Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KLEUTERS ANGELASCHOOL ONTDEKKEN NIEUWE SPEELPLAATS NA ZOMERVAKANTIE

Coronaproof picknick vormt startschot schooljaar

JULES HAMELEERS

Ouders stonden maandag aan de andere kant van het schoolhek van de Angelaschool hun kroost uit te zwaaien. Door het coronavirus mogen zij namelijk nog niet op de speelplaats of in het gebouw komen. Deze en meer regels maakten de eerste schooldag wat gek, maar er waait een frisse, positieve wind door de basisschool, meldt directeur Jos Korsten. En niet alleen de nieuwe kleuterspeelplaats draagt daaraan bij...

,,We zijn net verhuisd van Tilburg naar Boxtel en mijn dochter gaat naar groep drie, dus het is wel erg raar dat ik niet bij haar kan zijn", vertelt Amparo Delmée. De moeder staat aan de andere kant van het hek aan de Prins Bernhardstraat te kijken hoe haar dochter slingert en klimt in de speeltoestellen. ,,Ik vind het heel goed en begrijpelijk dat ze al deze maatregelen nemen hoor, maar ik denk dat het voor sommige mama's en papa's wel moeilijk is..."

TEVREDEN

Ook ouder Monique van Beers sluit zich aan bij de wijze waarop de Angelaschool omgaat met de coronacrisis. ,,Ik ben heel tevreden. Het docententeam heeft aan het begin van de uitbraak uitstekend geïmproviseerd, waardoor de kinderen geen onderwijs zijn misgelopen. En tsja... Alles went ook. Alle regels zijn natuurlijk wel een beetje gek, maar het wordt ook normaal."

Vader Stan van der Schoot herkent zich niet in het beeld dat Delmée schetst: ,,Je zit vaak toch in een snel ochtendritme, dus ik vind het niet lastig om ze buiten het schoolplein af te zetten. Ik merk wel dat het mijn kinderen ontzettend bezighoudt, deze hele coronacrisis. Ze hebben echt wel door dat er iets aan de hand is, dat eigenlijk alles anders is."

PICKNICK

,,We hadden inderdaad een aangepaste start van het schooljaar, maar het was daarom niet minder gezellig", aldus de schooldirecteur. Normaal houden de docenten, ouders en leerlingen een ludieke actie op het schoolplein, maar de Covid-19-maatregelen zetten hier een streep door. Daarom bedacht een toegewezen personeelscommissie een alternatief. In meerdere groepen werden de kinderen ontvangen door alle leraren op het schoolplein, dat versierd was met ballonnen en slingers. Daarna gingen de kinderen per jaar picknicken in de aula, die opgefleurd was met dekens en kussentjes. De schooldirecteur grinnikt: ,,En als toetje kregen de leerlingen poffertjes. De conciërge en ik gingen als koks langs alle jaren om de lekkernij uit te delen, dat was wel erg grappig."

Kortom: een zeer geslaagde eerste schooldag. ,,Er was goed over nagedacht en alles was tot in de puntjes voorbereid", aldus Korsten. ,,De activiteiten deden absoluut niet onder voor onze normale plannen."

ERVAREN

De sfeervolle picknick was het startschot voor misschien wel het vreemdste schooljaar ooit. De school, pauzeroosters en buitenschoolse activiteiten zijn anders ingericht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo spelen kinderen nog steeds verspreid over verschillende pauzemomenten buiten. Maar alle regeltjes doen niks af aan het onderwijs, denkt de schooldirecteur. ,,We hebben natuurlijk al ervaring met lesgeven tijdens de coronacrisis sinds maart en die neem je mee in het nieuwe schooljaar."

Voornamelijk de activiteiten om het onderwijs heen komen in gevaar: ,,Zo hebben we normaal een inloopavond. Kinderen kunnen dan hun ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes en andere familie de school laten zien. Dan kunnen er misschien wel duizend of vijftienhonderd mensen in de school komen. Dat gaat natuurlijk niet. Daar moeten we nog een oplossing voor vinden..."

De corona-aanpassingen zijn niet het enige dat anders is in het nieuwe schooljaar. Zo kunnen de kleuters sinds maandag spelen op een nieuw schoolplein. ,,We hebben het nuttige met het aangename gecombineerd. De riolering en bestrating van de speelplaats moesten dringend vernieuwd worden. We hebben tegelijkertijd de speeltoestellen vervangen. We hebben voor een natuurlijker uiterlijk gekozen met hout en groen. Zo past het plein ook beter bij de vorig jaar aangepakte speelplaats van de bovenbouw."

,,Als je het dan helemaal netjes ziet liggen als je na de zomervakantie aankomt, voel je het: 'Ja, we zijn er klaar voor'. Dat is echt een heel fijn begin."


p Tijdens de zomervakantie werd de kleuterspeelplaats van de Angelaschool aan de Baroniestraat opgeknapt. Niet alleen de bestrating en de riolering zijn aangepakt, maar ook de toestellen zijn vernieuwd. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding