Verbreding Keulsebaan kost bomen

RENS VAN DEN ELSEN


Een klein bosperceel bij het Peerkesbos moet het veld ruimen om de verbreding van de Keulsebaan in Boxtel te kunnen realiseren. Het gaat om een strook grond zo'n zeshonderd vierkante meter. Ter compensatie komt er een ecologische verbindingszone (EVZ) naast rivier de Dommel bij de Voetboog.

Hoewel er dus een aantal bomen zal verdwijnen, worden deze niet allemaal direct herplant. ,,Daarvoor is de beoogde locatie aan de Dommel niet geschikt. Daar kunnen we geen stuk bos aanleggen. Daarom is in overleg met de provincie Noord-Brabant en waterschap De Dommel gekozen voor een EVZ", aldus beleidsmedewerker Clementine van der Meijden van de gemeente Boxtel.

Zij informeerde dinsdagavond de raadsleden over de stand van zaken rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Dit deed zij met projectmanager Ludwig van Duren.

RENTE

Het stuk bos dat moet wijken voor de nieuwe weg is overigens kleiner dan wat er aan groen moet worden gecompenseerd. Voor de zeshonderd vierkante meter die verdwijnt, komt 1,2 hectare EVZ voor terug. Dat is dus twintig keer zoveel. Van der Meijden: ,,Er zit inderdaad een flinke 'rente' op, maar dat is nodig omdat er niet alleen maar bomen terugkomen."

Een EVZ is namelijk gevarieerd ingericht. Er komt een aantal bomen, maar ook worden poelen gerealiseerd en struiken geplant. De gemeente Boxtel en het waterschap hebben een stuk grond uitgekozen tussen rivier de Dommel, de rijksweg A2, de honk- en softbalvelden aan de Voetboog.