Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HOS EN LOESCH STEGGELEN IN 2010 OM PROGRAMMA EN ZENDTIJD

Omroepen met elkaar in de clinch

Het moment dat Esch bij de gemeente Boxtel gaat horen, komt steeds dichterbij. Daarom haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakte van de gemeente Haaren. Deze week komt het jaar 2010 aan bod, waarin het tussen de lokale omroepen HOS en LOESCH niet zo goed boterde.

RENS VAN DEN ELSEN

Iedere zondagavond was het vaste prik: de uitzending van de Lokale Omroep Esch (kortweg LOESCH). Sinds november 1992 konden inwoners hun televisie afstemmen op de beelden die de vrijwilligers van de stichting maakten, monteerden en via de beeldbuis de woonkamer in slingerden. Daar zaten ook live-uitzendingen bij.

Toen in 1996 de gemeentelijke herindeling een feit was, ontstond een plan om drie gelijkwaardige zenders, namelijk die van Esch, Haaren en Helvoirt, onder één gezamenlijke zendmachtiging te vatten. De HOS, voorheen de Helvoirtse Omroep Stichting en inmiddels de Haarense Omroep Stichting, zag hier echter op het laatste moment van af. Na overleg met de gemeente mocht LOESCH op zondagavond via de HOS uitzenden. Om 20.00 uur werd de zender omgezet en om 23.00 uur werd hij weer teruggezet. De afspraak was daarbij dat er geen reclame zou worden uitgezonden in de drie uur durende zendtijd en dat de omroep zich alleen zou richten op het dorp Esch.

VERKIEZINGEN

Lange tijd was er geen vuiltje aan de lucht voor de kijkers, die steevast zondagavond afstemden op het kanaal van de HOS. Tot in maart 2010 de gemeenteraadsverkiezingen werden gewonnen door Samenwerking '95. Raadslid en Esschenaar Peter den Ouden was geïnterviewd na de uitslag en sprak zijn dank uit naar al zijn dorpsgenoten die op hem hadden gestemd. Dat pakten medewerkers van de HOS op als verkapte reclame en daarom schakelden ze direct over op de kabelkrant.

De Haarense omroep had haar Essche collega's al gewaarschuwd dat de passage waarin Den Ouden zich tot de kiezers richtte uit de uitzending gehaald moest worden. Volgens toenmalig voorzitter Tini van Houtum van LOESCH zou het echter gaan om zendtijd voor politieke partijen en niet om reclame. Hij had dan ook niet verwacht dat de HOS het programma zou afbreken. ,,De HOS is dan wel zendgemachtigde, maar wij bepalen wat we op zondagavond uitzenden. Ook volgens het Commissariaat van de Media was het geen probleem, dat hebben we nog nagevraagd", gaf Van Houtum in 2010 in deze krant aan.

Het bestuur van de HOS gaf in een reactie aan dat LOESCH de uitzending had moeten weigeren en dat zij niet gemachtigd is om zendtijd te vergeven aan politieke partijen.

OP HET MATJE

Burgemeester Frans Ronnes riep na het incident beide omroepen op het matje om over de kwestie te praten. De HOS kwam echter niet opdagen. Het blijkt dan al langer niet zo te boteren tussen de Essche en de Haarense stichtingen.

Hoewel beide organisaties dan nog overeen komen om beter samen te gaan werken, barst een paar maanden later alsnog de bom. Na de zomerstop zou LOESCH haar vaste plek op zondagavond niet meer mogen invullen van de HOS. Die wilde gaan werken volgens het eigen beleidsplan, waardoor er tijdens het vaste tijdsblok geen plek meer zou zijn voor de Essche uitzendingen.

Hoofdredacteur Christ Pijnenburg was zwaar teleurgesteld: ,,We worden in de Haarense mediawereld gewoon op zwart gezet. Waar hebben we dit aan te danken? Onze vrijwilligers zijn respectloos behandeld door de mensen van de HOS."

Het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) van het Commissariaat van de Media vond weliswaar dat LOESCH recht heeft op de wekelijkse ruimte, maar de HOS gaf hieraan in eerste instantie geen gehoor.

ONLINE

Om haar inwoners toch tegemoet te komen met de al opgenomen beelden, besloot het bestuur van LOESCH alle gemaakte uitzendingen op haar websites doesch.nl en eschweb.nl te plaatsen. ,,We gaan maar als DOESCH (Digitale Omroep Esch - red.) door, want duidelijk is dat we voorlopig niet op de lokale televisie te zien zijn", aldus Pijnenburg destijds.

Niet veel later was er alsnog een doorbraak in de impasse van de twee omroepen. Na bemiddeling van de Organisatie Lokale Omroepen Nederland (OLON) kwam de HOS tot inkeer en mocht LOESCH weer uitzenden op zondagavond.

Dat ging nog een tijdje goed, tot de Essche vrijwilligersorganisatie het heft in eigen handen nam en in contact kwam met Boschtion, een tv-zender uit 's-Hertogenbosch. Na het maken van betere afspraken, kwam in mei 2011 de eerste uitzending via die omroep op de buis. Alleen de live-uitzendingen werden gemist.


p Christien en Jan van Schijndel twee jaar later in de studio van Loesch tijdens het twintigjarig bestaan van de zender. (Foto: Peter de Koning).