Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

OPLOSSING DIENT ZICH AAN VOOR STIKSTOFPROBLEMEN VLK

Mogelijk iets gas terug op Keulsebaan

Een deel van de te verbreden Keulsebaan wordt mogelijk aangemerkt als zestigkilometerzone. Uit nieuw onderzoek naar de geluidsoverlast in de nieuwe situatie, blijkt namelijk dat het lawaai toeneemt. Daarom zijn er extra maatregelen nodig, waaronder een gedeeltelijke snelheidsbeperking. Dat gaf projectleider Ludwig van Duren dinsdagavond aan tijdens een bijpraatsessie voor raadsleden.

RENS VAN DEN ELSEN

Het gedeelte van de Keulsebaan tussen de afslag naar de A2 en de Eindhovenseweg blijft tachtig kilometer per uur, maar voor de rest van het traject is het voorstel om de maximum snelheid terug te schroeven naar zestig kilometer. In eerdere plannen zou het verkeer overal even hard mogen rijden, maar dit zorgt dus voor extra geluidsoverlast.

Het nieuwe onderzoek moest uitgevoerd worden omdat bleek dat de provincie Noord-Brabant in 1994 al toestemming had gegeven voor een toename van het aantal decibels voor de Keulsebaan. In de meting waar Boxtel zich aan hield, bleken de geluidswaarden hoger te liggen.

Als gevolg daarvan moeten er extra geluidsschermen komen ter hoogte van de Boxtelseweg en de Oirschotseweg. Daarnaast wordt er voor zeven in plaats van vier woningen een procedure gestart om hogere geluidswaarden toe te staan. Om de kosten hiervoor te compenseren, is gekozen om op de kruispunten geen geluidreducerend asfalt aan te brengen.

GOED NIEUWS

Van Duren had echter ook goed nieuws aan de raadsleden te melden. De stikstofproblemen voor de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) lijken namelijk van de baan. ,,Er heeft zich bij de provincie een bedrijf gemeld dat een deel van zijn stikstofrechten wil verkopen. Omdat de provincie er niets mee kan, kunnen wij er gebruik van maken om de extra uitstoot die de aanleg van de VLK veroorzaakt te compenseren", gaf de projectleider enigszins opgelucht aan. Volgens hem verlopen de gesprekken voorspoedig en zijn er geen extra maatregelen nodig.

De ontwikkeling van de plannen rond het eerste project (VLK) binnen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) werd op pauze gezet, omdat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) vernietigde. Dat betekende ook een strop voor de grootse verkeersplannen van Boxtel. Nu de herstelmaatregelen worden uitgevoerd, kan de blik echter weer vooruit.

Als alles meezit wordt het plan VLK in het tweede kwartaal van 2021 voorgelegd aan de gemeenteraad. Op 10 november wordt er een besluit genomen over de Keulsebaan en de fietstunnel. Realisatie van de verbindingsweg kan dan in 2023, de rest in respectievelijk 2024 en 2025.


p Vanwege de vele kruisingen op de Keulsebaan is de 60 km/u volgens de gemeente Boxtel te verantwoorden. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding