Afbeelding
Foto: Remy Pronk

REMY4YOU ERKEND LEERBEDRIJF VOOR SCHOLEN

Ezeltjes dragen bij aan welzijn mensen

Remy Pronk en haar partner Jan-Maarten Platenburg houden mediterraanse miniatuurezels. Hun stal aan de Langenberg 2 in Boxtel heet De Scooperij. Pronk coacht kinderen en volwassenen met behulp van deze dieren en van haar Groninger paard. Haar onderneming Remy4you, waar De Scooperij onderdeel van is, is sinds deze week een erkend leerbedrijf voor scholen.

Pronk: ,,Wat in 2017 begonnen is als een hobby, is langzamerhand uitgegroeid tot een fokkerij en therapie- en coachingscentrum voor kinderen en volwassenen. Ik had de wens om mini-ezeltjes in de wei achter ons huis te plaatsen. Jan-Maarten zag dat in eerste instantie niet zitten. Toch kreeg ik hem zover om mee te gaan kijken bij een fokker in Oud-Gastel en op het moment dat we de wei instapten waren Jan-Maarten en onze kinderen Bart en Babs verkocht."

Omdat een ezel, net als een mens, een groepsdier is, hoort hij niet solitair gehouden te worden. Zodoende schaften Pronk en Platenburg twee langoren aan. Inmiddels bestaat de kudde uit zeven merries, een hengstveulen van drie maanden en hengst Clint Eastwood uit Canada. Pronk: ,,Vorig jaar augustus zijn Babs en ik naar Calgary gevlogen en vervolgens zijn we met een fokker naar Swift Current, Saskatchewan gereden om daar Clint Eastwood te bewonderen." Het had nog wel wat voeten in de aarde om de ezel naar Boxtel te krijgen, maar na de benodigde procedures deed de hengst zijn intrede in De Scooperij.

VERANDERING

Pronk: ,,De miniatuurezels hebben in ons gezin een grote verandering teweeggebracht. Mijn zoon en Jan-Maarten hebben allebei een vorm van autisme en door de komst van de ezels zag ik hen zich in positieve zin ontwikkelen. Ze communiceren meer en beter, voelen zich gelukkiger en ervaren meer innerlijke rust. Dat hangt samen met de omgang met onze dieren, die doet hen goed."

COACHING

Zelf heeft ze ook baat bij het verzorgen van de ezeltjes, merkt Pronk. ,,Ik wilde weten hoe dat precies kwam en ben een opleiding voor coachen met behulp van paarden, systemisch coachen en coaching bij trauma gaan volgen. De heling van mensen met hulp van dieren is fascinerend en tegelijkertijd voor velen niet te begrijpen. Ik coach kinderen en volwassenen met hulp van ons paard of met hulp van een ezel."

Nu Remy4you een erkend leerbedrijf is, mag Pronk mbo-studenten wegwijs maken in de wereld van het coachen.


p Remy Pronk is blij met het keurmerk dat aangeeft dat haar onderneming Remy4you nu een erkend leerbedrijf is. Het is handig als studenten van dieren houden, want Pronk coacht met behulp van ezeltjes en een paard. (Foto: eigen collectie).