AANTAL BOXTELAREN MET DEMENTIE VERDUBBELT IN 20 JAAR

'Verwarde mensen': een onduidelijk containerbegrip

De term 'verwarde personen' wordt te pas en te onpas gebruikt. In de praktijk is het een containerbegrip voor allerlei vormen van afwijkend gedrag in het openbaar. Cijfers daarover komen van de politie, die jaarlijks publiceert over haar zogeheten 'E33-meldingen'.

Mensen die bijzonder gedrag vertonen, worden in de media vaak aangeduid als verward. Toch is het niet zo dat zij per se dementie hebben. Sterker nog, de term is een containerbegrip voor allerlei vormen van problematiek bij mensen op gebied van zorg, verslaving, psychische uitdagingen enzovoort.

Als de politie een melding van een verward persoon krijgt, dan worden deze doorgaans door de agent onder de code E33 geschaard. Daaronder vallen allerlei zaken. Denk ook aan psychische stoornissen, agressief of lastig gedrag, verslaving en dus ook dementie. Een breed spectrum.

MELDINGEN IN BOXTEL

In de jaren 2014 tot en met 2018 kreeg de politie in de gemeente Boxtel respectievelijk 77, 71, 103, 163 en 127 E33-meldingen binnen. Er worden dikwijls vraagtekens gezet bij het beeld dat deze cijfers oproepen.

Dat er meer meldingen binnenkomen, betekent niet dat er altijd sprake is van meer verwarde personen. Bij een minderheid van de gevallen gaat het ook daadwerkelijk om overlast of is er sprake van een hulpvraag. Bij een derde gaat het om een vermoeden van psychische problematiek, zo meldt een studie van het Trimbos Instituut uit 2016.

Desalniettemin registreert de politie ook landelijk gezien steeds meer E33-meldingen sinds 2011, toen deze code in het registratiesysteem van de politie op is genomen. Het zou vorig jaar om meer dan 100.000 meldingen gaan in Nederland, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2011. Hoeveel van de aangetroffen verwarde personen ook daadwerkelijk dementie hebben, blijft in de cijfers diffuus.

Vijf jaar geleden stelde toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) dat het zou gaan om één op de tien mensen. Dit was echter gebaseerd op cijfers van de politie in Rotterdam. De vraag blijft dus open staan: wat is dat nou precies, een verward persoon?

DEMENTIE VERDUBBELT

Toch is de kans groter dat er - als het gaat om dementie - in de toekomst meer uitdagingen komen.

Volgens de initiatiefgroep Samen Ouder Worden in Boxtel, een samenwerkingsverband van plaatselijke seniorenorganisaties, verdubbelt het aantal personen met dementie in 2040 ten opzichte van nu: naar bijna duizend in de gehele gemeente.