default
default Foto: Albert Stolwijk

NIEUWBOUW HAMSESTRAAT-RODERWEG WEER STAP DICHTERBIJ

Raad na fel debat akkoord met visie

Jan Hermens

,,Ik zeg u: als u dit amendement steunt, wordt er de eerste tien jaar niet gebouwd in Liempde." Een felle wethouder Peter van de Wiel verdedigde dinsdag - niet voor de eerste keer- de inhoud van nieuwbouwplan Hamsestraat-Roderweg. Volgens met name oppositiepartij Balans omvat het plan te weinig goedkope woningen.

De fractie diende dan ook een amendement in om meer én betaalbaarder woningen mogelijk te maken. Dit voorstel aannemen zou betekenen dat de gebiedsvisie Hamsestraat-Roderweg, waar de gemeenteraad dinsdag over debatteerde, terug zou moeten naar de tekentafel. En dat zou inhouden dat het langer duurt voor de schop daadwerkelijk in de grond gaat. Fractievoorzitter Mariëlle van Alphen (Balans): ,,Volgens ons strookt deze gebiedsvisie niet met de Woonvisie van de gemeente Boxtel. We bouwen niet naar de behoefte van Liempde als we de huidige invulling van het nieuwbouwplan aanhouden."

WONINGPRIJZEN

Het twistpunt? De huizenprijzen. Bouwplan Hamsestraat-Roderweg omvat 109 woningen, waarvan zestien op particuliere percelen. Van de overige 93 is 70 procent sociale huurwoning, goedkoop of betaalbaar. Onder goedkoop verstaat de gemeente huizen vanaf 215.000 euro, de definitie van betaalbaar eindigt bij 350.000 euro. Een bedrag dat voor een gemiddelde starter of gezinnen met een smalle beurs niet op te brengen is. Raadslid Wim van der Zanden (Balans) trok een vergelijking met de gemeente Boekel, waar volgens hem woningen van 170.000 euro worden gebouwd. ,,Waarom kunnen wij dat niet?" Wethouder Van de Wiel gaf aan de situatie in Boekel niet te kennen, maar daar zeker naar te vragen.

Balans en de wethouder stonden lijnrecht tegenover elkaar in het debat. Zozeer zelfs, dat zowel burgemeester Van Meygaarden als Vera Brouns (CDA) opriep de discussie zakelijk te houden.

Van de Wiel verwierp het amendement, verwijzend naar de lange weg die afgelegd is om tot de visie te komen. De raadsfracties, op CDA en Balans na, deelden de mening van de wethouder. Het amendement haalde de eindstreep dan ook niet.

Dymph van de Vries (VVD) gaf aan dat de fracties onderscheid moeten maken tussen een bestemmingsplan en de visie, die enkel de ruimtelijke opzet en globale verkaveling van het plangebied weergeeft. ,,Ik hoor al vragen over parkeren. Mensen, we praten over een gebiedsvisie. Zulke details komen later aan bod. Ik ben blij dat we nu stappen kunnen zetten. Iedereen weet welke eisen de provincie stelde. Het heeft jaren geduurd voor dit document er lag. Ik stem voor."

SP-raadslid Frans Sannen: ,,We moeten geen stappen terugzetten, maar juist vooruit gaan." Uiteindelijk stemden alle fracties in met de gebiedsvisie. Balans stelde wel als voorwaarde dat in het bestemmingsplan geregeld dient te worden dat er meer en betaalbaarder woningen gebouwd worden.


p Het plangebied Hamsestraat-Roderweg in Liempde, van bovenaf gezien. Er moeten woningen komen, maar over aantal en prijzen verschillen de meningen in de gemeenteraad. Het vaststellen van het bestemmingsplan is de volgende stap. (Foto: Albert Stolwijk).


Kloosterhof bruist weer van alle activiteiten

Stichting Belangenbehartiging voor Ouderen in Liempde (BOL) herstart dinsdag 1 september haar activiteiten voor 55-plussers in dienstencentrum Kloosterhof in Liempde.

Uiteraard zien de vrijwilligers van BOL erop toe dat de voorgeschreven coronamaatregelen in acht worden genomen. Iedere middag worden weer maaltijden geserveerd en kunnen liefhebbers elke doordeweekse ochtend, behalve de dinsdag, vrij komen biljarten. De dinsdagmorgen is voor biljartlessen. Vanaf vrijdag 4 september is iedereen welkom op de ICT-bijeenkomsten, van 9.30 tot 11.30 uur. Inmiddels is ook het koffie-uurtje op maandag van 10.00 tot 11.00 uur weer opgestart. Verder is er elke maandag een creatieve middag.

Op donderdagochtend gaan de gymlessen door en de maandelijkse filmavonden op woensdag worden hervat. Het filmprogramma staat op de website: www.stg-bol-liempde.nl evenals meer informatie over alle overige activiteiten. Wie mee wil eten, gymmen of biljartles wil volgen, moet zich van tevoren aanmelden via de website www.stg-bol-liempde.nl of via telefoonnummer (0411) 63 16 51.

Ook zoekt de stichting nog vrijwilligers: belangstellenden kunnen zich aanmelden via vrijwilligers@stg-bol-liempde.nl..

AED in sportpark

In samenwerking met de besturen van Essche Boys en Tennisvereniging d'Oggelen heeft de werkgroep Heartsafe Esch zaterdag 29 augustus een AED geplaatst in sportpark Esch. Hij hangt buiten, zodat iedereen er in geval van nood bij kan. Heartsafe Esch wil uiteindelijk acht AED's in het dorp plaatsen.