Afbeelding
Foto: Jan Hermens

WATERSCHAP DOET MEE AAN WORLD CLEANUP DAY

Vrijwilligers vissen een ochtend lang rommel uit de Dommel

Veel vrijwilligers gaan zaterdag 19 september tijdens World Cleanup Day aan de slag in hun eigen omgeving. Op veel plekken wordt deze dag zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd. Waterschap De Dommel wil helpen om de hoeveelheid troep in onze leefomgeving te verminderen.

Zwerfafval vervuilt de beken en sloten en is een bedreiging voor het waterleven. Reden genoeg om Boxtel schoon te houden. Daarom haalt het waterschap tijdens World Cleanup Day zoveel mogelijk rommel uit de Dommel. Dit doen medewerkers en vrijwilligers vanaf de kant én vanaf het water. Wie wil, mag meehelpen.

Om 09.15 uur verzamelen de schoonmakers zich bij het kantoor van het waterschap aan de Bosscheweg in Boxtel. De kanoërs worden om 09.00 uur verwacht bij kanovereniging De Pagaai aan de Voetboog in Boxtel. De opruimactie start om 09.30 en duurt tot 12.00 uur. De wandelaars volgen net als de kanoërs de route van Rondje Boxtel. Voor vuilniszakken en prikstokken wordt gezorgd.

DERTIG

Tijdens het opruimen dient iedereen zich aan de geldende coronarichtlijnen van het RIVM te houden. In verband met drukte op de kant en het water kunnen maximaal dertig wandelaars deelnemen en gaan er maximaal zes kano’s, met twee personen per boot, te water.

Aanmelden is al mogelijk, dit kan via e-mailadres communicatie@dommel.nl. Deelnemers moeten aangeven met hoeveel mensen zij komen en of ze willen wandelen of kanoën.

Zwerfvuil dat in het water terechtkomt, kan uiteindelijk naar zee stromen en zo bijdragen aan de plastic soep in de oceanen. Maar ook dicht bij huis zorgt troep in de openbare omgeving voor problemen. Recent voorbeeld: de reiger die in Boxtel een vishaak inslikte, waar nog draad aan vastzat. Waterschap De Dommel streeft met haar actie naar een schone waterkant.


q Deze boom in kasteelpark Stapelen, vlakbij de Dommel, wordt als vergaarbak voor blikjes gebruikt. Dit terwijl honderd meter verderop afvalbakken staan. (Foto: Jan Hermens).