Cavia Lisa schittert voor de camera. (Foto: Peter de Koning).
Cavia Lisa schittert voor de camera. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VPRO-PROGRAMMA KOKEN MET KONIJNEN MAAKT OPNAMEN VAN BOXTELSE CAVIA'S

Gitte proeft hapjes voor zichzelf én de huisdieren


Jan Hermens

Nee, met Flappie en Kerstmis heeft Koken met Konijnen niets te maken. Geen in rode wijn gestoofde boutjes dus. In het televisieprogramma van de VPRO staan geen huisdieren op het menu, maar bereiden presentatoren Diederik Kreike en Ayrton Fraenk hapjes die lekker zijn voor beestjes én hun baasjes. Gitte van Loon (10) uit Boxtel doet mee aan het programma met haar cavia's Lisa en Lena. Gisteren waren de opnames.

,,Ik kende Koken met Konijnen al een tijdje en heb me opgegeven via de website van de VPRO. Mijn moeder kreeg in mei een telefoontje dat ik mee mocht doen", legt Gitte uit. ,,In juli belde de omroep nog eens. Toen was mijn deelname zeker. Ik was natuurlijk heel erg blij."

De opnames begonnen gisteren om halfeen en om kwart over zeven waren ze afgelopen. Gitte: ,,Het was erg leuk, maar de dag duurde wel lang. Ik moest een dansje doen en er werden steeds kleine stukjes opgenomen van mij en mijn cavia's." Die scènes waren niet in een keer klaar. Gitte: ,,Ik heb allerlei dingen opnieuw gedaan."

LISA EN LENA

Gitte kreeg haar eerste twee cavia's toen haar ouders uit elkaar gingen. ,,Dat waren Nine en Lola. Ik kreeg ze voor mijn verjaardag. Dat is 30 augustus twee jaar geleden." De twee beestjes zijn inmiddels overleden, maar in het hok scharrelen nu Lisa en Lena. ,,Die heb ik bijna een jaar. Ik vind ze erg lief. Ze hebben een schattig koppie en ik kan fijn met ze knuffelen. Ik heb het gevoel dat ze me begrijpen. Als ik verdrietig ben, dan maken ze me blij. Als ik vrolijk ben, dagen ze me juist uit door hun grappige gedrag."

De huisdieren zijn eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Gitte: ,,Lisa is helemaal zwart. Lena is zwart met bruin. Ze zijn gladharig en houden van wortel, appel, peer en komkommer." De knaagdieren kregen gisteren een lekkernij voorgeschoteld met banaan en wortel. Gitte: ,,Een cavia nam meteen een hapje." Zelf vond ze het gerechtje, dat niet alleen voor haar huisdieren, maar ook voor haar bereid werd, niet zo lekker. ,,Ik eet graag pasta carbonara, pizza en friet."

KLEINTJES

Haar piepende knaagdieren zijn vrouwtjes. ,,Maar", zegt Gitte: ,,Ik zou het superleuk vinden als een van de twee stiekem een jongetje is en ze kleintjes krijgen." Daar heeft het tweetal over anderhalve week waarschijnlijk ruimte genoeg voor, want Gittes broer en opa bouwen een heus caviahotel, met twee verdiepingen. ,,Dat krijg ik voor mijn verjaardag."

Wanneer 'haar' aflevering wordt uitgezonden, weet de Boxtelse niet precies: ,,Ergens in oktober, volgens mij."

p Cavia Lisa schittert voor de camera. Het dier is een van de sterren in een aflevering van het televisieprogramma Koken met Konijnen. Lisa en haar hokgenote Lena zijn van Gitte van Loon uit Boxtel die achter de cameravrouw staat en naar haar huisdier kijkt. (Foto: Peter de Koning).