...ANJA VAN DEN EINDEN...
...ANJA VAN DEN EINDEN... Foto: Peter de Koning

GROENE SOCIALISTEN HERVINDEN ENERGIE

Partij PvdA/GroenLinks Boxtel knokt zich terug

PÅL JANSEN

De leden van PvdA/GroenLinks in Boxtel zetten eind 2019 ernstige vraagtekens bij het voortbestaan van hun partij. Maar de voorbije maanden heeft er een heuse wederopstanding plaatsgevonden. De politieke club start dit weekeinde haar campagne voor de verkiezingen in november.

De nieuwe leden worden zaterdag bekendgemaakt tijdens de algemene ledenvergadering. Onder hen is een negental politici dat zich kandidaat heeft gesteld voor zowel de gemeenteraad als de steunfractie. Afzwaaiend raadslid Anja van den Einden gaf eind december in deze krant nog aan dat het zomaar gedaan kon zijn met de partij als zich geen nieuwe mensen aandienden die haar rol over wilden nemen. Maar ze haalt nu opgelucht adem: ,,Mijn werk is voltooid. De strategie die we in december vorig jaar hebben bepaald, heeft geholpen. We hebben gewoon eerlijk het verhaal gebracht: 'Help, anders is het gedaan met ons'."

OMSLAGPUNT

Eind 2019 is er campagne gevoerd en heeft PvdA/GroenLinks via deze krant een oproep naar buiten gebracht. ,,Die actie is echt een omslagpunt geweest Er staan nu negen mensen die een politieke rol ambiëren klaar", jubelt Van den Einden. Zij combineerde de afgelopen tien jaar haar raadslidschap met een fulltime baan en vindt het na een decennium mooi geweest. Tevens gaat ze aan de slag als directeur van het dit jaar geopende Techniek Experience Center Utrecht in de wijk Overvecht.

Ook bestuursvoorzitter Cent van den Berg, tevens voorzitter van GroenLinks in de regio Meierij en Maashorst, had in december nog sterke twijfels over de toekomst van PvdA/GroenLinks in Boxtel: ,,Eigenlijk was de partij op dat moment een beetje dood... Maar sindsdien hebben zich voldoende mensen aangemeld die zich persoonlijk willen inzetten in de gemeenteraad en de steunfractie. We hebben geïnteresseerden ook persoonlijk benaderd. En er spelen natuurlijk veel actuele onderwerpen die de nieuwelingen aanspreken en kansen bieden om hun idealen voor Boxtel waar te maken. Varkensslachterij Vion speelt hierin een belangrijke rol, maar ook de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, het bomenbeleid en huisvesting van bijvoorbeeld jongeren en arbeidsmigranten, werken motiverend."

ERVARING

Wanneer Van den Einden vertrekt, gaat er echter ook een boel politieke ervaring verloren. De politica, van huize uit GroenLinkser, kwam namens de lokale combinatiepartij in 2010 in de Boxtelse gemeenteraad. Zij zat allerlei commissies voor, zoals de kerngroep intergemeentelijke samenwerking. Zij was tussen 2014 en 2018 ook vicevoorzitter van de gemeenteraad, een a-politieke rol waarmee Van den Einden de gehele raad achter diverse kwesties kreeg. Zo droeg de raad het gemeentebestuur in 2015 op om het Centraal Orgaan opvang asielzoekers te benaderen om aan te geven dat Boxtel vluchtelingen wil opvangen. Dit was in de periode dat de burgeroorlog in Syrië hevig woedde.

ADERLATING

Het vertrek van Van den Einden is ook een aderlating voor de partij. Het raadslid schuwt het debat niet en durft de vinger dikwijls op de zere plek te leggen. Van den Berg: ,,Dat we met een relatief onervaren groep zijn, wordt ook binnen de partij erkend. Via de griffie van de gemeente krijgen we een opleidingsprogramma aangeboden voor de steunfractie en de fractie. Ook krijgt de lijsttrekker coaching."

Voormalig raadslid Nico Bulter, die tussen 2014 en 2018 oppositie voerde, is er ook om de nieuwe groep bij te staan. Bovendien zal Sam Goossens, raadslid in Sint-Michielsgestel, meehelpen om de kersverse politici bij te spijkeren, volgens Van den Einden. Tegelijkertijd stroomt er ook nieuwe energie de partij in, benadrukt ze: ,,Niemand staat er raar van op te kijken als ze even iets niet begrijpen. En ze gaan er fris en onbevangen in."

Bovendien: nieuwe mensen leveren ook nieuwe netwerken en daarmee wellicht kiezers op. ,,Tijdens de vorige verkiezingen in 2018 haalden we slechts één zetel. Dat was natuurlijk karig, al heb ik mijn positie in de raad weten te behouden", vertelt Van den Einden. ,,Maar we hopen dat er twee leden in de raad komen: dat is onze ambitie. We hebben een ontzettend diverse club. Jonge studenten van in de twintig, maar ook veertigers en vijftigers... Er zit een econometrist tussen, iemand die werkt in de zorg en een persoon die zich inzet voor belangengroepen."

VERTROUWEN

Bij voorzitter Van den Berg is het vertrouwen ook volledig teruggekeerd, ondanks (of misschien dankzij) de jonge groep. ,,Ik heb ze zelfs moeten afremmen: zaterdag is pas de algemene ledenvergadering waarin we de kandidaten bekendmaken, maar voor die tijd wilden zij al van zich laten horen!" PvdA/GroenLinks komt dit weekeinde naar buiten met de volledige kieslijst. Naast de negen leden die een rol in de raad of anders de steunfractie ambiëren, zullen daarop nog circa vijftien tot twintig mensen meer staan.


PVDA-GROENLINKS: MEER GELD VAN 'T RIJK

'Financieel staat Boxtel met de rug tegen de muur'

Jan Hermens

Raadslid Anja van den Einden van oppositiepartij PvdA-GroenLinks wil dat de Boxtelse gemeenteraad zich aansluit bij het actiecomité Raden in Verzet. Die organisatie is ontstaan in Zoetermeer en richt zich op de rijksoverheid. Er moet structureel meer geld vanuit Den Haag naar de gemeenten, vinden de partijen die zich bij het comité hebben aangesloten.

Fractievoorzitter Van den Einden licht toe: ,,De jeugdzorg, Wmo en andere taken die de overheid bij gemeenten heeft neergelegd, kosten enorm veel geld. Die lasten zijn niet meer te dragen. Onze voorzieningen komen in het gedrang. Er is extra geld vanuit Den Haag nodig. Boxtel staat financieel met de rug tegen de muur, deels door kosten waar de gemeente zelf weinig invloed op heeft."

Zoetermeer kampt met dezelfde problemen. Daar is een actiecomité ontstaan dat lokale politici oproept om gezamenlijk een stem te laten horen richting de rijksoverheid. Het motto van Raden in Verzet luidt: 'We zijn raadslid geworden omdat we het allerbeste willen voor onze gemeente en niet om die kapot te bezuinigen'. Meerdere gemeenten hebben zich al bij het initiatief aangesloten. Leiden bijvoorbeeld, maar ook Wijk bij Duurstede en Maassluis.

MOTIE

PvdA-GroenLinks hoopt dat de Boxtelse gemeenteraad het voorbeeld volgt van de collega's die de actie al hebben onderschreven. Van den Einden: ,,Ik heb het mailbericht vanuit Zoetermeer doorgestuurd naar de andere fracties."

Binnenkort willen de sociaaldemocraten tijdens een raadsvergadering een motie indienen zodat de raad kan bepalen of de gemeente zich bij het actiecomité voegt.

        ...CENT VAN DEN BERG...
        ...ANJA VAN DEN EINDEN...