Beeldhouwer Marten Groen maakte een Keltisch kruis voor het afscheid van predikant Corrie Terlouw, predikant van de Protestantse Gemeente Boxtel. (Foto: Hans van Doorn).
Beeldhouwer Marten Groen maakte een Keltisch kruis voor het afscheid van predikant Corrie Terlouw, predikant van de Protestantse Gemeente Boxtel. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

AFSLUITING VREDESPROJECT VOETSTAP

Boxtelse beeldhouwer presenteert Keltisch kruis

De Boxtelse beeldhouwer Marten Groen vervaardigde dit jaar een Keltisch kruis in het kader van het lokale multiculturele vredesproject Voetstap. Zaterdag 19 september wordt het kunstwerk om 16.00 uur onthuld in de Sint-Petrusbasiliek. Corrie Terlouw, die eerder dit jaar afscheid nam als predikant van de Protestantse Gemeente, vertelt over oude Keltische afbeeldingen als symbolen van vrede.

Groen decoreerde het kruis met zowel eeuwenoude als nieuwe afbeeldingen, die door Terlouw als leidraad worden gebruikt tijdens haar inleiding. De kunstenaar zal aan de hand van foto's door Ron Albers het publiek laten zien hoe hij tot zijn object kwam en vertellen over de gebruikte materialen.

De zogeheten concertlezing wordt muzikaal omlijst door Regina Ederveen uit Doornspijk op de Keltische harp, die oude volksmelodieën in een nieuw arrangement laat horen. Ook worden gedichten voorgedragen. Het thema is Vrede in het voetspoor van Abraham.

CULTURALE

De onthulling van het kruis stond aanvankelijk in het voorjaar gepland, maar werd uitgesteld na de uitbraak van het coronavirus. Vorig jaar begon het project Voetstap tijdens de Culturale, de aftrap van het culturele seizoen in Podium Boxtel. Ook nu is gekozen voor dezelfde datum als dat evenement. Bezoekers kunnen ’s middags naar de basiliek en ‘s avonds naar de theaterzaal aan de Burgakker. In de kerk is ook een kleine expositie van kunstwerken van het project en een impressie van project Voetstap 2019-2020.

Het Keltisch kruis moet een reizend bestaan krijgen. Na 19 september is het ook beschikbaar voor andere lezingen, diensten en meditatieve bijeenkomsten.


p Beeldhouwer Marten Groen maakte een Keltisch kruis voor het afscheid van Corrie Terlouw, voormalig predikant van de Protestantse Gemeente Boxtel. (Foto: Hans van Doorn).


Kort nieuws



ArcheoHotspot

ArcheoHotspot Boxtel opent zaterdag 5 september het seizoen met de wandeling 'Lezen van het landschap' onder leiding van amateurarcheoloog Gerard van Kaathoven. De tocht begint om 10.00 uur bij het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg en duurt twee uur. Deelname is gratis.


KWF collecteert

KWF Kankerfonds collecteert tot en met zaterdag 5 september met inachtneming van de anderhalvemeterregel. Ook in Boxtel gaan collectanten langs de deuren: zij plaatsen de bus op de grond. Ook is het mogelijk geld over te maken door een QR-code te scannen. Een donatie doen kan tevens via www.kwf.nl/collecte.


Collectanten Spierfonds

Het Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten die tijdens de jaarlijkse inzameling van zondag 6 tot en met zaterdag 12 september in Boxtel geld willen ophalen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Frits van Amelsfort, 06-10 74 77 84 of Theo Driessen, 06-10 57 52 47.