Zonder kuchscherm, kruipen de vrijwilligers van de buurtbus niet achter het stuur. De dienst staat voor onbepaalde tijd stil. Er wordt onderzoek gedaan om chauffeurs van deze wagens voldoende veiligheid te bieden tegen het corona-virus. (Foto: Peter de Koning, 2018)
Zonder kuchscherm, kruipen de vrijwilligers van de buurtbus niet achter het stuur. De dienst staat voor onbepaalde tijd stil. Er wordt onderzoek gedaan om chauffeurs van deze wagens voldoende veiligheid te bieden tegen het corona-virus. (Foto: Peter de Koning, 2018) Foto: Peter de Koning

BUURTBUSSEN ARRIVA BLIJVEN IN GARAGE

'Chauffeurs niet achter stuur zonder kuchscherm'

PÅL JANSEN

Vervoermaatschappij Arriva houdt de buurtbussen voor onbepaalde tijd in de garage. Dat maakte de organisatie deze week bekend. Reizigers kunnen al sinds maart geen gebruik maken van dit openbaar vervoer, waarvoor vrijwilligers worden ingezet. Ook bestuurslid én chauffeur van de plaatselijke dienstregeling Jac de Graaf uit Liempde staat al even aan de zijlijn. Het probleem? De kuchschermen...

,,De chauffeurs willen ook weer graag aan de gang, maar vooral voor de reizigers vinden we het vervelend", vertelt De Graaf. Samen met zo'n twintig andere vrijwilligers zorgt hij er voor dat de bussen ieder jaar circa 24.000 personen vervoeren. De lijndiensten die de gemeente Boxtel aandoen, rijden tussen Liempde en 's-Hertogenbosch (lijn 203) en Schijndel en Best (lijn 204).

,,Normaal gesproken maakten er toch zo'n honderd mensen per week gebruik van. Ik heb al verschillende keren de vraag gekregen wanneer we weer gaan rijden. Dat was vooral begin juli zo, toen er ook al nieuwe maatregelen werden aangekondigd. Met senioren missen de lokale dienstregeling."

ONBEPAALDE TIJD

Arriva besloot in het begin van de coronacrisis de bussen binnen te houden. En dat wordt nu voor onbepaalde tijd verlengd. ,,In die beginperiode hadden we de verwachting dat er op 1 september een oplossing mogelijk zou zijn. Maar voor de buurtbussen geldt dat nog niet", zegt een woordvoerder van Arriva.

Er is nog steeds geen zicht op wanneer de voertuigen gaan rijden, geeft zij aan. Gisteren kondigde Arriva de nieuwe dienstregeling aan in verband met corona. In Boxtel - er reden vóór maart alleen buurtbussen in de gemeente - geldt dat het openbaar vervoer op banden nog voor onbepaalde tijd stil ligt. ,,De kuchschermen werden door de RDW afgekeurd. En bij ons gaan de chauffeurs niet met een mondkapje op achter het stuur zitten: dat levert te veel ongemak op."

Buurtbussen zijn kleiner en hebben niet dezelfde ventilatiemogelijkheden als de grote bussen. Bovendien vallen de vrijwilligers grotendeels onder de risicogroep, ook de bestuurders die in de gemeente Boxtel en Esch actief zijn. ,,Zonder kuchscherm zullen wij niet rijden", geeft De Graaf aan.

ONDERZOEK

Branchevereniging OV-NL laat momenteel verder onderzoek doen naar de kuchschermen in buurtbussen. Echter, enig zicht op de afronding daarvan is er nog niet, aldus de Arriva-woordvoerster. Intussen kunnen reizigers wel gebruik maken van de regiotaxi tegen hetzelfde tarief. Deze kunnen mensen bereiken via het telefoonnummer 0900-549 54 90 of de website: www.regiotaxi-shertogenbosch.nl.



q Zonder kuchscherm, kruipen de vrijwilligers van de buurtbus niet achter het stuur. De dienst staat voor onbepaalde tijd stil. Er wordt onderzoek gedaan om chauffeurs van deze wagens voldoende veiligheid te bieden tegen het coronavirus. (Foto: Peter de Koning, 2018).


Cursus Spaans

José Luis Roncal geeft iedere donderdag van 13.30 tot 15.30 uur conversatielessen Spaans in Hobbycentrum Boxtel aan de Baroniestraat. Al pratend steken de deelnemers heel wat van de taal op. Er is nog ruimte in de lessen. Aanmelden kan via de website www.hobbycentrumboxtel.nl.

Archeohotspot

Archeohotspot Boxtel opent zaterdag 5 september het seizoen met de wandeling 'lezen van het landschap' onder leiding van amateurarcheoloog Gerard van Kaathoven. Start is om 10.00 uur bij het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg, de activiteit duurt twee uur. Deelname is gratis.