Tommie van Alphen poseert op de grasmat van stadion Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht. De Boxtelaar is partnershipmanager bij de eredivisieclub. (Foto: Marc Cleutjens).
Tommie van Alphen poseert op de grasmat van stadion Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht. De Boxtelaar is partnershipmanager bij de eredivisieclub. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

BOXTELAAR TOMMIE VAN ALPHEN WERFT ZAKENPARTNERS VOOR VIJFTIGJARIG FC UTRECHT

‘Trots onderdeel van een voetbalclub met ambities’

MARC CLEUTJENS


,,Eigenlijk mag het niet, maar als het even snel kan…” Tommie van Alphen (32) zet voorzichtig een paar stappen op de grasmat van stadion Galgenwaard van FC Utrecht om gefotografeerd te worden. Tommie is partnershipmanager bij de eredivisieclub die vanavond - voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer met publiek op de tribunes - in actie komt. De club speelt in het derde tenue dat gisteren is gepresenteerd. Daarop prijkt natuurlijk de naam van de nieuwe hoofdsponsor die de Boxtelaar met zijn collega’s heeft binnengehaald: T-Mobile.

,,Er moet nog veel gebeuren voordat we donderdagavond aftrappen tegen SC Heerenveen”, bekent Tommie als hij maandag een rondleiding door stadion Galgenwaard verzorgt. Op de grasmat ontbreken de kalklijnen, in de doelen moeten de netten nog opgehangen worden. De rode stoeltjes op de Bunnik-side worden met een hogedrukreiniger schoongespoten. En hoog in het dak van de hoofdtribune worden laswerkzaamheden verricht. ,,Maar donderdag is alles klaar”, verzekert hij.

FC Utrecht bestaat vijftig jaar en schreeuwt dat van de daken. Op de metershoge glazen hoofdgevel van de Galgenwaard prijkt het jubileumlogo van de club die zo gepassioneerd geleid wordt door eigenaar Frans van Seumeren. Diens buste staat naast de entree, compleet met motto: ‘No guts, no glory’. Ook op de gevel staat een immense afbeelding van boegbeeld Willem Janssen van de club die structureel in de top vier van de eredivisie wil eindigen. ,,Het is superleuk om onderdeel uit te mogen maken van een club met zoveel ambities. Het maakt me trots.”

PARTNERSCHAP

Bijna drie jaar geleden begon Tommie als salesmanager bij FC Utrecht. Sinds kort staat op zijn visitekaartje ‘partnershipmanager’. Met oud-voetballer en collega Joost Broerse is de Boxtelaar verantwoordelijk voor het werven van grotere ondernemingen die met de club in de Domstad een zakelijk partnerschap willen aangaan. Met deze bedrijven onderhoudt hij een hechte band en verkent hij wegen om de naamsbekendheid te vergroten en bepaalde bedrijfsdoelstellingen te realiseren.

Naast nieuwe hoofdsponsor T-Mobile noemt Tommie onder meer sportmerk Nike, biergigant Amstel, automerk Opel en telefoonproducent Oppo. ,,Ondernemingen van deze omvang hebben doelen die ze via de zichtbaarheid en het netwerk van FC Utrecht willen bereiken”, vertelt Tommie. ,,In goede samenspraak bedenken we zogeheten sponsoractivaties die de bedrijven kunnen helpen. FC Utrecht is natuurlijk het ankerpunt.”

ODC EN (EVEN) BOC

Tommie is helemaal gek van voetbal, al begon zijn sportcarrière bij hockeyclub MEP. ,,Na twee seizoenen werd ik lid van ODC”, blikt hij terug. ,,Het hockey werd in die tijd regelmatig afgelast, bij voetbal was dat minder. Ook werd vaker getraind, zo begreep ik van een vriendje. Dus maakte ik de overstap.” De Boxtelaar doorliep alle selectie-elftallen en debuteerde in ODC 1 tegen Best Vooruit. ,,Ik vond het geweldig, al was het ook de wedstrijd waarin we degradeerden...”

Tommie was veel jaren lid van de selectie van ODC en bewaart zijn mooiste herinneringen aan de wedstrijden onder trainers Frank Brands en Jeroen van Bezouwen. Lachend: ,,Ik ben één jaar weggeweest. Ik zat regelmatig op de bank en ben toen overgestapt naar Boc (RKSV Boxtel - red.) waar ik ook een heel leuk jaar heb beleefd. Daarna ben ik terug naar het eerste elftal van ODC gegaan.” Momenteel speelt hij zaalvoetbal in zijn woonplaats.

Hij gaat verder: ,,Tijdens mijn studie Sport & Vrijetijdsmanagement heb ik stage gelopen bij RKC Waalwijk. Daar ben ik ook afgestudeerd. Al snel ging ik aan de slag als salesmanager bij FC Den Bosch. Toen ik daar drie jaar werkte, werd ik gebeld door FC Utrecht en maakte ik de overstap. En ja, ik ben supporter van deze club. Dat gaat vanzelf. De hele week werk je met z’n allen voor de club en de wedstrijd op zaterdag of zondag is dan de climax. We willen winnen!”

CHALLENGER

Tommie vertelt dat FC Utrecht al jaren in de lift zit als het gaat om sponsoring. Stokte de teller van het aantal sponsors enkele jaren geleden op ongeveer tweehonderd, nu wordt de vierhonderd gepasseerd. ,,Het zijn grote en kleine bedrijven”, aldus de Boxtelaar. ,,Van multinationals met mondiale uitstraling tot de schilder om de hoek die onze club al generaties lang hartstochtelijk steunt. Met alle geïnteresseerden verkennen we hoe FC Utrecht kan helpen bij het behalen van bedrijfsdoelstellingen. Als club willen we de uitdager van de top zijn, de challenger met enorme ambities. Zo zetten wij onszelf ook neer in de commerciële wereld. Ben je als bedrijf ambitieus? Wil je de top aanvallen? Dan past jouw bedrijf bij FC Utrecht.”

De club doet meer. In de businessruimten en de skyboxen van stadion Galgenwaard bestaat de mogelijkheid om uitgebreid te netwerken. Kleinere sponsors kiezen voor een pakket dat onder meer twee stoelen op de hoofdtribune omvat. Grote zakelijke partners gaan voor een skybox met acht, twaalf of 24 stoelen. Voor elk wat wils…

Blikvanger is de skybox van oud-international en kind van de club Wesley Sneijder. Aan de wand hangen ingelijste shirts van de allergrootste voetballers met wie hij speelde: Sergio Ramos, Zlatan Ibrahimovic, Francesco Totti, Fabio Cannavaro en Marcelo. Op een zuiltje pronkt een replica van de Champions League-beker, die Sneijder in 2010 won met FC Internazionale Milano. De cup met de grote oren. Even aanraken mag.

GESIGNEERDE SHIRTS

Tommie vertelt dat de thuiswedstrijden van FC Utrecht van invloed zijn op de invulling van zijn werkweek. Hij heeft in de aanloop naar de thuisduels de handen vol om samen met zijn klanten alle wensen af te stemmen. ,,Het varieert van het reserveren van extra businesskaartjes en stoelen aan de dinertafel tot het regelen van gesigneerde voetbalshirts. Met andere klanten bedenk ik sponsoractivaties op wedstrijddagen of maak ik afspraken voor de ontvangst van een gastspreker.”

In de catacomben van het stadion wordt het plots onrustig. Een collega van Tommie meldt zich in de spelerstunnel. ,,We willen heel even foto’s maken op het veld”, fluistert ze. In haar kielzog wandelt een ranke sporter met aan zijn hand een klein meisje in FC Utrecht-tenue. Hij lacht vriendelijk. En kijkt trots. ,,Heb je gezien wie dat was?”, vraagt Tommie even later. ,,Mimoun Mahi. Ik denk dat hij vandaag een contract bij ons tekent. Maar mondje dicht hoor, het mag nog niet naar buiten.”

Niet veel later verschijnt op Instagram een filmpje van zowel FC Utrecht als de Marokkaanse international. De handtekening is gezet, Mahi komt. En ook hij mocht – heel even – foto’s maken op het heilige gras van de Galgenwaard.

Trots poseert Tommie van Alphen met het nieuwe thuisshirt van FC Utrecht. Op de borst prijkt het logo van T-Mobile, de nieuwe hoofdsponsor van de club. (Foto: FC Utrecht).