Koen de Kort doet prognose.
Koen de Kort doet prognose. Foto: Peter de Koning

WIELERTROTS VAN LIEMPDE DOET VOORSPELLING VOOR DE TOUR

De Kort dicht Pedersen plek 123 toe


Jan Hermens

De wielertrots van Liempde rijdt dit jaar zelf geen Tour de France, maar Koen de Kort was ondanks zijn drukke schema, wel bereid naar zijn geboortedorp te komen om een voorspelling in te vullen voor het Extra Tourspel. De Kort verwacht dat zijn ploeggenoot Mads Pedersen, wereldkampioen op de weg, op plaats 123 in het klassement eindigt.

,,Mads gaat voor etappezeges, niet voor een toppositie in het klassement, vandaar plek 123", aldus de renner van Trek-Segafredo. Grote vraag is natuurlijk: krijgt De Kort gelijk? Of heeft een van de deelnemers aan het Extra Tourspel het bij het juiste eind. Voorzitter Mark van der Laan van Tourspel Liempde legt uit: ,,Voor twee euro mag iedereen voorspellen hoe hoog Pedersen in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk komt. Voor de winnaar is er een hoofdprijs van honderd euro. De opbrengst van dit Extra Tourspel gaat rechtstreeks naar ons goede doel: Wensambulance Brabant."

ZES KEER

Vrijdagavond ontvingen bestuursleden Jeroen van Wijlick, Celis van Zuijlen en Van der Laan van het Tourspel wielrenner Koen de Kort op het terras achter café De Durpsherberg in Liempde. Daar vulde de fietser die tegenwoordig in Andorra woont, zijn prognose in en vertelde hoe het leven van een topsporter er in coronatijd uitziet. ,,Ik ben al zes keer getest. Voor iedere wedstrijd moet ik twee negatieve uitslagen kunnen overleggen, anders mag ik niet starten." Zondag deed De Kort mee aan het Nederlands kampioenschap op de weg, woensdag aan de Europese titelstrijd. ,,De tijd tussen die wedstrijden is zo kort, dat de tests van voor het NK volstaan. Dat kan ook niet anders in verband met de uitslag."

In Andorra zijn de coronamaatregelen aanzienlijk strenger dan in Nederland, geeft hij aan. ,,Iedereen draagt er mondkapjes. Ook trainende wielrenners."

BUBBEL

De sporters met de ijzeren longen en de stalen benen leven in een bubbel, aldus de oud-Liempdenaar. ,,We houden ons strikt aan alle maatregelen, zijn erg voorzichtig." De topsporter bereidt zich voor op de Giro d'Italia, de tweede van de drie grootste etappekoersen ter wereld. ,,Daar kijk ik naar uit. Met Vincenzo Nibali heeft de ploeg een kanshebber voor de overwinning in huis."

Voordat De Kort, Nibali en hun ploeggenoten de Italiaanse bergen bedwingen, start eerst de Ronde van Frankrijk. Het peloton vertrekt zaterdag 29 augustus aan de Côte d'Azur om 20 september de Champs d'Elysées in Parijs te bereiken. Deelnemers aan het Tourspel Liempde kunnen zich vandaag, donderdag 27 augustus, van 19.00 tot 24.00 uur en morgen van 14.00 uur tot middernacht inschrijven op het terras achter De Durpsherberg. De organisatie probeert alle handelingen zo contactloos mogelijk te laten verlopen. Eenmaal ingeschreven volgt het gespannen bijhouden van het dagklassement. Wie stijgt er een plekje, wie daalt er juist.

Van der Laan: ,,Er ontstaat een gezonde rivaliteit tussen de deelnemers. Meedoen aan het spel maakt het volgen van de Ronde van Frankrijk des te interessanter. Behalve het Tourspel en het Extra Tourspel houden we ook een loterij. Wie meespeelt, maakt kans op een omafiets. Alles om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel."


p Profrenner Koen de Kort doet een voorspelling voor het 'extra Tourspel'. Dat draait dit jaar om de eindklassering van Mads Pedersen in de Ronde van Frankrijk, een ploeggenoot van de Liempdse wielrenner. De Kort gokt plek 123. (Foto: Peter de Koning).