Op vraag van de redactie van deze krant, schetste illustrator Maarten Melis bovenstaande tekening. Vergissingen in tijd en plaats zijn vaak een van de verschillende symptomen van dementie.
Op vraag van de redactie van deze krant, schetste illustrator Maarten Melis bovenstaande tekening. Vergissingen in tijd en plaats zijn vaak een van de verschillende symptomen van dementie. Foto: Maarten Melis

VERMISTE BEWONER VAN LIDUINA VERKEERT IN GOEDE GEZONDHEID

Help, een verwarde man. En wat nu?

PÅL JANSEN

Een Boxtelse bewoner (80) van verpleeghuis Liduina raakte vrijdag zoek. Zorggroep Elde Maasduinen maakte zich zorgen en riep 's avonds op via Facebook de man te zoeken. Hij werd aangetroffen in een paardenwei nabij het huis van Boxtelaar Hans van Haaren, waar tot 2004 camping Den Bergh lag. En na die ontmoeting drongen bij Van Haaren allerlei herinneringen op aan zijn moeder, die te kampen had met dementie.

Het is een bizar toeval. Van Haaren maakte vorig jaar als vrijwilliger van Omroep Dommelland met de werkgroep Dementievriendelijke Gemeente nog een video-item over dementie. Een actrice werd ingehuurd en er werd gefilmd met verborgen camera in winkelcentrum Oosterhof. Doel was om mensen en ondernemers na te laten denken over: wat doe je als je 'een verwarde persoon' tegenkomt?

Van Haaren maakte van dichtbij mee hoe zijn eigen moeder te maken kreeg met dementie. ,,Het is intussen twintig jaar geleden dat we haar moesten laten opnemen in een verpleeghuis. Ook zij was op een dag 'weggelopen'. 's Avonds keerde zij gewoon huiswaarts. Maar ze was lange tijd onvindbaar. De situatie werd ook voor haar partner thuis onhoudbaar."

AFSCHEID

Het moet vooral moeilijk zijn geweest voor haar partner, blikt Van Haaren nu terug. Hij was ook al in de tachtig destijds. Het ging gewoon niet meer. Samen hebben we alles geregeld. Voor mij was het minder lastig, maar hij moest eigenlijk gewoon afscheid nemen van mijn moeder."

Rond half negen 's avonds zag Van Haaren de man in de wei bij de paarden staan. ,,Voor mij kwam die periode met mijn moeder erg terug: wat had haar kunnen overkomen toen ze wegliep? Toen speelde die gedachte ook al, maar het kwam nu veel krachtiger binnen. Ik ben onlangs gepensioneerd, dus misschien heb ik er nu ook meer tijd voor om over na te denken. Wat als die man onderkoeld raakte, of nog erger: iets verderop in de Dommel terecht kwam? Dan is het gewoon klaar. Mijn moeder woonde in de Van Hornstraat, destijds een drukke verkeersweg."

EEN PRAATJE

De vermiste bewoner - die om half één 's middags het Liduina verliet - bewoner al sinds één uur 's middags in de wei tussen de paarden te vertoeven, zo zag Van Haaren later terug op zijn camerabeelden. Hij stapte op de man af toen hij hem 's avonds zag om gewoon een praatje maken. Verre van een heldendaad, weet hij. ,,Gewoon, rustig een gesprek aanknopen, vragen waarom hij daar in het weiland staat. Hij was fysiek in orde en het was best een aardig gesprek", vertelt Van Haaren.. ,,Mensen in de zorg zijn de helden, de verplegers die voor hem zorgen."

De Boxtelaar vervolgt: ,,Mijn vrouw dacht eerst dat de meneer van het Wereldhuis afkomstig was, dus die reed daar naartoe. Ik belde de politie en mijn nicht op, die eigenaar is van de paardenwei. Ook nam ik contact op met Zorggroep Elde Maasduinen. Op een gegeven moment kwam er een buurtbewoner die de man kende. Uiteindelijk is hij maar vijf tot tien minuten bij ons thuis geweest en uiteindelijk teruggebracht naar Liduina. Dat ging allemaal in stilte uiteraard."

Uiteindelijk verkeerde de man in goede gezondheid en werd hij weer toevertrouwd aan Zorggroep Elde Maasduinen.


p Op verzoek van de redactie van deze krant, maakte illustrator Maarten Melis bovenstaande tekening. Vergissingen in tijd en plaats zijn vaak een van de verschillende symptomen van dementie.


Vrouwen


Vrouwen Contact Boxtel heeft de komende week de volgende activiteiten op het programma staan.


MAANDAG 7 SEPTEMBER

13.00 yoga in De Walnoot

DINSDAG 8 SEPTEMBER

13.00 fietstocht; vertrek vanaf het Breukelsplein

DONDERDAG 10 SEPTEMBER

09.00 nordic walking; vertrek vanaf hoek Rozemarijnstraat/Rechterstraat.


Atelierweekend

De Boxtelse kunstenaar Tiny van der Sloot doet mee aan het Landelijk Atelierweekend op zaterdag 5 en zondag 6 september. Onder de titel Beeldend Bosrand toont de Boxtelse beeldhouwwerken in de tuin rondom haar boerderij aan de rand van natuurgebied Kampina aan de Bosrand 11. Beide dagen zijn bezoekers welkom tussen 10.30 en 17.00 uur.