TWEE MANNEN SLACHTOFFER VAN GEWELD

Politie zoekt groep van tien tot vijftien jongeren


Pål Jansen

De groep jongeren die in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 augustus twee Boxtelaren belaagde, bestaat uit tien tot vijftien personen. Zij worden allen verdacht van openlijke geweldpleging. De slachtoffers (29 en 32) werden tussen 02.15 en 02.30 uur aangevallen bij de jeugdontmoetingsplaats (jop) aan de Dr. De Brouwerlaan. Een van de twee slachtoffers had zijn baby van zes maanden bij zich, zo bevestigt de politie Boxtel.

Volgens de politie vallen de verdachten in de leeftijdscategorie van 18 tot 25 jaar. Waar zij precies vandaan komen, is niet duidelijk. Vooralsnog denkt de politie aan jeugd uit Boxtel. De groep zou overwegend bestaan uit mensen met een licht getinte huidskleur, maar ook een blanke jongen met lange, blonde haren en een blank meisje met een paardenstaart worden gezocht. ,,Het was een heftig incident", vertelt wijkcoördinator Stefan Langens van de politie Boxtel. ,,Eerst richtte de groep zich op de man zonder het kind, daarna probeerde zijn kameraad hem te helpen: die raakte er vervolgens bij betrokken."

Langens vervolgt: ,,Die laatste zat natuurlijk ontzettend in dubio. Hij had een baby van zes maanden bij zich: moest hij zijn vriend helpen of niet? Uiteindelijk overheerste bij hem het gevoel dat hij moest helpen." De baby en het hondje dat er eveneens bij was, bleven desalniettemin ongedeerd, benadrukt de politie.

WOORDENWISSELING

De Boxtelaren zijn vrienden van elkaar en waren bij een kennis op bezoek geweest. Zij liepen vanaf de Hendrik Verheeslaan naar de Hobbendonkseweg. Daarbij passeerden ze het jeugdhonk en werden ze aangevallen na een woordenwisseling met de groep. Waar die precies over ging, kon de politie niet aangeven.

Er zijn meerdere jongeren van de groep die het tweetal hebben belaagd, zoveel is duidelijk bij de recherche. Het is echter nog niet bekend welke jongeren zich schuldig hebben gemaakt aan de geweldpleging.

NIET DOEN

Als het echter gaat om vervolging, kan de groep als geheel worden aangepakt. Wijkcoördinator Stefan Langens: ,,Dit willen we ook doen op basis van openlijke geweldpleging. Ook als je erbij staat en toekijkt, maar niets doet, bega je een misdrijf."

Op 'openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen' staat een maximale celstraf van vierenhalf jaar. De uiteindelijke schuldigen kunnen, afhankelijk van het toegebrachte letsel, een gevangenisstraf van zes tot negen jaar krijgen.

Hoe het momenteel met de twee mannen gaat en welk letsel zij hebben opgelopen door de mishandeling, kan de politie omwille van het onderzoek nog niet bekend maken.