Concert op grootste blaasinstrument Boxtel

Jan van de Laar geeft zondag 30 augustus een concert op het grootste blaasinstrument van Boxtel, zonder dat zijn longinhoud of lipspanning daarbij van belang zijn. De musicus bespeelt vanaf 16.00 uur namelijk het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. De organisatie is in handen van Stichting Kerkconcerten Boxtel.

Van de Laar brengt onder andere werken van Johann Sebastiaan Bach, Louis Vierne en Martin Vogt ten gehore. Hij vertolkt muziek uit zowel de 18e als de 19e en 20e eeuw, afkomstig uit Duitsland en Frankrijk. Dat is niet geheel toevallig, want Van de Laar is goed thuis in het repertoire van Bach en bekend met oud-Franse muziek. Hij is onder meer stadsorganist van Helmond en treedt veelvuldig op als solist en begeleider in binnen- en buitenland. De organist maakte tal van radio-opnamen voor de verschillende Nederlandse omroepen en BBC.

De entree van het coronaproof orgelconcert bedraagt acht euro.

BEIAARD

Komende zondag trakteert de stichting haar dorpsgenoten eveneens op fraaie klanken vanuit de basiliek. Dan bespeelt Tommy van Doorn vanaf 16.00 uur de beiaard in de Sint-Petrustoren. Dit concert is gratis, maar een vrije gift wordt gewaardeerd. De Pastorietuin wordt als luisterplaats ingericht.

Van Doorn brengt specifiek carillonrepertoire ten gehore en bewerkingen van composities van Mozart, Haydn, Beethoven en The Beach Boys. Hij is de vaste beiaardier van Boxtel en kent het instrument in de Sint-Petrustoren goed.