Savendonksestraat (1)

Wat is dat toch raar met mensen. Als de velden in het buitengebied oranje zien van het glyfosaat, als quad bikes door De Geelders scheuren en alles vernielen en als alle weidevogels geen nest meer maken in het gras dat telkens gemaaid wordt, zijn we allemaal stil. Maar als er natuur gemaakt wordt, is er opeens een stichting nodig om daar bezwaar tegen te maken.

Zo ook bij ons in de straat: de Savendonksestraat in buurtschap Kasteren, Liempde. In het artikel van 28 augustus in Brabants Centrum getiteld ‘Liempdse buurt fel tegen natuurplannen’ wordt gesproken van een ‘buurt’ die tegen de plannen zijn om de gebieden links en rechts aan de Savendonksestraat terug te geven aan de natuur.

Wij wonen aan die straat en wij vinden die plannen prachtig. Niet alleen omdat het goed is dat er meer groene longen worden gemaakt voor de toekomst van onze wereld. Wij verheugen ons al op de terugkomst van (nog meer) groen, de zwarte ooievaar en de orchideeën in het open veld.

Wij hebben goed begrepen dat er niet meer, maar minder hooglanders komen omdat hun leefgebied veel groter wordt en dat niet óns huis of tuin maar de bossen van De Geelders natter zullen worden omdat het uiteindelijk heel zeldzame, en ja, natte leembossen zijn. De mensen van Ark Natuurontwikkeling (de ontwikkelaars van het plan - red.) hebben wel degelijk met iedereen in onze straat gesproken en hun mening gevraagd en plannen uitgelegd. Van hen begrijpen we ook dat zij nog bezig zijn met bijvoorbeeld hydrologisch onderzoek en dus dat die plannen nog niet helemaal duidelijk zijn. Wij vinden Ark een flexibele organisatie met heel toegankelijke mensen.

Al met al vinden wij met nog een aantal andere bewoners aan de Savendonksestraat, dat we in een prachtig gebied wonen dat alleen nóg mooier zal worden door de plannen van Ark. En het gaat er natuurlijk niet alleen om of we het mooi vinden, maar vooral dat we onze achtertuin allemaal achterlaten aan onze kleinkinderen zodat ook hun kleinkinderen kunnen genieten van natuur.


        JOLAN EN JO VAN HERWAARDEN


Savendonksestraat (2)

Met enige verbazing las ik, dat bewoners aan de Savendonksestraat moeite hebben met de inrichtingsplannen van de gronden die aangekocht zijn door stichting ARK.

Met zeldzame soorten als wespendief, vermiljoenkever en het oranje-blauw zwemmend geraamte is De Geelders ten aanzien van biodiversiteit nu een van de meest waardevolle onderdelen van Het Groene Woud. Al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is het uitgangspunt, dat zulke natuurgebieden in hun isolement kwetsbaar zijn en via een natuurnetwerk met elkaar verbonden moeten worden. Dat de stichting ARK daarvoor in Nederland een belangrijke rol heeft gekregen, is alleen maar toe te juichen. Zelden is er in het realiseren van het natuurbeleid zoveel voortvarendheid getoond. De laatste jaren is ook het besef gegroeid, dat juist de leembossen in Het Groene Woud met hun bijzondere abiotiek een waardevolle schatkamer zijn voor biodiversiteit. Dat ARK voorstelt om juist zulke bossen meer kans te geven, is dan ook meer dan logisch.

Sinds 2004 wordt er van verschillende kanten gewezen op de noodzaak van vernatting van De Geelders. Gelukkig is er nu een plan waarin deze verdroging van de ‘natte natuurparel’ met verschillende maatregelen concreet wordt aangepakt.

Overigens komt er niet alleen bos op de aangekochte grond. Het idee van de bezwaarmakers, dat het breed gedragen document Erfgoedstrategie genegeerd zou zijn, komt echt uit de lucht vallen. Langs de Savendonksestraat zal het agrarisch cultuurlandschap met een kampwal worden hersteld. De Natuurwerkgroep Liempde, de Liempdse stichting SPPiLL en zelfs ARK hebben onderdelen van deze Erfgoedstrategie opgepakt waardoor er op verschillende plekken al houtwallen en oorspronkelijke beplanting zijn teruggebracht. De bestaande vlechtheg wordt gekoesterd en de populierenrijen langs de Schutstraat worden met extra rijen aangevuld. In het natuurlijke bos komen open plekken met geleidelijke overgangen. Hoe meer variatie, des te meer biodiversiteit. Voor bezoekers van het gebied zal er meer te beleven zijn. Jammer dat de bezwaarmakers deze prachtige ontwikkeling nog niet als zodanig herkennen. Gelukkig wonen er aan de Savendonksestraat ook mensen die de plannen al wel kunnen waarderen. Natuurliefhebbers kunnen haast niet wachten.

        KEES MARGRY