Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

What’s up, Salah en Len?

De een gaat zwemmen op warme dagen, de ander zoekt een plekje in de schaduw of gaat voor de airconditioning zitten. Salah Morsal (8) (rechts) en Len van de Braak (7) pakken het anders aan. Zij verkopen koude bekers ranja aan oververhitte en bezwete voorbijgangers tijdens de hittegolf.

Hoe gaat het met de verkoop van de ranja? Salah: ,,Het gaat heel goed. We zijn vandaag pas een half uur bezig en we hebben al acht euro verdiend.” Len: ,,Er kwam een oude mevrouw. Ze vroeg wat de ranja kostte en ik zei dat ze zelf mocht kiezen wat ze wilde betalen. Ze gaf een euro. En er stopte een busje met vier mannen die allemaal een bekertje ranja wilden. Weet je hoeveel geld we kregen? Vijf euro! Ik denk dat we morgen ook fruit en komkommer gaan verkopen.”


Wat kost een bekertje ranja? Salah: ,,Dat mogen de mensen zelf beslissen. Maar als ze er één kopen, krijgen ze er eentje gratis bij.” Len: ,,Klanten die werken, hoeven niet te betalen. Die hebben het heel zwaar nu het zo warm is. Onze postbode krijgt elke dag een gratis beker. Ze heeft ook nooit haar portemonnee bij zich.”


Wie heeft dit idee verzonnen? Len: ,,We hebben het gisteren voor het eerst gedaan met ons vriendje Lucas. Maar hij kon vandaag niet. Vorig jaar deed ik het ook al met mijn buurjongens.”


Is het niet veel werk om ranja te verkopen tijdens deze hitte? Salah: ,,Best wel. We moeten sjouwen met een tafeltje en stoelen en maken zelf de ranja. Daar doen we ijsblokjes in. Soms moeten we best lang wachten voor er mensen voorbij komen die wat komen drinken.” Len: ,,Mijn zus Jip heeft het bord gemaakt waarop staat dat de tweede gratis is. Ze wast ook steeds de bekers af tussendoor. Ik denk dat we haar straks wel een euro geven voor alle hulp.”


Wat gaan jullie doen met het geld? Len: ,,Ik ben aan het sparen voor een Tesla.” Salah: ,,Ik spaar ook, maar weet niet waarvoor" (Tekst en foto: Linda van de Wiel.)