Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MECHELSE HERDER GAAT VOOR BAAS DOOR ROEIEN EN RUITEN

Ontsnappen is voor 'boef' geen optie

Jan Hermens

,,Dino, laat los!" De Mechelaar vliegt de 'boef' met zoveel vuur aan, dat het lijkt of hij hem nooit meer zal laten gaan. Maar als het commando van de baas klinkt, gaan de krachtige kaken van elkaar. Het hondenspektakel dat zondagmiddag op de Markt plaatsvond, was inderdaad spectaculair. De demonstratie is een programma-onderdeel van Bruisend Centrum Boxtel.

Voordat Jos en Amber van Weert hun honden pakwerk laten verrichten, geeft Wilma van Schijndel met Nero een fraai staaltje speurwerk ten beste. Dat gaat er rustiger aan toe dan het vangen van 'boeven'. De kruising tussen een Duitse en een Mechelse herder, moet te midden van zes buisjes de cilinder met de juiste geur vinden. Hij bewijst dat een hondenneus zich (vrijwel) nooit vergist. Daarna traceert de reu schijnbaar moeiteloos weggeworpen voorwerpen. Lee van Schijndel: ,,Dit soort oefeningen doet mijn vrouw normaal gesproken met hem in het bos. Dat is moeilijker."

Speurhonden als Nero worden wel gebruikt om slachtoffers van aardbevingen die bedolven zijn onder puin, te zoeken. Of bijvoorbeeld om politieagenten te helpen moordwapens te vinden.

SNELLE POTEN

Dat vier snelle poten, blinkende witte tanden en een werklustig karakter handig zijn om kwaadwillende 'misdadigers' aan te pakken, laat de Mechelaar van Jos van Weert even later zien. De man in het dikke pak weet wat er gaat gebeuren en draagt dus beschermende kledij. Toch leveren de hondenbeten hem blauwe plekken op. Of hij de hond nu toeschreeuwt, schoten lost of een tik geeft, het dier houdt vast. Tot de stem van de baas klinkt.

Voor Van Weert gaat de Mechelse herder door roeien en ruiten. Hij springt zelfs in de achterbak van een rijdende auto om de pakwerker en zijn kompaan het vluchten te beletten.

Dat de hond niet zomaar leert hoe hij een pakwerker staande houdt of op het juiste moment aanvliegt, mag duidelijk zijn. Trainen en nog meer trainen, luidt het devies. ,,Zouden jullie ook zo kunnen leren luisteren?", grapt een vader tegen zijn twee kleine kinderen. ,,Of moet ik jullie dan de hele dag brokjes voeren."


p Probeer je te vluchten, hangt er ineens een felle herdershond van zo'n dertig kilo aan je arm. En loslaten is er niet bij, tenzij de baas het beest terugroept. (Foto: Peter de Koning).


'AAPJE' MAAKT VAN MARKT EEN WAAR KLIMPARADIJS

Spelen en lachen in bruisend centrum

,,Apie, apie". Een horde kinderen holt achter de mascotte van Monkey Moves aan. De kleintjes pakken hem bij de hand en aaien zijn zachte pak. Op de Markt huppelen de kleuters over hindernissen, springen in een hoepel en maken koprollen op een lange mat. Bruisend Centrum Boxtel brengt deze zondag kinderen letterlijk in beweging.

Frank Kuppens leidt Monkey Moves in Boxtel. Hij legt uit: ,,Veel kinderen bewegen te weinig. Daar proberen we op deze manier wat aan te doen. Op speelse wijze brengen we jonge kinderen allerlei verschillende sporten bij. Het doel is het vergroten van hun motorische vaardigheden en hun algehele conditie."

Deze zondag heeft Kuppens tal van attributen uitgestald op de Markt. Van tennisrackets tot pionnen en van een klimrekje tot een flink luchtkussen. Het winkelhart oogt als een speeltuin en jonge bezoekers maken er gretig gebruik van. Hun ouders kijken goedkeurend toe, al dan niet met een smartphone in de hand om de verrichtingen van hun kroost vast te leggen.

Twee jongetjes vinden Apie in zijn paarse pak maar niets: ,,Die ogen zijn eng."

PAARDJES

Griezelig zijn de twee 'circuspaardjes' die over de Markt draven, zeker niet. Een helft van het komische duo is in Boxtel ook wel bekend als Clown Erico. ,,Dit keer trad ik samen met Jeroen op, een collega van Circus Pallasso."

Hilarisch wordt het als de paardjes tussen de terrasstoelen door 'galopperen'. Een jonge vrouw gilt als het stoffen paardenhoofd een voor haar onverwachte beweging maakt.

Kinderen willen de 'Shetlanders' juist aaien. Zelfs al zien ook zij waarschijnlijk dat het hier om twee mannen in een ludieke uitdossing gaat, ze behandelen de paardjes alsof het levensechte Fjorden, Haflingers of IJslanders zijn. Erico vraagt een jongetje: ,,Wil jij het paard een suikerklontje geven?" En waarachtig, het kind neemt een denkbeeldig klontje aan en houdt het tegen de paardenmond, waar een felrode tong uit bungelt. Idee voor Bruisend Centrum Boxtel: ponyrijden!


q Frank Kuppens helpt de kinderen die zondag meededen met Monkey Moves over een hindernis. Hij biedt op een speelse manier allerlei vormen van beweging aan, afgestemd op de leeftijd van de deelnemers. ,,Het is de bedoeling dat kinderen plezier in sporten krijgen." (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding