Leerlingen van basisschool De Beemden ontvingen als eersten de oranje fietsvlaggetjes uit handen van locoburgemeester Ricky van den Aker (vierde van links). Geheel rechts schooldirecteur Norbert Klok in gesprek met voorlichtster Lidy Ietswaart van de gemeente.
Leerlingen van basisschool De Beemden ontvingen als eersten de oranje fietsvlaggetjes uit handen van locoburgemeester Ricky van den Aker (vierde van links). Geheel rechts schooldirecteur Norbert Klok in gesprek met voorlichtster Lidy Ietswaart van de gemeente. Foto: Piet van Oers

TERUG NAAR SCHOOL... IN 1992

HENK VAN WEERT


Afl. 7 - Brabants Centrum neemt haar lezers deze zomervakantie mee terug in de tijd. Foto's uit de laatste twee decennia van de vorige eeuw, gemaakt op diverse scholen en bij uiteenlopende gelegenheden, vormen de leidraad van een duik in het pre-digitale krantenarchief. Vandaag: fietsen van Boxtelse basisschoolleerlingen worden uitgerust met oranje vaantjes ten behoeve van de verkeersveiligheid.

'Fiets veilig met vlaggetje'. Onder die titel verscheen op 22 oktober 1992 een foto in deze krant. ,,De kleintjes zijn op hun lage fietsjes vaak onzichtbaar in het verkeer. Op deze manier vallen ze beter op en dat verhoogt de veiligheid", motiveerde toenmalig locoburgemeester Ricky van den Aker daags tevoren een actie voor het gemeentehuis aan de Markt. Daar reikte zij symbolisch de eerste vlaggetjes uit aan kinderen van basisschool De Beemden.


JEUGDJOURNAAL

Op de vrijdag erna werd op alle schoolpleinen flink gesleuteld om de felgekleurde plastic vaantjes te bevestigen aan de kinderfietsen. Voor een cameraploeg van het Jeugdjournaal was het reden om naar Boxtel af te reizen voor een reportage bij de Angelaschool. Met een vertegenwoordiger van Veilig Verkeer Nederland (VVN) in haar kielzog.

De verslaggevers en de VVN-medewerkers opperden dat er gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan als kinderen aan elkaars 'antennes' zouden gaan trekken. Maar Ruud van Dam, een van de initiatiefnemers van de vlaggetjesactie, zei namens de gemeente Boxtel dat uit onderzoek was gebleken dat dit gevaar verwaarloosbaar was. De komst van de Hilversumse televisiemakers was reden voor Brabants Centrum om een week later op de voorpagina nogmaals aandacht aan de verkeersactie te besteden.

De vaantjes werden bekostigd door aannemingsbedrijf Heijmans, dat destijds op diverse plekken in Boxtel wegwerkzaamheden uitvoerde. Plaatsvervangend politiechef Gé Neuteboom sprak bij de uitreiking van de eerste exemplaren op de Markt de hoop uit dat ieder kind met een vlaggetje op de fiets wist hoe het zich moest gedragen in het verkeer en sprak de ouders aan om het goede voorbeeld te geven. ,,De mentaliteit 'eerst ik, dan de rest' moet verdwijnen", tekende deze krant op uit de mond van Neuteboom.

Vandaag de dag zie je nauwelijks nog van deze veiligheidsvaantjes op kinderfietsen.


REAGEREN

Als oud-leerlingen van De Beemden zichzelf herkennen op de foto en hun herinneringen willen delen, stelt de redactie dat op prijs. Uiteraard kunnen ook anderen reageren die weten wie de kinderen zijn. Dat kan via e-mail: bc@brabantscentrum.nl.


Zomerserie

HERKENNING

De kleine foto onder stond begin juli 1984 in de krant en toont de tien prijswinnaars van een ballonnenwedstrijd. Die werd uitgeschreven onder bijna zeventienhonderd kinderen uit de bovenbouw van de lagere school en sloot een anti-vandalismeproject af. Er zijn drie reacties op deze foto binnengekomen.

Wendy van der Steen-Diks uit Boxtel herkende haar oude vriendinnetje en straatgenootje Mascha van Steenderen. Zij staat derde van links. Mascha zelf kreeg Brabants Centrum opgestuurd door haar ouders en schrijft: ,,Op basisschool De Oosterpoort (nu De Spelelier - red.) hadden wij een project over anti-vandalisme. Als afsluiting mochten leerlingen ballonnen oplaten, maar op dat moment was ik ziek. Mijn broertje Milko had goed naar de wind gekeken en liet toen mijn ballon op. Op een dag kwam ik thuis en mijn vader zei: 'Je moet naar het politiebureau'. Daar schrok ik wel van, want ik had niets fout gedaan. Het bleek dat mijn ballon in Engeland was aangekomen en wel als de op-één-na-verste. Ik mocht als tweede een spel uitkiezen en dat was Wie is het, waar nu nog mee gespeeld wordt bij mijn ouders."

Naast Yvon Jaspers herkent Mascha alleen Saskia van der Heijden, die naast haar staat. Mascha verhuisde naar China, maar woont inmiddels alweer tien jaar in Santiago de Chili. Ze is getrouwd met Rodrigo en heeft drie zoontjes van acht, zes en vier jaar oud. ,,Het was heel verrassend om die foto in het Brabants Centrum te zien staan", schrijft ze vanuit de Chileense hoofdstad.

Ank van der Bent herkende haar dochter, wat een bijzonder moment opleverde. Wendy is namelijk bijna vier jaar geleden overleden. ,,Mijn andere dochter Lisette kwam de keuken binnenlopen en zei: 'Mam, ons Wendy staat in de krant!'. Ik kon het eerst niet geloven, maar ik vond het fantastisch om te zien. Ik ga deze krant echt koesteren."


p Leerlingen van basisschool De Beemden ontvingen als eersten de oranje fietsvlaggetjes uit handen van locoburgemeester Ricky van den Aker (vierde van links). Geheel rechts schooldirecteur Norbert Klok in gesprek met voorlichtster Lidy Ietswaart van de gemeente. Wie herkent iemand van de schooljeugd?



t De tien winnaars van de ballonnenwedstrijd waarmee een anti-vandalismeproject van alle lagere scholen in Boxtel werd afgesloten, poseren met hun prijs in het toenmalige politiebureau aan de Markt. Helemaal links staat Boxtels nationale televisietrots: Yvon Jaspers van basisschool De Beemden. Haar ballon kwam in King's Lynn, aan de Britse oostkust, terecht. Derde van links is dus Mascha van Steenderen van De Oosterpoort. De namen van de overige kinderen (in willekeurige volgorde) zijn: Christian van Tholen (Angelaschool), Wendy van der Bent (De Brink), Marjon Vervest en Wendy van de Ven (beiden De Hobbendonken), Ingrid Toelen (Sint-Lambertusschool, Gemonde), Saskia van der Heijden (Vorsenpoel), Wout Veenstra en Mariska Niezink (beiden Molenwijkschool). Linksachter staat brigadier Jac Nouwens van de Boxtelse gemeentepolitie en geheel rechts leerkracht Annemieke van Nistelrooij. Beiden leverden een belangrijk aandeel in de voorbereiding van het project. (Foto's: Piet van Oers).

Juli 1984: de tien winnaars van een ballonnenwedstrijd poseren met hun prijzen in het politiebureau aan de Markt.