Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

PLAKOKSEL OORZAAK BREUK BOOMTOP BAANDERVROUWENLAAN

Takincident zorgt voor vroege controle

Jan Hermens

Een zware tak van een Amerikaanse eik brak donderdag af en viel op het fietspad aan de Baandervrouwenlaan. Er raakte niemand gewond, maar navraag leert dat de gemeente wist dat de boom een zwakke plek had en dat hij op de nominatie stond voor een controleronde in september of oktober. Die inspectie wordt nu naar voren gehaald.

De gevallen tak zorgde vorige week voor enige consternatie in de straat. Buitengewoon opsporingsambtenaren regelden het verkeer, terwijl brandweerlieden het hout in stukken zaagden. Na een uur kon de weg weer worden vrijgegeven en was ook het fietspad weer begaanbaar.

DOOD HOUT

Een woordvoerder van de gemeente Boxtel legt uit: ,,De boom is een oude Amerikaanse eik in de berm van de Baandervrouwenlaan, nabij de aansluiting met de Parkweg. Deze is in 2018 meegenomen in de reguliere veiligheidscontrole; destijds is al geconstateerd dat er dood hout in zat, maar dat is inherent aan de soort."

Zoals gewoonlijk snoeide de buitendienst destijds de dode takken. ,,Toen is tevens gezien dat er een zogeheten plakoksel in de eik zat. Dit komt vaker voor in deze bomen en wordt veroorzaakt door twee takken of toppen die niet goed aan elkaar gegroeid zijn." De tak die donderdag afbrak was niet goed aan de stam gehecht, waardoor deze uitscheurde.

De gemeente Boxtel ziet iedere boom eens per vier jaar, aldus de woordvoerder. ,,Als er aanleiding voor is, controleren we bepaalde exemplaren vaker. Deze en de andere Amerikaanse eiken aan de Baandervrouwenlaan worden nu eerder geïnspecteerd om meer van dit soort zaken te voorkomen."


p De Amerikaanse eiken aan de Baandervrouwenlaan worden binnenkort al geïnspecteerd, vooruitlopend op de grote controle in het najaar. (Foto: Bas van den Biggelaar).


NOTITIE GEMEENSCHAPSFUNCTIES SCHEPT ONDUIDELIJKHEID BIJ RAAD

'Links- of rechtsom, bezuinigen moet'

RENS VAN DEN ELSEN

Gaat de gemeente Boxtel haar geld in stenen of in activiteiten stoppen? Dat is globaal de keuze die de raadsleden eind september moeten maken als de notitie over gemeenschapsfuncties wordt besproken. Maar als het aan de oppositie ligt, mag wethouder Marusjka Lestrade terug naar de tekentafel. ,,Zoals het rapport nu is geschreven, kunnen wij er geen besluit over nemen."

Dinsdagavond kregen de Boxtelse fracties een toelichting op de notitie gemeenschapsfuncties. Het onderzoek van T+Huis met aanvullingen van de gemeente werd vorig jaar gehouden. Het is een opmaat naar nieuw beleid voor gemeenschapshuizen en de verschillende initiatieven die daar, maar ook in onder meer Huiskamer Hoogheem en de Kinderboerderij worden georganiseerd. Dit beleid moet volgend jaar, na de kerntakendiscussie, verder vorm krijgen.

In de notitie worden drie scenario's geschetst over de mogelijke toekomst van deze functies. Kortweg komt het neer op geld geven aan de gemeenschapshuizen om alle sociale activiteiten uit te voeren óf het ondersteunen van aanbieders van activiteiten en hen zelf laten bepalen waar ze die verzorgen. Optie drie: alles laten zoals het is, met de kans dat er organisaties omvallen.

ANKERS

,,Gemeenschapshuizen zijn de ankers in de wijk", zo gaf beleidsadviseur Domien Korndörffer van de gemeente Boxtel aan het begin van zijn toelichting aan. En daar zat meteen de crux. ,,Want bestaan die nog wel tegen de tijd dat wij een keuze moeten maken?", vroeg Marria van den Hoven van INbox zich hardop af.

Ze is niet de enige die zich zorgen maakt over de (financiële) staat van onder meer De Walnoot en De Rots. Ook oppositiepartijen CDA en Balans zien de toekomst met lede ogen tegemoet. De bezuiniging van 10 procent is weliswaar nog een jaar afgewend, maar de coronacrisis heeft een groot gat geslagen in de middelen van de gemeenschapshuizen. Welk scenario de raadsleden straks ook kiezen, bezuinigen moet hoe dan ook, daaraan valt niet te ontkomen.

ACHTERHAALD

Voor de aanwezige raadsleden werd het verhaal er niet duidelijker op. Zeker omdat de notitie door het uitbreken van de coronacrisis deels door de realiteit is ingehaald. ,,Er is vorig jaar gesproken met alle betrokken partijen, maar die informatie is ondertussen achterhaald", aldus Gerlof Roubos van Balans. Vera Brouns van het CDA vond het rapport niet diep genoeg gaan. ,,We missen belangrijke functies, ik kan er zo enkele opnoemen die niet zijn meegenomen. Hoe kunnen we een keuze maken als we niet alles weten?"

Wethouder Lestrade liet dinsdagavond blijken dat ze ervoor openstaat om de inhoud van het rapport te verduidelijken voor de raadsvergadering van 22 september. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad of zij een keuze wil maken op basis van de informatie die er nu ligt.


q Gemeenschapshuis De Rots in de wijk Boxtel Oost heeft het, net zoals De Walnoot in Selissenwal, financieel zwaar. De raad vergadert 22 september over gemeenschapsfuncties. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding