Dames 1 van MEP speelde zondag tegen HC Eindhoven. Floor van Uden is hier in duel met haar tegenstander. De pot eindigde in 2-2. (Foto's: Hans Verberk).
Dames 1 van MEP speelde zondag tegen HC Eindhoven. Floor van Uden is hier in duel met haar tegenstander. De pot eindigde in 2-2. (Foto's: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

NIEUWE LEIDING VOOR BEIDE HOOFDTEAMS • HOCKEYCLUB WERKT AAN HERINNERING VOOR 90E VERJAARDAG

Spelers MEP willen goed presteren tijdens feestjaar

JULES HAMELEERS

2020 zou een knallend feestjaar moeten worden voor MHC MEP: de Boxtelse hockeyvereniging bestaat namelijk negentig jaar. Door de coronacrisis wordt de viering wellicht iets anders ingevuld, maar dat betekent niet dat er niks te feesten valt. Zo hebben de hoogste dames- en herenteams nieuwe coaches, wordt er gewoon een toernooi gehouden en werkt de club in het geheim aan een verrassing voor haar leden. ,,Het is een blijvende herinnering, dat is alles wat ik kan zeggen", aldus Brechtje Klein die over de evenementen bij MEP gaat.

Het lijkt een doodnormale zondag bij MEP in sportpark Molenwijk. Twee damesteams spelen een wedstrijd en er staat publiek langs de kant. Verderop werken een paar meiden aan hun sprintjes en een groep jongens heeft de sokken afgestroopt en geniet in in de comfortabele terrasstoelen van de zon.

Maar normaal was het de afgelopen tijd allesbehalve: de competitie werd vroegtijdig stilgelegd en er kon lange tijd niet getraind worden. Nu het nieuwe sportjaar voor de deur staat en de club haar feestelijkheden aan het voorbereiden is, komt de vereniging weer tot leven. Want dat het allemaal net een beetje anders moet, betekent niet dat ze stilzitten bij MEP.

Dat geldt ook voor de twee hoogste teams van de hockeyclub. Zodra het weer mocht, zijn dames en heren 1 begonnen met trainen voor het nieuwe seizoen. Daarnaast is er vers trainersbloed bij de mannen: Claudie Kerdel was al hoofdcoach, maar zij wordt vanaf dit jaar geassisteerd door Jaro van Eekelen. Tijdens de trainingen krijgen zij ook nog ondersteuning van oud-hockeyer Stijn Koesen.

JONGE PLOEG

,,Vorig jaar hebben we in de eerste seizoenshelft een team neergezet dat keihard wil werken voor elkaar, na een pittig slot. Het jaar ervoor hebben we moeten hockeyen tegen degradatie, maar de jonge ploeg heeft zich toen echt bewezen. In de tweede helft wilden we verder met het teamproces en grote stappen zetten met ons tactische plan, daarom was het zuur dat de competitie werd stilgelegd", legt Kerdel uit.

De hoofdcoach houdt zich vooral bezig met het strategische en mentale proces van het hockeyen. ,,Fitheid en groepsgevoel zijn het fundament voor succes. Je moet echt je ballen voor de ander uit je broek willen lopen, anders kun je geen teamprestatie neerzetten. Voor elkaar door het vuur gaan en de misstap van de ander willen herstellen. Iedereen moet alles voor iedereen willen doen, dan kunnen alle individuen pas shinen."

Assistent Van Eekelen richt zich het komende jaar op het analytische deel van de coaching. Hij probeert specifieke onderdelen van het spel uit te pluizen met videoanalyses. ,,Dat vind ik ontzettend gaaf, het is een hele mooie kans. Ik ben hier begonnen als hockeyer, dus het is heel mooi om terug te zijn bij de club. En Claudie heeft echt al een team staan."

DAMES 1

Ook de vaandelploeg bij de vrouwen heeft een nieuwe leider. Rein Scheenstra is komend seizoen trainer en coach van Dames 1. Net als bij de mannen, traint hij een vrij jonge ploeg. ,,Wat we precies tactisch anders willen, houd ik nog even voor me. Dat wil ik liever niet in de krant", vertelt hij lachend. ,,Maar het mag wel allemaal een tandje harder, vooral op verdedigend vlak. Je hebt een heel lichaam gekregen om mee te hockeyen, dat mag je ook gebruiken."

Hij vervolgt: ,,Ik ben in ieder geval bij een ontzettend enthousiast en gretig team terecht gekomen. Ze stellen me vaak de waarom-vraag, dat vind ik leuk: dan kunnen we het echt ergens over hebben. Ze zijn ontzettend leergierig."

De sterkste ploegen van de club zijn dus klaar om een goede prestatie neer te zetten tijdens MEP's jubileumjaar. Ook op de achtergrond is de hockeyclub bezig met het organiseren van activiteiten. ,,Over de blijvende herinnering kan ik nog niks zeggen, maar wat ik wel al kwijt wil is dat we sowieso iets gaan doen voor de jeugd. En zoals het nu op de planning staat, houden we een groot feest in december. Maar het is nog even afwachten hoe het gaat met alle coronamaatregelen...", aldus Brechtje Klein.

Ook het Top Toernooi dat vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 augustus op de planning staat, gaat coronaproof door, legt Klein uit. Deze weekendcompetitie, die ploegen uit de omgeving gebruiken om de laatste puntjes op de i te zetten voor het seizoen start, wordt elk jaar goed bezocht. Ook is het toernooi een goede gelegenheid voor beginnende scheidsrechters om hun examens af te nemen. Dit jaar komen Zwart-Wit uit Breda, Oss, Union uit Nijmegen, Leiden, Basko uit Veldhoven, Alphen, Beuningen, Warande uit Oosterhout en Delta uit Venlo naar Boxtel.


HONKBALMANNEN VERLIEZEN NIPT

Vrouwen Ducks krijgen kans niet aan slag

Zowel het vrouwen- als mannenteam van JRC Ducks kon zondag geen vuist maken. De Boxtelse softbalsters delfden tweemaal het onderspit tegen Roef! uit Moergestel en ook de honkballers verloren, al was het nipt.

De vrouwen begonnen tegen Roef! nog sterk met drie honkslagen in de eerste slagbeurt, waardoor de Boxtelse ploeg een voorsprong pakte van 0-2. Maar de innings daarna kon Ducks niet veel meer laten zien aan slag, terwijl er aan Moergestelse kant veel punten werden gescoord. Eindstand van het eerste duel: 17-2.

De tweede wedstrijd begon voor de Boxtelse vrouwen opnieuw erg sterk. De drie honkslagen leidden tot één punt. Ook al hield Ducks dit keer beter stand, het team had in de latere innings niet genoeg in huis om op gelijke hoogte te komen met het team uit Moergestel. Dat was veel beter aan slag. Eindstand: 10-1.

HOMERUN

De honkbalmannen van Ducks begonnen goed aan hun partij tegen Hazenkamp uit Nijmegen: Sjors Gevers sloeg een homerun met één man op de honken, zodat de Boxtelse ploeg op een 2-0 voorsprong kwam. De gasten deden iets terug in de tweede inning tegen startend werper Yannick Brechenmacher, maar Ducks antwoordde gelijk met vier punten, waardoor de gastheren comfortabel aan de leiding gingen (6-1). In de vierde inning scoorde Hazenkamp echter vijf punten. In de achtervolging waren de heren van Ducks minder succesvol en de Nijmegenaren gaven de voorsprong niet meer weg: 7-8.


Uitslagen zaterdag 15 augustus

Ducks JH 1 - Cardinals JH 2        5-4

Uitslagen zondag 16 augustus

Roef! DS2 - Ducks DS1        17-2

Roef! DS 2 - Ducks DS 1        10-1

Ducks H1 - Hazenkamp H2        7-8

Programma zaterdag 22 augustus

Uden Red Sox PH1 - Ducks JH1        10.00

Hazenkamp JH2 - Ducks JH1        11.30

Programma zondag 23 augustus

Ducks DS 1 - Hilv. Hurricanes DS 1        14.00

Ducks DS 1 - Hilv. Hurricanes DS 1        16.10

Ducks H2 - Jeka H3        11.00

Mulo - Ducks H1        12.00

De nieuwe trainers/coaches van MEP. V.l.n.r.: Hans van de Ven en Rein Scheenstra van Dames 1 en Jaro van Eekelen en Claudie Kerdel van Heren 1. Assistent-trainer Stijn Koesen staat niet op de foto.
Remco van Nistelrooij van Ducks is aan slag. De Boxtelaren verloren de wedstrijd tegen Hazenkamp maar net. (Foto: Hans Verberk).