In 2019 won team G-Force De Bokselse Kwis en schonk haar prijzengeld aan stichting Zwerfkat Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
In 2019 won team G-Force De Bokselse Kwis en schonk haar prijzengeld aan stichting Zwerfkat Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DORPSQUIZ BELEEFT ZEVENDE EDITIE OP ZATERDAG 7 NOVEMBER

‘De Bokselse Kwis moet verbinden in coronatijd’

De Bokselse Kwis is toe aan alweer de zevende editie. Zaterdag 7 november 2020 om klokslag 18.00 uur klinkt het startschot voor de dorpsquiz die elk jaar vele honderden inwoners van Boxtel op de been brengt. Organisatoren Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens hebben een quiz samengesteld die coronaproof gespeeld kan worden. ,,We willen een lichtpuntje zijn in een periode waarin zoveel leuke evenementen niet door kunnen gaan."

Sinds de inschrijving voor De Bokselse Kwis is opengesteld, hebben zich al ruim twintig teams aangemeld. De drie organisatoren verwachten de komende weken meer aanmeldingen en hopen dat op 1 oktober, als de inschrijving sluit, voldoende teams beschikbaar zijn om een spannende dorpsquiz te kunnen houden. ,,Het doel van De Bokselse Kwis is ook dit jaar: mensen verbinden”, vertelt Van Amelsvoort. ,,Daarnaast blijft de insteek dat alle teams zich inzetten voor een lokaal goed doel”, vult Maltha aan.

AFSTAND HOUDEN

De coronacrisis is van invloed op het karakter van de zevende Bokselse Kwis. Hoewel nu nog niet bekend is welke gezondheidsmaatregelen op 7 november van kracht zijn, staat vast dat bij alle buitenspellen de anderhalvemeterregel geldt en door alle deelnemers gerespecteerd moet worden. ,,De spellen die in de verschillende buitenrondes gespeeld worden, zijn zo ingericht dat altijd voldoende afstand kan worden gehouden”, stelt Cleutjens. ,,Dit jaar worden geen quizzers van verschillende teams aan elkaar gekoppeld.”

De organisatoren hebben de afgelopen weken van verschillende teams vragen gehad over coronaproof quizzen. Volgens de huidige richtlijnen mogen per huishouden niet meer dan zes bezoekers uitgenodigd worden. Dat betekent dat het samenkomen met grote teams binnen één kleine ruimte niet mogelijk is. ,,We denken dat hiervoor coronaveilige oplossingen te bedenken zijn, zoals het opsplitsen van teams in kleinere groepjes. We bieden teams daarom de mogelijkheid om tegen kostprijs een of meerdere extra quizboeken te bestellen, zodat in meer huiskamers gespeeld kan worden.

”Een aantal quizteams zoekt grotere ruimten zodat alle spelers toch op één plek – met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel – mee kunnen doen aan De Bokselse Kwis. ,,We roepen quizzers op zelf hun verantwoordelijkheid te nemen en toe te zien op de naleving van alle coronaregels”, stelt Van Amelsvoort. ,,Ook als in de buitenlucht gespeurd moet worden naar bijzondere of opvallende Boxtelse plekjes, vragen we iedereen voldoende afstand te bewaren. Ga dus niet met z’n allen voor een etalage staan, maar wacht rustig tot je aan de beurt bent.”

WELKOM ESCH

De Bokselse Kwis heeft dit jaar een bijzonder tintje. Omdat Esch op 1 januari 2021 samensmelt met Boxtel, hebben de organisatoren ook opdrachten over de ‘Glimlach van Brabant’ gemaakt. ,,Teams kunnen rekenen op een aantal vragen over het Esch van toen en nu”, aldus Maltha. ,,Het is dus slim om enkele Esschenaren in je team op te nemen en een Essche hulplijn achter de hand te hebben.” Cleutjens vult aan: ,,De Bokselse Kwis wil Esch al op 7 november welkom heten. En hoe kun je dat beter doen dan door vragen over Esch te stellen en teams op te roepen Esschenaren te selecteren? Zo brengen we een verbinding tot stand tussen Boxtel en Esch.”

Hij vertelt dat De Bokselse Kwis samenwerkt met Stichting BELL, die de komst van Esch feestelijk voorbereidt. Omdat in BELL ook inwoners van Liempde en Lennisheuvel participeren, worden ook over deze dorpen enkele vragen gesteld en krijgt De Bokselse Kwis een gemeente-breed karakter. De meeste vragen en opdrachten gaan evenwel over de kern Boxtel.

DOE MEE

De inschrijving voor de zevende editie van De Bokselse Kwis is op 1 juli van start gegaan. Teams kunnen zich tot en met 1 oktober inschrijven via de website www.debokselsekwis.nl. Deelname kost 30 euro. Het inschrijfgeld komt geheel ten goede aan de lokale doelen waarvoor teams spelen. Vorig jaar werd de quiz gewonnen door team G-Force, dat in actie kwam voor stichting Zwerfkat. Eerdere prijzen gingen onder meer naar Boxtel’s Harmonie, WensAmbulance Brabant, de jeugd van hockeyclub MEP en het G-voetbal van ODC. In totaal keerde De Boxtelse Kwis al meer dan 15.000 euro uit aan lokale goede doelen.


p In 2019 won team G-Force De Bokselse Kwis en schonk haar prijzengeld aan stichting Zwerfkat Boxtel. Toen hoefden de deelnemers geen afstand van elkaar te houden. Dat zal tijdens de editie van dit jaar wellicht anders zijn.(Foto: Peter de Koning).


PARTIJEN ZEER TEVREDEN OVER ZOMERACTIVITEITEN BRUISEND CENTRUM BOXTEL

Grotere terrassen blijven staan tot na de herfstvakantie

JULES HAMELEERS

De zomeractiviteiten onder de noemer Bruisend Centrum Boxtel zijn goed bevallen. Dat blijkt uit een evaluatie die de gemeente, Boxtel Vooruit en het Centrummanagement hebben gehouden naar aanleiding van eigen conclusies, feedbackformulieren en gesprekken met horeca en winkels. Het is zelfs zo goed gegaan, dat de grotere terrassen tot en met de herfstvakantie blijven staan.

Uit de evaluatie kwam naar voren dat vrijwel alle ondernemers positief waren over de uitbreiding van de terrassen. Daarom heeft de gemeente besloten om alles tot en met zondag 25 oktober te laten staan. De horecazaken morgen door de week open zijn tot 01.00 uur en op zaterdag tot 02.00 uur. De organisatie stimuleert wil hiermee ook ondernemers stimuleren om samen te werken: wanneer de een de ruimte niet gebruikt of een dag dicht is, kan die zijn plek wellicht afstaan aan een ander café.

BEVOORRADING

Ook de detailhandel is positief. Door de grotere terrassen en de activiteiten op de Markt kwamen er meer mensen naar het centrum. Alleen de bevoorrading van de winkels is nog een punt van zorg. Omdat de Rechterstraat en de Markt werden afgesloten, konden vrachtwagens niet altijd hun lading kwijt. Daarom is nu besloten om toe te staan dat leveranciers op zaterdag tot uiterlijk 12.00 uur mogen leveren via de Rechter- en Kruisstraat.

Daarnaast zorgden de twee hiervoor genoemde afgesloten straten soms voor problemen: fietsers en scooters negeerden het verbod of er werden op allerlei plekken fietsten gestald. Daarom heeft de gemeente besloten deze wegen vanaf 1 september weer te openen. De Markt en Croonpassage blijven wel dicht voor verkeer. Daarnaast waren er vaak volle afvalbakken door de toegenomen drukte.

Onderdeel van het aantrekkelijk maken van het dorpshart tijdens de coronacrisis, was ook het programma Bruisend Centrum Boxtel, dat Jordy van den Boer verzorgde. Hij plande tijdens de zomermaanden verschillende activiteiten om mensen naar het centrum te trekken. Zo was er een mini-kermis, een live radio-uitzending, een hondenshow, vogeldemonstratie en programma's voor kinderen.

Ook voor het najaar heeft de gemeente enkele ideeën om het centrum bruisend te houden. Burgemeester Ronald van Meygaarden licht die, samen met de coördinator, volgende week toe in deze krant.


q Een muzikant van Crazy Piano's uit Scheveningen gaf vorige maand een optreden bij de terrassen op de Markt als onderdeel van Bruisend Centrum Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

Een muzikant van Crazy Piano's uit Scheveningen maakte er vorige maand een mooie show van voor de terrassen op de Markt. (Foto: Peter de Koning).