Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

BOXTELSE BASIS- EN MIDDELBARE SCHOLEN KLAAR OM LEERLINGEN TE ONTVANGEN IN CORONAPROOF GEBOUWEN

'Door corona is start van onderwijsjaar wel wat saai'

JULES HAMELEERS

Het Baanderherencollege (BHC) en Jacob-Roelandslyceum (JRL) hebben hun ventilatiesystemen aangepast. Het is een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus binnen de scholen tegen te gaan. Daarmee zijn ze klaar voor wat wellicht de raarste start van het schooljaar ooit is. Covid-19 zorgt voor veel aanpassingen binnen het Boxtelse onderwijs: nieuwe looproutes, schermen ophangen en meubels uit elkaar zetten.

,,Ik wil gewoon een fijne omgeving creëren waar jonge mensen zo goed mogelijk kunnen leren. Daar hoort ook een veilige school bij, dus in dat opzicht dragen de coronamaatregelen waar we van de overheid aan moeten voldoen op onze scholen daar wel weer aan bij. Maar we willen er eigenlijk niet continu mee bezig zijn", aldus rector Joris Hermans van BHC en JRL. Docenten willen kinderen op een ontspannen en natuurlijke manier iets bijbrengen. Op anderhalve meter afstand en achter plexiglas is dat een stuk lastiger.

EVEN NIET ANDERS

,,Het is niet nu even niet zoals gewoonlijk, maar we zijn blij dat de jeugd weer naar school mag. Die omgeving is gewoon ontzettend belangrijk. We moeten zorgen dat iedereen zo snel mogelijk weer naar zijn normale situatie terug kan door het virus onder controle te krijgen. En de enige manier waarop dat lukt, is als we het samen doen", vindt de rector.

VENTILEREN

Het BHC en het JRL waren al grotendeels klaar voor een schooljaar met coronamaatregelen. Middelbare scholieren mochten vanaf 1 juni weer naar school, dus waren de looproutes al aangebracht. In de zomervakantie is gezorgd dat het overal mogelijk is om de handen te desinfecteren, zijn meubels verder uit elkaar geplaatst en hangen er in sommige lokalen de zogeheten kuchschermen. Dat laatste heeft te maken met het feit dat leerlingen onderling geen afstand hoeven te houden, maar de docent daar wel rekening mee moet houden. Hij of zij kan dan achter het plexiglas gaan staan.

Een andere belangrijke maatregel is het ventileren van de gebouwen. Normaal gesproken wordt dezelfde lucht gefilterd en weer rondgepompt. Maar het RIVM geeft aan dat de virusdeeltjes aanwezig blijven en dat het dus beter is om verse lucht van buiten aan te voeren. Daarom zijn de ventilatiesystemen van BHC en JRL hierop aangepast. ,,Maar de meeste zaken die we moesten veranderen zijn voor ons personeel: zij hebben bijvoorbeeld niet allemaal tegelijk pauze."

GEHOLPEN OF GETROOST

Ook de basisscholen waren voor de zomervakantie al een heel eind om alle maatregelen van het RIVM op te volgen, meldt Ton Reijnen van stichting Talentis. De overkoepelende organisatie heeft de meeste primaire onderwijsinstellingen in Boxtel onder haar vleugels. ,,We zijn sowieso superblij dat we weer álle leerlingen mogen ontvangen en niet maar de helft." Qua standaard maatregelen, zoals de juiste ventilatie, looplijnen en hygiëne, is er niet veel verschil. Basisscholen krijgen vergeleken met de middelbare scholen meer te maken met ouders: jonge kinderen worden vaak opgehaald en gebracht. Vaders en moeders mogen niet op het schoolplein komen en alleen de school in als ze een afspraak hebben met een leerkracht.

Een ander verschil is de afstand tussen leraren en de kinderen. Voor iedereen jonger dan twaalf geldt die regel niet, maar volwassenen moeten er wel rekening mee houden. Reijnen: ,,We proberen zo veel mogelijk afstand te bewaren, maar dat lukt niet altijd. Soms moeten kinderen gewoon geholpen of getroost worden."

PUNTJES OP DE I

Directeur Silvo Steenkamer van basisschool De Vorsenpoel bevestigt dat sommige zaken anders moeten. ,,Het is eigenlijk een beetje saai. Normaal hebben we een startvergadering met al het personeel, waarin we de puntjes op de i zetten. Dat moet nu in kleine groepen en dat maakt een gezamenlijk begin toch lastiger. Normaal hebben we een alternatieve activiteit voor de kinderen om het schooljaar te openen, maar dat kan helaas ook niet doorgaan. We verzinnen altijd wel wat leuks, maar het is wel jammer dat alles nu anders moet."

Daarnaast benadrukt Steenkamer dat er toch een bepaalde vorm van afstandsonderwijs gaat ontstaan, vanwege kinderen die terugkomen uit 'risicogebieden'. ,,Wanneer zij in thuisquarantaine moeten na bezoek aan een oranje reisgebied, moeten we toch op een bepaald niveau online lessen aanbieden.

ZELF REGELS MAKEN

Hermans wijst er nog eens op dat bij zijn scholen alles volledig volgens de aanwijzingen van het RIVM is geregeld: ,,Minister-president Rutte benadrukte het ook in de persconferentie van deze week: we moeten vooral geen eigen regels maken, maar ons aan de maatregelen houden. Wij doen ons uiterste best om de organisatie zo veilig mogelijk te maken. En volledige garantie kunnen we nooit geven. Maar je kunt elkaar wel continu op de regels blijven aanspreken. Daar zit volgens mij de sleutel: met elkaar in gesprek gaan en elkaar blijven aanspreken, in plaats van steeds maar nieuwe regels opleggen."


p Wiskundedocent Chris Vrijland van het Boxtelse Baanderherencollege moet ook even wennen aan het kuchscherm op zijn bureau. (Foto: Bas van den Biggelaar).

              ... TON REIJNEN ...
                ... JORIS HERMANS ...
           ...SILVO STEENKAMER...