ARK WIL OERBOS BIJ SAVENDONKSESTRAAT

Liempdse buurt fel tegen natuurplannen

JULES HAMELEERS

Geen cultuurhistorisch landschap met vlechtheggen en populierenrijen, maar oerbossen met grote grazers. Buurtbewoners van de Savendonksestraat in Liempde kregen dit plan begin augustus voorgelegd door Ark Natuurontwikkeling, die zo'n veertig hectare grond aan beide zijden van de weg gekocht heeft. De omwonden zijn het met deze ideeën drastisch oneens.

,,Dit is een project dat vele decennia zal beslaan, en grote invloed heeft op de uitstraling van het gebied. Over de plaatsing van een lantaarnpaal wordt langer gesproken en is meer inspraak mogelijk." Dit meldden veertien omwonenden van de Savendonksestraat in een brief. Zij klommen in de pen naar aanleiding van de plannen die Ark op dinsdag 4 augustus aan hen presenteerde. De brief ging niet alleen naar de Boxtelse gemeenteraad en het college van B en W, maar ook natuurorganisaties en waterschap De Dommel kregen post.

De lijst van bezwaren is lang. Een van de voornaamste: de plannen lijken niet gestoeld op een breder idee, zoals bestaand beleid of een bestemmingsplan, melden de schrijvers. In 2015 stelden meerdere lokale natuurgroepen, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap het document Erfgoedstrategie De Geelders op. Hoewel dit stuk niet erkent is als officieel beleidsdocument, was het wel breed gedragen. Hierin wordt gesproken over een cultuurhistorisch landschap met kleinschalige agrarische percelen, vlechtheggen en een netwerk van landwegen; totaal anders dan Arks plannen.

Ook baart de geplande vernatting de omwonenden zorgen: de huidige sloten worden al niet onderhouden, volgens hen. Zal meer water niet voor overlast zorgen, vragen zij zich af. Daarnaast zien de buurtbewoners het gevaar van grote grazers: de Schotse Hooglanders kunnen voor ongelukken zorgen én hun bijdrage aan de bevordering van het landschap is niet bewezen. En het gaat door: Ark wil het gebied maximaal vijf jaar ontwikkelen. De buurt vraagt zich af wie daarna de last gaat dragen. Ook de eventuele aankoop van de Schutstraat door Ark, waarbij de uit de middeleeuwen stammende populierenstructuur aangetast zou worden, is een probleem voor de omwonenden.

NIET SERIEUS

En vooral: inspraak. Buurtbewoners hebben het gevoel dat ze niks in te brengen hebben: het is hoe het is, en de omwonenden mogen slechts meedenken over details, vinden zij. Daarom richtten ze stichting De Savendonk op, om zich zo te verenigen en een eenduidige gesprekspartner te zijn van Ark.

Ger van den Oetelaar van Ark herkent zich niet in de brief van de Savendonksestraat-bewoners. ,,De toon is wel veel feller dan ik de indruk kreeg tijdens de avond dat we buurtbewoners hebben ingelicht. Er zijn natuurlijk altijd mensen die meer of minder enthousiast zijn. Wij proberen gewoon zo goed mogelijk met iedereen in gesprek te gaan: zo hebben we met iedereen een-op-eengesprekken gehad, om zo tot het beste plan te komen. Daarnaast waren dit nog geen gedetailleerde plannen: daarin nemen we nog suggesties mee. Uiteindelijk kiezen we voor het plan met de meeste biodiversiteit, dat is onze taak. Sinds de jaren negentig is al duidelijk dat op deze locatie natuur moet komen en wij hebben het project nu opgepakt."

Ook politieke partij Balans discussieert mee: naar aanleiding van de brief van de omwonenden legde de fractie vragen voor aan het college van B en W.