Het clubje De Spionnengirls komt hun vlag inleveren. In Liempde stond alles in het teken van Mission Impossible. (Foto: Albert Stolwijk).
Het clubje De Spionnengirls komt hun vlag inleveren. In Liempde stond alles in het teken van Mission Impossible. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

OOK ALTERNATIEF VOOR BOUWDORP IN ESCH EN LENNISHEUVEL

Mission impossible? In Liempde niet!

Eerder dit jaar werd de bouw- en spelweek in Liempde afgelast als gevolg van de corona-uitbraak. Begin augustus zag bestuurslid Marleen van Gerwen echter een foto op Instagram met hierop een vader en kind uit Liempde. Samen waren zij zelf een hut aan het bouwen in hun tuin. ,,Ik vroeg me toen af: 'waarom bouwen we dan niet gewoon allemáál thuis?' Ik heb hierop het bestuur gevraagd of dit een goed idee zou zijn. Daarna ging het erg snel”, legt Van Gerwen uit. Het bestuur werd enthousiast, er werd naar een thematitel voor het bouwen gezocht en vanaf dat moment vlogen de ideeën over tafel en konden ruim honderd kinderen toch een mooie week tegemoet zien. Coronaproof welteverstaan.

SPIONNEN

Voorzitter Annemiek Peijnenburg kijkt dinsdagmiddag tevreden rond in het Concordiapark in Liempde, het inleverpunt van de allereerste opdracht. Alle deelnemers moeten zich hier tussen 16.00 en 17.00 uur melden met hun zelfgemaakte vlag met de naam van hun spionnengroepje. ,,Het was best even spannend of alle kinderen de mail goed gelezen hadden, maar zo te zien is dat prima gelukt. Dit jaar moeten de ouders dus wel ondersteunen, hopelijk vinden zij hier de tijd voor", aldus Peijnenburg.

De voorzitter geeft aan dat het bestuur flink is afgeslankt van twaalf naar zeven personen. Vervolgens kreeg het nieuwe bestuur te maken met de coronamaatregelen. ,,We zijn dus behoorlijk voor de leeuwen gegooid, maar we werken met dit relatief kleine groepje fantastisch samen. Toen we eenmaal de themanaam Mission Impossible bedacht hadden, kwam het jeugdbestuur op het idee om ook te gaan werken met online filmpjes en opdrachten. Zij hebben dit fantastisch bedacht en uitgevoerd”, zegt van Gerwen.

WIT POEDER

Het lijkt zowaar op een scène uit de serie Charlie's Angels wanneer de deelnemers zich moeten melden bij de grote baas Mister Impossible. Onherkenbaar en uiteraard met zonnebril op, instrueert Pim de Wit (14) zijn assistenten om alle deelnemers hun spionagehulpmiddelenkoker te overhandigen. Hierin zitten onder meer wit poeder, touwtjes, een knikker, lege kaartjes en een zakje zand. ,,Wat moeten we nou met een roestige spijker?", vraagt Jasmijn Brands (9) zich af. Zij onderzoekt samen met haar medespionnen Pleun van Houtum (9) en Lieve Brands (7) wat er in de koker zit. ,,Er zit ook een tegoedbon voor een ijsje in”, roept Lieve. Het team ‘De gezellige dames’ giechelt er flink op los. ,,We vinden het leuk om spion te zijn, we kunnen heel goed sluipen”, vertelt Pleun.

Bij Paul de Wit aan de Hogenbergseweg is het druk. ,,Ik heb drie jongens die allemaal meedoen en een eigen vriendengroepje hebben. Er wordt dus flink gebouwd bij ons”, lacht hij. Dat De Wit ook nog eens in het bestuur zit en genoeg ruimte heeft, maakt dat zijn tuin tevens de uitvalbasis van het bestuur is. ,,We doen dit jaar veel online, dan is het wel handig om af en toe bij elkaar te kunnen komen”, legt Van Gerwen uit.

Wie de voortgang van deze alternatieve Jeugdvakantieweek wil volgen kan hiervoor terecht op de website: www.jvwliempde.nl.

ANDERE LOCATIE

In Esch heeft het jaarlijkse bouwdorp ook een andere invulling gekregen. Waar normaal gesproken het terrein aan de Venakkers het toneel is voor het betere timmer- en zaagwerk, is de organisatie deze keer uitgeweken naar het terrein rond de Willibrordusschool aan de Postelsestraat.

Daar zijn bijna alle Essche basisschoolkinderen (140 van de 160 hebben zich opgegeven volgens bestuurslid Peter den Ouden van JEsch) actief met verschillende spelletjes. Ook kunnen zij zich uitleven op grote springkussens. Vanwege de coronamaatregelen heeft de organisatie ervoor gekozen om de jonge deelnemers te verdelen over drie groepen: de jongsten zijn in de ochtend welkom, de groepen 4, 5 en 6 in de middag en de oudste jeugd in de avond. Maandag stond in het teken van spelletjes, dinsdag werd er gejaagd op 'vossen' in het dorp.

FESTIVAL

Hoewel dus niet overal palletpaleisjes verrijzen, heeft het Kindervakantiewerk in Lennisheuvel ervoor gekozen om wél een bouwdorp neer te zetten. De kinderen maken deze keer een heus festivalterrein van hout. Ouders mochten het terrein niet op, die konden hun kroost bij de poort afzetten en al het harde werk thuis via de webcam volgen.

Aan de Hogenbergseweg in Liempde werd flink getimmerd aan hutten van pallets en planken. De tuin was groot genoeg om de kinderen bezig te houden tijdens de alternatieve kindervakantieweek. (Foto: Albert Stolwijk).
Ook in Lennisheuvel werd hard gewerkt. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De kiosk bij Orion diende als podium. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Ook in de gymzaal konden de Essche kinderen spelen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Waterspelletjes in plaats van tijdelijke houten woningen tijdens bouwdorp JEsch.  (Foto: Bas van den Biggelaar).