MONITOR LAAT GEMIDDELDE CIJFERS ZIEN

Het gaat best aardig met personeelsbeleid MGD

JULES HAMELEERS

MijnGemeenteDichtbij (MGD) doet het oké als het gaat om personeelsbeleid. Uit een onderzoek van het Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds (A&O-fonds) voor gemeenten blijkt dat het gefuseerde ambtenarenapparaat van Boxtel en Sint-Michielsgestel in 2019 gemiddeld scoorde op bijvoorbeeld ziekteverzuim en in- en uitstroom van medewerkers.

Los van enkele kleine verschillen, is 'gemiddeld' het woord dat de cijfers over het personeelsbeleid van MGD typeert. Zo is de uitstroom 7 procent, waar dat gemiddeld 8,2 procent is. De doorstroom van mensen die binnen MGD een andere baan krijgen, is 3,5 procent tegenover 5,1 in het algemeen. Ook het percentage zieken is modaal: 5,1 bij MGD ten opzichte van 5,8 procent gemiddeld.

De personeelsmonitor van het A&O-fonds vergelijkt en analyseert relevante getallen. De cijfers van MGD worden hierbij vergeleken met gemeenten die ongeveer even groot zijn: voor het ambtenarenbedrijf worden de inwonersaantallen van Sint-Michielsgestel en Boxtel bij elkaar opgeteld.

LEEFTIJD

MGD presteert minder op het gebied van instroom: die is maar 7 procent, waar dat gemiddeld 13,2 is. De fusieorganisatie neemt dus minder mensen aan dan andere, vergelijkbare gemeenten. Omdat echter hetzelfde percentage uitstroomt, blijft het aantal ambtenaren ongeveer gelijk: op 1 januari 2019 waren dat er 448, bij de laatste jaarwisseling waren het er zes meer.

Een andere uitdaging die MGD voor de kiezen krijgt, is de leeftijd van ambtenaren: die is gemiddeld met 48,5 jaar. Toch doet het bedrijf extra zijn best om jongeren aan te trekken: vasthouden van jeugdige medewerkers is echter het probleem. Door jongelingen voldoende mogelijkheden te geven om zich binnen MGD te ontwikkelen, probeert het bedrijf hen aan zich te binden.

VAKKENNIS

Daartegenover staat dat de organisatie moet oppassen dat er niet te veel vakkennis en ervaring de deur uitgaat. De groep ambtenaren tussen de 35 en 55 jaar is het sterkst geslonken het afgelopen jaar. Ook is er een grote groep medewerkers die binnen nu en vijf jaar met pensioen mag. Daarom doet MGD zijn best om specifieke vakkennis aan te trekken en te behouden.

Deze zorg kwam ook naar boven uit de resultaten van een enquête die deze krant begin juni publiceerde. 56 respondenten van professionele organisaties, clubs en belangengroepen gaven aan dat ze het gebrek aan vakkennis door de vele wisselingen van de wacht vervelend vonden. Tussen 2017 en 2019 vertrokken namelijk 174 ambtenaren bij MGD.

Het percentage zieken bij MGD ligt net onder de landelijke norm van 5,8 procent. Wél zijn medewerkers iets vaker ziek dan het gemiddeld: 1,17 keer ten opzichte van 1,06 keer. De afdeling personeelszaken is constant in gesprek om dit getal verder te verlagen, meldt het college van B en W in een brief waarmee de gemeenteraad wordt geïnformeerd over het onderzoek van het A&O-fonds. Zo zijn er preventieve gesprekken met de bedrijfsarts en 'activiteiten om passie en geluk op het werk te vergroten'.

Dat het ambtenarenbestand eerder aan de krappe dan aan de ruime kant is, bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdag. Burgemeester Ronald van Meygaarden reageerde op kritiek vanuit de gemeenteraad op de uitvoering van het Boxtelse woonbeleid. De organisatie daarvan was de afgelopen jaren niet voldoende op orde. Van Meygaarden stelde dat het de ambtenaren niet ontbreekt aan kwaliteit, maar dat er sprake is van 'te weinig handjes'. Hij voorziet geen directe oplossing voor dit probleem.