De Monnikenweg op de grens van Boxtel en Best heeft al wildroosters. Vanaf dinsdag kunnen mogelijk edelherten er oversteken. (Foto: Brabants Landschap).
De Monnikenweg op de grens van Boxtel en Best heeft al wildroosters. Vanaf dinsdag kunnen mogelijk edelherten er oversteken. (Foto: Brabants Landschap). Foto: Brabants Landschap

WEGGEBRUIKER MOET SNELHEID AANPASSEN

Nieuwe oversteek voor edelherten Groene Woud

Brabants Landschap koppelt vanaf dinsdag 25 augustus twee natuurgebieden aan weerszijden van de Monnikenweg zodat het leefgebied van edelherten en runderen uitgebreider wordt. Met wildroosters, borden en drempels worden weggebruikers er op geattendeerd om hun snelheid aan te passen.

De Monnikenweg ligt op de grens tussen Boxtel en Best, tussen de spoorlijn en de A2 en vlakbij de vorig jaar geopende natuurbrug. Het is volgens Brabants Landschap de enige openbare weg in het leefgebied van de edelherten in de provincie. Door de natuurgebieden ten noorden en ten zuiden van het straatje met elkaar te verbinden, komt er ruim honderd hectare extra beschikbaar waar de dieren naartoe kunnen.

Brabants Landschap doet tevens een oproep aan al het verkeer op de Monnikenweg om goed op te letten en de snelheid aan te passen naar dertig kilometer per uur. ,,Ook in de schemering zijn de edelherten en runderen actief, dus rijd hier op elk moment van de dag rustig. En als je geluk hebt, spot je misschien ook de ‘Koning van het Woud’", aldus de natuurorganisatie.

NIET PARKEREN

Wie in het natuurgebied wil wandelen, kan de auto op de parkeerplaats van Brabants Landschap aan de Liempdsedijk parkeren, aan de andere kant van de spoortunnel. ,,Zet deze niet in de berm van de Monnikenweg. Het voorkomt schade door overstekende dieren en de grote draaipoort naast de wildroosters, bedoeld voor ruiters en menners, mag niet geblokkeerd worden", geeft de woordvoerder aan.

Binnenkort vindt de bronst plaats bij de edelherten. Gastvrij Liempde houdt hiervoor excursies met Brabants Landschap. Vrijdag 28 augustus om 12.00 uur gaat de inschrijving voor de wandeling open via www.liempdsenherd.nl.