De bronsttijd breekt aan voor het edelhert. En dat betekent kletterende geweien en burlende geluiden. Brabants Landschap organiseert excursies naar het spektakel in natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen.
De bronsttijd breekt aan voor het edelhert. En dat betekent kletterende geweien en burlende geluiden. Brabants Landschap organiseert excursies naar het spektakel in natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen. Foto: Carlijn van Berkel

CABARETGEZELSCHAP NAAR LIEMPDE

Jeroens Clan klaar voor optreden De Serenade

Het belooft morgen, vrijdag 4 september een hilarische avond te worden in De Serenade aan de Oude Dijk 117. In de Liempdse accommodatie treden Bram Kroon, Jip de Poorter en Matthias Tuns op, beter bekend als het cabaretgezelschap Jeroens Clan. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar...

Jeroens Clan stond in 2018 in de finale van het Leids Cabaret Festival. Na een succesvolle finalistentournee is het trio terug om 'eens even flink de waarheid te vertellen'. ,,Dus maak je klaar voor een revolutie vol nietsontziende scènes, snelle liedjes en messcherpe danspasjes. Kom nou!", geeft het gezelschap aan.

TWEE VOORSTELLINGEN

In verband met de coronacrisis worden er twee voorstellingen gegeven, zodat het publiek gespreid komt. Daarnaast zijn er diverse maatregelen genomen. De organisatie vraagt het publiek om die ook op te volgen alsook eventuele aanvullende instructies. Het eerste optreden dat aanvangt om 19.00 uur is nog niet helemaal uitverkocht: kaarten á 10,80 euro zijn te bestellen via www.deserenade.nl. De tweede show is al volgeboekt.


t Jeroens Clan staat morgen tweemaal op de planken in De Serenade. (Foto: eigen collectie).


Bieb op school

Volwassenen zijn tijdens schooluren tijdelijk niet welkom bij Bieb op School in basisschool De Oversteek in Liempde. Het boekenuitleenpunt is voor hen alleen geopend op woensdag tussen 17.00 en 18.00 uur. Deze openingstijden blijven zolang de coronamaatregelen gelden.

BRONSTTIJD BREEKT AAN IN DE SCHEEKEN

Kletterende geweien van burlende edelherten

De bronsttijd gaat in en dat betekent kletterende geweien van de imposante edelherten. Een vermoeiende periode is aangebroken voor het zoogdier, dat in 2017 werd geherintroduceerd in natuurgebieden De Scheeken en de Mortelen. De inschrijvingen voor de excursies naar de burlende herten zijn reeds geopend: via de website www.liempdsenherd.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.

De wandeltochten zelf worden in september en oktober gehouden. Deelnemers gaan met een ervaren gids op zoek naar de ongekroonde koning van Het Groene Woud: het edelhert. De sterkste herten proberen tijdens de bronsttijd een harem hindes om zich heen te verzamelen. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes.

De gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde kennen het gebied, weten waar de herten zich ophouden en geven een uitgebreide uitleg over de dieren. De excursies zijn altijd in de schemering, want dan zijn de herten het meest actief. Het wordt aangeraden om een verrekijker mee te nemen en stevige schoenen aan te trekken.

NIEUWE WEBSITE

Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling hebben in 2017 dertien herten uitgezet in De Scheeken. De kudde floreert en is de afgelopen jaren flink gegroeid. Hun leefgebied is nu groot genoeg, zeker nu twee natuurgebieden aan weerszijden van de Monnikenweg in Best aan elkaar gekoppeld zijn en de dieren honderd hectare extra tot hun beschikking hebben.


q De bronsttijd breekt aan voor het edelhert. Dat betekent kletterende geweien en burlende geluiden. Brabants Landschap organiseert excursies naar het spektakel in natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen. (Foto: Carlijn van Berkel).

Afbeelding
Het edelhert laat in het najaar van zich horen, dan spelen bij de dieren de hormonen op. (Foto: Brabants Landschap).