Afbeelding
Foto: Jules Hameleers

OP PAD OM ELKAAR TE LEREN KENNEN

Leerlingen BHC ruilen theezakje en krijgen krant


JULES HAMELEERS

De eerste- en tweedejaars leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) hadden het weer niet mee: in de motregen en harde wind moesten zij deze week het hele dorp doorkruisen om opdrachten te voltooien en elkaar zo beter te leren kennen. Een van de gevraagde acties: een oude editie van deze krant oppikken bij de redactie van Brabants Centrum.

,,We moeten langs allemaal winkels en zo om dingen te verzamelen", legt Gilles Castricum uit wanneer ze het lijstje met opdrachten laat zien. De eerste- en tweedejaars BHC-scholieren moeten daarnaast ook op bijzondere plekken een foto maken en ze kregen een theezakje mee. Niet om ergens even een dampende kop te drinken, maar om te ruilen: wie het voorwerp voor een zo bijzonder mogelijk object kon ruilen, kreeg de meeste punten.

Ook een bezoekje aan Brabants Centrum behoort tot de opdrachten. Tevreden gaan Gilles en haar vriendin Wieteke Karssemakers verder op pad om hun queeste te voltooien. ,,Het is wel leuk om te doen, hoor", besluiten de leerlingen. Na een prijsuitreiking later op de dag zijn de meiden klaar met hun introductieactiviteiten. Vandaag starten ze met de reguliere lessen.

POSITIEF

Voor elk leerjaar van het BHC was er een andere activiteit. Naast de speurtocht die de lagere klassen moesten uitvoeren, namen de hogere jaren deel aan een zeskamp op de velden van rugbyclub Ducks aan de Voetboog. Ook gingen de brugklassers naar een klimbos. Bij de jongere leerlingen ging het er vooral om elkaar op een positieve manier te leren kennen, bij de activiteiten van de oudere scholieren lag de focus op samenwerking en de band binnen de groep.


q Gilles Castricum (links) en Wieteke Karssemakers zijn tweedejaars aan het Baanderherencollege en gingen vandaag op pad voor een speurtocht. Ze konden aan een van de opdrachten voldoen op de redactie van Brabants Centrum, door daar een krant op te halen. (Foto: Jules Hameleers).


INSCHRIJVEN BRONSTEXCURSIES MOGELIJK

Op zoek naar de koning van Het Groene Woud

De inschrijving voor de bronstexcursies die dit najaar in Het Groene Woud plaatsvinden, is vanaf morgen, vrijdag 28 september, 12.00 uur geopend via de website www.liempdsenherd.nl. De begeleide wandelingen zijn in september en oktober.

Deelnemers gaan met een ervaren gids op zoek naar de ongekroonde koning van Het Groene Woud: het edelhert. Het najaar is de bronsttijd voor dit imposante dier. De sterkste herten proberen een harem hindes om zich heen te verzamelen. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes.

De gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde kennen het gebied, weten waar de herten zich ophouden en geven een uitgebreide uitleg over de dieren. De excursies zijn altijd in de schemering, want dan zijn de herten het meest actief. Het wordt aangeraden om een verrekijker mee te nemen en stevige schoenen aan te trekken.

NIEUWE WEBSITE

Brabants Landschap heeft haar website over de edelherten vernieuwd. Op www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/edelherten-in-het-groene-woud/ is allerlei informatie te vinden over de grootste wilde landzoogdieren die Nederland kent. Zo is er te vinden welke rol deze grazers spelen in het beheer van het landschap en hoe ze in Noord-Brabant terechtgekomen zijn. Ze zijn niet, zoals de wolven op de Veluwe, zelf aan komen lopen. Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling hebben in 2017 dertien herten uitgezet in De Scheeken. De kudde floreert en is de afgelopen jaren flink gegroeid.

Hun leefgebied is nu groot genoeg, zeker nu twee natuurgebieden aan weerszijden van de Monnikenweg in Best aan elkaar gekoppeld zijn en de dieren honderd hectare extra tot hun beschikking hebben.


q Het edelhert laat in het najaar van zich horen, dan spelen bij de dieren de hormonen op. (Foto: Brabants Landschap).

Afbeelding