'STEMMEN KAN OP ANDERHALVE METER'

Boxtel beraadt zich op coronaproof verkiezingen

Over drie maanden is het zover: woensdag 18 november mogen inwoners van de uit te breiden gemeente Boxtel stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. De CDA-fractie vraagt zich af hoe de verkiezingen gaan verlopen in coronatijd. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat er een start is gemaakt met de voorbereidingen.

De christen-democraten vragen onder andere of stemmen op afstand een optie is. Daarnaast wijst de partij erop dat maatregelen per gemeente kunnen verschillen, omdat burgemeesters meer bevoegdheden hebben om extra maatregelen in te voeren. Daarom wil de raadsfractie weten of Boxtel al contact heeft opgenomen met het Rijk en andere gemeenten die op 18 november gaan stemmen.

Mensen die vatbaarder zijn voor Covid-19, zullen wellicht moeite hebben om de deur uit te gaan om naar de stembus te gaan. Daarom wil het CDA weten hoe de gemeente stemmen voor kwetsbare groepen mogelijk wil maken.

VOORBEREIDINGEN

De gemeente gaat ervan uit dat de verkiezingen gewoon op de geplande datum gehouden kunnen worden met inachtneming van de anderhalvemeterregel, zo meldt de woordvoerder. Ook geeft zij aan dat Boxtel al is begonnen met de voorbereidingen.

De zegsvrouw plaatst echter wel een kanttekening: ,,Onder bepaalde voorwaarden kunnen Gedeputeerde Staten een andere datum voor de kandidaatstelling en de stemming bepalen, maar deze moet dan wel vóór de herindeling op 1 januari 2021 plaatsvinden." Het is echter niet de verwachting dat dit gaat gebeuren.


Mooie sier maken met sier

“Geen geld én een groot wensenlijstje”

Dat schrijft Ton Rooms in het Brabants Dagblad boven een artikel over de komende verkiezingsstrijd in de gemeente Boxtel. Volgens hem verkeert Boxtel al geruime tijd in financiële crisis. Zo loopt het tekort voor dit jaar nu al richting de 1 miljoen.

Regeren is vooruitzien en prioriteiten stellen, dat is mij ook duidelijk. Maar op dezelfde pagina schrijft hij over vlaggenmasten, die het Boxtels centrum glans moeten gaan geven. De kosten hiervoor zijn becijferd op circa 1 miljoen. Dat is overigens niet enkel voor zes vlaggenmasten met een voet in de vorm van een keistamper, maar ook voor de bijbehorende bankjes uitgevoerd in natuursteen met gravures, die verwijzen naar de geschiedenis van Boxtel.

In het Brabants Centrum van de afgelopen week laat Jan van Homelen, oud-burgemeester van Boxtel, ons weten dat de komende herindeling een goede politieke campagne verdient. Bovenstaande lijkt me daar nou bepaald geen goede start voor te zijn. Mij lijkt het eerder op “Op mooie sier maken met sier.”

Verder spreekt Rooms over de lage opkomst bij de herindelings verkiezingen van 1995 toen de toenmalige gemeente Liempde na een jarenlange strijd daartegen onder de vlag van Boxtel moest komen. Die lage opkomst gold toen eerder voor de inwoners van Boxtel dan voor die van Liempde. Nieuwkomer Combinatie95 kwam gelijk met vier zetels in de gemeenteraad. Als vijfde Liempdenaar voegde zich daar ook CDA'er Toon van Breugel bij.

Hopelijk komen de diverse politieke partijen inderdaad met een wensenlijstje, dat redelijkerwijs te verwezenlijken is. Rekening houdend met de greep van 7 miljoen die Boxtel in 2019 al uit eigen reserves heeft moeten doen.

O ja, en laat op 18 november de kiezersopkomst in de kerngemeente Boxtel duidelijk groter zijn zodat het verschil in verhouding met de opkomst in Lennisheuvel, Esch en Liempde niet zo groot zal zijn als een kwart eeuw geleden.

        GERARD SCHALKX