen door een knip in de Fellenoord. Zo kunnen automobilisten alleen nog via één weg het Boxtelse dorpshart bereiken; over de Dr. Van Helvoortstraat.

UITGANGSWEGEN

De veranderde rijrichting op de Markt had een belangrijk gevolg voor de buurtbewoners van Duinendaal en de Koppel. Er verdwenen namelijk twee van de vier uitgangswegen. En diverse bewoners gaven al aan dat dit problemen zou opleveren. ,,Dat heb ik twee jaar geleden al tegen de gemeente gezegd. En zij begrepen mijn zorgen, maar vervolgens is het zo gebleven", vertelt Mary van der Geld.

Door de wijzigingen op de Markt blijven er de facto twee opties over om Duinendaal te verlaten: via de Koppel naar óf de Vic. Van Alphenlaan óf de Clarissenstraat. Door wegwerkzaamheden zijn die twee opties deze week onbruikbaar. Dus was het zondag paniek in de buurt. Nadat Brabants Centrum die ochtend op haar website over de werkzaamheden op het gewraakte kruispunt berichtte, reageerden diverse buurtbewoners verbolgen. Niet zonder reden: ,,Ze sluiten ons helemaal af", vreesde bewoonster Hetty Langenhuizen, de buurvrouw van Van der Geld.

Ook enkele dagen ergens anders de auto parkeren, zit er volgens Langenhuizen niet in. ,,Ik kan mijn auto wel neerzetten achter de Markt (Mgr. Bekkersstraat - red.). maar álle bewoners van de wijk? Dat gaat 'm niet worden op die plek!"

TEGEN HET VERKEER IN

In de praktijk moesten automobilisten maandagochtend tegen het verkeer in rijden om hun wijk te verlaten: dat ging ook niet anders. Al met al was het even zoeken voor bestuurders naar een uitweg: ongemakkelijk, maar nog geen ramp. Later die ochtend werden de paaltjes nabij het Kanunnikenhuisje er daarom uitgehaald: via het smalle paadje langs het Kanunnikenhuisje achter de Sint-Petrusbasiliek werd zo toch een tijdelijke uitweg gecreëerd voor de voertuigen.

HULPDIENSTEN

Diverse buurtbewoners (onder hen Van der Geld en Langenhuizen) pleiten ervoor om die paaltjes permanent weg te halen, net als de rij palen langs het Zusterpad. Zo kan je toch nog via twee andere routes plekken de omgeving in en uit. ,,Wat als de brandweer of ambulance nu moet komen, hoe moeten die de wijk weer uit? Ik ben hartpatiënt. Hoewel ik zelf weer gezond ben, zullen er vast meer mensen in de wijk zijn die met hun gezondheid zitten. We zitten zo opgesloten in deze buurt...", vindt Van der Geld.

ONVEILIGHEID

Het gevoel van onveiligheid speelt bij meerdere bewoners. Voor nieuwbouwwijken zijn twee ontsluitingswegen echter voldoende volgens het Bouwbesluit uit 2012. Weliswaar is het wijkje al ouder, maar volg je die richtlijn, dan worden de Koppel en Duinendaal voldoende ontsloten.

Echter, beide uitgangswegen liggen op een steenworp afstand van elkaar. Dat van tevoren niet werd bedacht dat paaltjes weg moesten, bleek maandagochtend wel. Overigens is hier niet alleen de gemeente Boxtel debet aan. Volgens een beleidsmedewerker is er ook door de Veiligheidsregio gekeken naar de omleiding.

GEVOLGEN

Desalniettemin: de wegwerkzaamheden tonen aan hoe afhankelijk het verkeer in het wijkje is van een stukje asfalt van een paar honderd meter. Wellicht is een heroverweging van de ontsluiting daar op zijn plaats. Of - en misschien is dit vloeken in de kerk - moet de rijrichting van de Markt weer worden omgedraaid? Tja, wat zal dat voor nieuwe gevolgen met zich meebrengen?


Reageren? Mail naar bc@brabantscentrum.nl en wij plaatsen uw inzending in de rubriek Vrije Tribune (maximaal 350 woorden).


p Normaliter verhinderen de drie verkeerspaaltjes links op de foto het doorgaand verkeer op Duinendaal. Maar nood breekt wet: het paadje aan het Kanunnikenhuisje is sinds deze week opengesteld voor voertuigen. (Foto: Bas van den Biggelaar).



q Deze week blijkt nog maar eens hoe cruciaal de Vicaris Van Alphenlaan is voor de verkeersdoorstroming in Boxtel. Op tal van plekken ondervonden automobilisten overlast van de tijdelijke afsluiting. (Foto: Piet van Oers)

De Vicaris Van Alphenlaan is toe aan een onderhoudsbeurt. Tot en met morgen 18.00 uur wordt het wegdek vernieuwd. Het blijkt, samen met het iets verder gelegen kruispunt, een vervelende klus voor omwonenden. Op diverse plekken in Boxtel worden in september wegen geasfalteerd.
Afbeelding
 Deze week blijkt nog maar eens hoe cruciaal de Vicaris Van Alphenlaan is voor de verkeersdoorstroming in Boxtel. Op tal van plekken ondervonden automobilisten overlast van de tijdelijke afsluiting. (Foto: Piet van Oers)
Afbeelding