...ERIC VAN DEN BROEK...
...ERIC VAN DEN BROEK... Foto: Picasa

UITVOERING WOONVISIE GROTE UITDAGING

'Te weinig plannen voor woningbouw na 2024'


Jan Hermens

Met de woonvisie uit 2016 is weinig mis, stelt de onafhankelijke rekenkamercommissie. Maar de uitvoering ervan vormt een grote uitdaging. Dat blijkt uit het onderzoek van de commissie naar het lokale woonbeleid.

De woningbouwproductie is de afgelopen jaren fors achtergebleven op de taakstelling. Volgens de woonvisie moesten er 1315 woningen in de periode van 2016 tot en met 2024 worden gebouwd. Tot en met 2019 zijn er 199 reguliere huizen en 43 zorgeenheden gerealiseerd. Inmiddels maakt Boxtel een inhaalslag, maar er is nog weinig bekend over de periode na 2024. ,,Dat wil niet zeggen dat er geen voorbereidingen worden getroffen om de woningvoorraad op peil te brengen. Het is nodig om hierin veel energie te steken om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt", aldus de RKC.

De lage productie van 2016 tot 2020 heeft een aantal doelstellingen uit de woonvisie, zoals doorstroming op de woningmarkt en de huisvesting van specifieke doelgroepen, flink vertraagd.

SAMENSPEL

Volgens de onderzoekers is op het gebied van woningbouw het samenspel tussen gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders niet optimaal. Dit laat volgens de kamer een versnipperd beeld zien. De raadsfracties stellen door het jaar heen veel vragen over afzonderlijke aspecten van het woonbeleid, maar er is geen sprake van een debat over een overkoepelende agenda. De commissie beveelt een jaarlijkse discussie over bouwen en wonen aan: ,,Beter een keer per jaar echte aandacht voor dit thema met complete informatie, dan veelvuldige incidentele losstaande vragen."

Verder geeft de rekenkamer aan dat het gemeentebestuur meer overeenkomsten moet sluiten op basis van resultaat en minder op basis van intenties. RKC: ,,Maak als college betere afspraken met ontwikkelaars en minder inspanningsovereenkomsten."

VERSNIPPERD

De rekenkamer noemt de organisatie van de informatie over het woonbeleid 'versnipperd en gebrekkig'. ,,Ook bij dit onderzoek bleek het lastig om de gevraagde informatie aan te leveren", aldus de onderzoekers. De commissie vindt bovendien dat binnen het beleid veel te weinig aandacht is voor zorg, armoede en seniorenhuisvesting.

In 2016, toen de woonvisie werd gelanceerd, bestond er een regieteam Boxtel Bouwt. Dat is in de loop der jaren verzwakt en daarmee is de afstemming binnen de gemeentelijke organisatie verslechterd. De rekenkamer pleit ervoor dit team een nieuwe impuls te geven.

Het college van burgemeester en wethouders neemt alle aanbevelingen van de rekenkamercommissie over. De Boxtelse gemeenteraad vergadert dinsdag 1 september over het onderzoeksrapport.


WETHOUDER WIL TAKEN VOORTZETTEN

Eric van den Broek weer lijsttrekker van SP Boxtel

Het bestuur van de Boxtelse SP-afdeling heeft Eric van den Broek voorgedragen als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast schuift het bestuur hem weer naar voren als wethouderskandidaat.

De huidige SP-wethouder staat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 18 november weer alleen aan kop van de partij. Tijdens de campagnes van 2014 en 2018 vormde hij nog een duo met Dave van de Ven. In 2006 en 2010 voerde Van den Broek ook alleen de lijst van de socialisten aan.

De algemene ledenvergadering van de Boxtelse partij stemt donderdag 3 september over de voordracht. Dan wordt ook de rest van de kandidatenlijst vastgesteld.

BEDRIJFSLEVEN

Van den Broek is sinds 1993 lid van de lokale SP-afdeling. Hij bekleedde verschillende bestuursfuncties en was van 1999 tot 2003 ook lid van het landelijke partijbestuur. De politicus kwam in 1998 in de gemeenteraad en was acht jaar fractievoorzitter. Sinds april 2014 is de Boxtelaar wethouder, hij heeft momenteel onder andere Sociale Zaken, Economische Zaken en Plan Centrum onder zijn hoede.


Geen molens langs de A2, maar waar kunnen ze dan wel staan?

Met enige schroom schrijf ik dit stukje, als reactie op het nogal heftige verweer van enkele natuur- en milieuorganisaties, vorige week in Brabants Centrum. Want ik ben ook lid van een paar. Het verbaast me zeer dat ze zich zo extreem uiten. Ze willen ‘gewoon’ geen windmolens langs de A2, omdat daar een ‘kleinschalige jonge heideontginning met hoge cultuurhistorische waarde’ ligt. Dus ga maar naar andere gemeenten! Dat is wel erg gemakkelijk, wat zeg ik, dat is onverantwoordelijk afschuiven.Voor mij is dit werkelijk onbegrijpelijk. De laatste paar jaar is overduidelijk geworden dat door de klimaatontwrichting ook de schade aan de natuur desastreus zal uitpakken. We hebben nog maar tien jaar om het grootste gevaar te keren.

De Club van Rome riep vorige week alle landen van de wereld op om een mondiaal noodplan (Planetary Emergency Plan) te maken. Want we moeten nu echt alles op alles zetten om nog binnen de anderhalf of maximaal twee graden opwarming te blijven. En daar moeten alle gemeenten aan meedoen, en ook wij allemaal. Eerst samen zoveel mogelijk energie besparen, en voor de rest duurzame energie gebruiken. Windenergie op land is dan de meest logische en meest rendabele optie. Windenergie op zee komt daarna. En ver daarachter komen de zonnepanelen, omdat het nog relatief veel fossiele energie vergt om ze te maken. Al die opties moeten nu tegelijk op grote schaal toegepast worden, anders redden we het niet. En het kan. Ik denk aan een aantal grote molens aan de oostkant van de A2, vanuit Boxtel, langs Sint-Michielsgestel en ook een stukje Vught, een rijtje van een stuk of zes, zeven. Het geluid van de molens zal een stuk minder zijn dan van de A2. Dus wat is het probleem? Welke schade wordt er aangericht? En over 20- 25 jaar kunnen ze eventueel weer weg, als we betere oplossingen hebben bedacht. Natuurlijk, ik wil ze ook liever niet, maar bij de cruciale afweging tussen een veilige toekomst voor onze (klein)kinderen of enige visuele hinder, dan lijkt me de keuze niet moeilijk.


        JAN JUFFERMANS