Björn van der Doelen tijdens de Preview van Podium Boxtel van vorig jaar. (Foto: Peter de Koning).
Björn van der Doelen tijdens de Preview van Podium Boxtel van vorig jaar. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MUZIKALE VERHALENVERTELLER TRAPT SEIZOEN PODIUM BOXTEL AF

'Poëzie ligt recht voor je neus'

RENS VAN DEN ELSEN

Het programma van Podium Boxtel start normaal gesproken tijdens de Culturale, half september. Maar door corona loopt alles anders. Het evenement gaat in een andere vorm door. Nu mag de Brabantse muzikant en oud-voetballer (van onder meer PSV) Björn van der Doelen zaterdag 5 september het theaterseizoen openen. De liedjes van de zanger lenen zich uitstekend voor het theater. Maar verwacht geen zoetsappige teksten, de zanger neemt geen blad voor de mond: ,,Zodra ik speel, hou je je kop dicht."

Het klinkt wat bruusk, want Van der Doelen is wars van sterallures en arrogantie. De singer-songwriter vertelt graag zijn verhalen op het podium. Daar voelt hij zich thuis. Maar van een duizendkoppig publiek wordt hij niet per se gelukkig. ,,Het liefst speel ik voor vijftig man die echt naar me komen luisteren. Je moet mij niet in een rumoerige kroeg zetten als achtergrondmuziek, daar ben ik niet geschikt voor. Mijn liedjes komen dan niet goed uit de verf", geeft hij aan.

Wie Van der Doelen ooit heeft zien optreden kan dat beamen. Zijn muziek zet je thuis niet zomaar op de speaker terwijl je staat te koken. Nee, het zijn nummers die een luistersessie waard zijn, waar je even goed voor wil gaan zitten om te horen wat hij te vertellen heeft. En die verhalen gaan alle kanten op, maar zijn altijd uit het leven gegrepen. Over de liefde, de dood, mooie momenten, maar ook slechte. En dat al vijf albums lang. ,,Poëzie ligt recht voor je neus, maar het hoeft niet van dat geneuzel te zijn. Ik hou van duidelijke taal die mensen meteen snappen. Je stelt je kwetsbaar op, laat iets van jezelf zien. Stef Bos kan dat bijvoorbeeld goed, je voelt dat in zijn teksten. Dat vind ik mooi. Ik spaar in mijn liedjes niemand, ook mezelf niet, want het is goed om regelmatig naar jezelf te kijken en de dingen te benoemen die niet goed zijn gegaan."

SOLO

Tijdens zijn solo-optreden in Podium Boxtel staat Van der Doelen twee keer op de planken. Vanwege de coronamaatregelen kan er slechts een beperkt aantal mensen in de theaterzaal. Dat er nu dus minder publiek op de stoelen zit dan tijdens zijn vorige optreden in Boxtel in 2018, vindt hij niet eens zo erg. ,,Ik heb veel huiskamerconcerten verzorgd voor twintig of dertig man, dus ik ben wel wat gewend", geeft Van der Doelen aan. De hele crisis gaf hem daarnaast ook wat rust. ,,Het was eigenlijk best lekker om een aantal weken wat gas terug te moeten nemen. Het scheelt dat ik veel zelf doe en dus ook geen personeel hoef te betalen. Ik heb de luxe dat ik financiële zekerheid heb door mijn profvoetbalcarrière, dus de maanden dat ik niet kon spelen, zong ik wel uit. Maar je mist het optreden natuurlijk wel, zeker met de hele band."

MAGISCH

Dat de zanger nu solo naar Boxtel komt, doet volgens hem niks af aan de impact van zijn nummers. ,,Ik steek veel tijd in mijn teksten, daar bouw ik dan de muziek omheen. Dat doe ik allemaal alleen met een gitaar. Daarna duiken we de studio in. Het blijft een magisch moment om te horen wat de rest van de band er voor muzikale liefde in heeft gestopt. Maar ook zonder die toevoeging blijven mijn liedjes overeind."

GEEN SETLIJST

Björn van der Doelen speelt zaterdag 5 september liedjes van zijn laatste drie albums: Eerwaarde Vader zegen mij want ik heb gezondigd, De Cowboy, De Outlaw, De Sheriff en De Hoer en Caballero zonder filter. ,,En wellicht nog wel wat meer. Ik maak eigenlijk nooit een setlijst. Ik vind het wel lekker om uit de losse pols ook mezelf te verrassen met wat voor avond het wordt."

Kaarten voor de voorstelling kosten 17 euro. Bezoekers kunnen dan kiezen uit twee tijdslots: om 19.15 of om 21.30 uur. Kijk voor tickets en informatie op www.podiumboxtel.nl.


p Björn van der Doelen stopte nog voor zijn dertigste met voetballen op hoog niveau en ging daarna muziek maken. Twee jaar geleden stond hij voor het laatst op het podium in Boxtel. (Foto: Peter de Koning, 2018).